FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ZUERICH - Agencija Fitch upozorila je u četvrtak da bi zaoštravanje krize u eurozoni, ali i pregrijavanje švicarskog tržišta nekretnina mogli naštetiti švicarskom gospodarstvu i ugroziti švicarski rejting 'AAA'. Značajno zaoštravanje krize moglo bi stvoriti pritisak na švicarski rejting s obzirom na snažne ekonomske i financijske veze s eurozonom, istaknula je agencija u priopćenju. Eurozona je najveći trgovinski partner Švicarske i posustajanje gospodarstava u toj regiji već uzima danak na švicarskom izvozu. U Fitchu dodaju i da bi pregrijavanje švicarskog tržišta nekretnina moglo predstavljati značajan rizik za bankovni sustav i da bi također moglo pritisnuti rejting Švicarske.

BRUXELLES - Odbor za međunarodnu trgovinu preporučio je u četvrtak Europskom parlamentu da na svojoj plenarnoj sjednici početkom srpnja odbaci Trgovinski sporazum protiv krivotvorenja (ACTA), ujedno odbacivši i prijedlog Europske komisije da parlament odgodi izjašnjavanje o tome do presude Europskog suda pravde. Već su četiri odbora Europskog parlamenta odbila ACTA-u, ali je jedino odbor za međunarodnu trgovinu nadležan za to pitanje. ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) međunarodni je trgovinski sporazum protiv krivotvorenja koji je izazvao velike prosvjede u svijetu zbog straha da bi se pod krinkom zaštite autorskih prava mogla ugroziti sloboda i pravo na internet. Više zemalja Europske unije zaustavilo je u međuvremenu proces ratifikacije toga sporazuma dok se ne razjasni koji je njegov stvarni domet. Nakon brojnih prosvjeda i osporavanja toga sporazuma Europska komisija je odlučila od Europskog suda pravde u Luxembourgu zatražiti mišljenje je li on u suprotnosti s temeljnim pravima i slobodama.

BRUXELLES - Europska komisija upozorila je u četvrtak 10 zemalja članica da počnu primjenjivati nove propise o veličini kaveza za kokoši nesilice, a ako se ne odazovu na upozorenje Komisija će se obratiti Europskom sudu pravde. Komisija je uputila tzv. obrazloženo mišljenje, što je posljednji korak prije obraćanja Europskom sudu pravde, Belgiji, Cipru, Španjolskoj, Francuskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Poljskoj i Portugalu jer te zemlje ne poštuju zabranu koja je stupila na snagu u siječnju ove godine o držanju koka nesilica u odgovorajućim kavezima. Te zemlje imaju rok od dva mjeseca da odgovore Komisiji što su poduzele po tom pitanju. Početkom godine, Bruxelles je procijenio broj kokoši nesilica u premalenim kavezima na 47 milijuna. Nove norme izazvale su nestašicu jaja u Europi, što je dovelo do povećanja cijena i uvoza iz SAD-a, Meksika i Turske.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Ulagači na europskim tržištima dionica bili su u četvrtak u potrazi za dobrim vijestima i našli su je u uspješnoj španjolskoj aukciji obveznica, koja je potisnula razočaranje što američka središnja banka nije posegnula za dodatnim mjerama ublažavanja monetarne politike. Indeks Frankfurtske burze DAX bio je na dobitku 0,4 posto i iznosio je 6.414 bodova, a na istom je postotnom dobitku bio i pariški CAC, koji je dosegnuo 3.139 bodova. Londonski Ftse oslabio je pak 0,3 posto, kliznuvši na 5.603 boda. Uspješna španjolska aukcija na kojoj je ministarstvo financija prodalo 2,2 milijarde eura srednjoročnih obveznica poduprla je španjolski burzovni indeks Ibex koji je ojačao 0,2 posto, ali i talijanski Ftse MIB sa 0,3 posto. Time je španjolska Bankia poskočila 12,3 posto, Bankinter je dobio na vrijednosti 5,4 posto, talijanski UniCredit 3,7 posto, Banco Popolare 3,1 posto, a Intesa SanPaolo 2,4 posto. Švicarski proizvođač satova Swatch ojačao je 0,7 posto nakon što je švicarski izvoz satova u svibnju poskočio čak 16,2 posto. Strah za gospodarski rast pritisnuo je dionice proizvođača energije i baznih resursa. British Petroleum oslabio je 2,2 posto, a Anglo American 2,1 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima deviza blago oslabio prema dolaru, nakon što je Fed razočarao ulagače, a na ruku mu nisu išli ni sumorni makrogospodarski pokazatelji iz eurozone, poglavito iz Njemačke, kao ni nastavljen rast troškova zaduživanja Španjolske. Euro je tako bio na manjem gubitku prema dolaru, od 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,2695 dolara. Jedinstvena europska valuta prema japanskoj je pak ojačala za 0,4 posto, dosegnuvši 101,53 jena, najvišu razinu od 23. svibnja. I dolar je zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema jenu, ojačavši na 79,958 jena. Dolar je ojačao prema euru jer je tržišta razočaralo što američka središnja banka Fed nije odlučila poduzeti jače mjere popuštanja monetarne politike, čime bi poduprla rizičnije valute. Fed je zasad samo odlučio produljiti na idućih šest mjeseci program kupovine obveznica u sklopu tzv. 'Operacije Twist', nakon njegova isteka krajem lipnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙