FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

OSIJEK - Zajednica udruga seljaka Slavonije i Baranje (ZUSSB) najavila je danas kako je spremna organizirati javne prosvjede ako svi poticaji ne budu isplaćeni do završetka žetve, a spremni su i podnijeti tužbe protiv Ministarstva poljoprivrede. Na konferenciji za novinare tajnik udruge Stanko Zdravčević kazao je da ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina obmanjuje javnost tvrdnjama o promptnoj isplati poticaja, koji, tvrdi Zdravčević, ni do danas nisu potpuno isplaćeni, iako zakonski rok istjeće 30. lipnja. Ministar Jakovina stalno obećaje isplatu, ali to nikako da krene. Želimo vjerovati da će se to dogoditi, ali mislim da se to tehnički neće stići odraditi, rekao je Zdravčević. Ako se nastavi lijepo vrijeme, žetva bi mogla biti završena za 7 do 10 dana, a ako poticaji do tada ne budu isplaćeni sigurno ćemo prosvjedovati, istaknuo je. Ocijenio je kako se problemi sa žetvom i otkupom pšenice nastavljaju i ove godine, jer još uvijek nije definirana otkupna cijena, a Ministarstvo poljoprivrede još nije izdradilo pravilnik o otkupu. Zdravčević smatra kako cijena pšenice, na temelju dosadašnjih razgovora s otkupljivačima, neće biti manja od prošlogodišnje, odnosno prosječno 1,35 kuna za kilogram, a da bi kvalitetnije sorte mogle dosegnuti i 1,50 kuna.

ZAGREB - Vertikala sindikata obrazovanja smatra kako su zaposleni u obrazovnom sustavu zadnji koji bi se trebali odricati prava iz Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe te da bi teret krize trebale ponijeti i gospodarske grane kojima unatoč krizi ide dobro. Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da su se zaposleni u javnim službama u zadnje četiri godine raznim aranžmanima s Vladom odrekli ukupno 7,1 milijardi kuna, ali da taj novac očito nije dobro utrošen, jer privreda slabi i kriza se produbljava. Istodobno, ima onih kojima unatoč krizi ide dobro i njih bi, a ne osiromašene učitelje, srednjoškolske i sveučilišne profesore, Vlada radi pravednosti trebala primorati da podnesu teret krize, kaže Ribić. Pritom iznosi podatke prema kojima su primjerice bruto plaće u telekomunikacijama za ožujak ove u odnosu na prosinac 2008. godine udvostručene, u popravku i instaliranju strojeva i opreme porasle su za 46 posto, IT-u za 40 posto, a tridesetak bankara u zadnje tri godine isplatilo si je bonuse ukupno vrijedne 600 milijuna kuna, što je iznos dostatan za regres i božićnicu 250 tisuća zaposlenih. Dok su nepravda i nejednakosti zastrašujući, ne postoji nijedan argument da zaposleni u obrazovanju pristanu na smanjenje cijene rada, kaže Ribić.

ZAGREB - Hrvatska udruga sindikata (HUS) u današnjem pismu klubovima zastupnika u Hrvatskom saboru, poziva zastupnike da ne podrže prijedlog zakona o reprezentativnosti za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i za kolektivno pregovaranje. Riječ je o lošem prijedlogu upitne ustavnosti kojim se sindikatima može nanijeti nesaglediva šteta, a protive mu se sve sindikalne središnjice, kaže se u pismu. Ujedno se upozorava kako je europska praksa da se propisi o reprezentativnosti udruga sindikata i poslodavaca donose se uz njihovu suglasnost, a ne preglasavanjem i preko koljena što Vlada upravo čini, smatra HUS. Posebno ističe da se Vladinim prijedlogom pokušava regulirati produžena primjena pravnih pravila iz kolektivnih ugovora čija je važnost istekla pri čemu se zaobilazi institut povoljnijeg prava iz Zakona o radu. Sindikat podsjeća da je protiv takve izmjene prikupljeno 717.149 potpisa birača koji su tražili raspisivanje referenduma o zadržavanju postojećih zakonskih odredbi o produženoj primjeni kolektivnih ugovora i njihovom otkazivanju. Stoga HUS poziva sabornike da odluku o tom pitanju prepuste biračima i da raspišu referendum.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) smatra kako saborski zastupnici i dužnosnici ne bi trebali imati pravo povratka na radna mjesta po isteku mandata dok istovremeno Vlada želi smanjiti prava radnika iz kolektivnih ugovora. Dok upravo lomi sindikate pokušavajući izmijeniti kolektivne ugovore i tako smanjiti prava radnika, koje je proglasila privilegijama, Vlada istovremeno političarima uvodi nove privilegije koje proglašava njihovim pravom, upozorava SSSH u današnjem priopćenju. Vlada umjesto navodno beskrajnog trajanja kolektivnih ugovora, uvodi beskrajno čuvanje radnih mjesta za političare. Iz SSSH poručuju političarima da nemaju pravo čuvati svoja "dupla" radna mjesta dok ne vrate sva izgubljena radna mjesta u Hrvatskoj. Vlada je sa jučerašnje sjednice u Sabor uputila izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru te Zakona o državnim dužnosnicima kojima se zastupnicima i dužnosnicima nakon prestanka obnašanja tih dužnosti omogućuje povratak na rad kod poslodavca kod kojeg su bili u radnom odnosu na neodređeno vrijeme prije početka obnašanja dužnosti.

ZAGREB - Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od čak 61,2 posto od ukupno novozaposlenih, što je ujedno rast od 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Napominju kako broj zaposlenih sezonaca u turizmu od siječnja do svibnja ove godine iznosi 6,7 tisuća, što čini udio od 66 posto ukupno zaposlenih sezonaca. "Ove brojke još su jedan dokaz kako je i u ovim izazovnim vremenima turizam ne samo pokretač gospodarstva, već i generator ukupnog zapošljavanja", ističe ministar turizma Veljko Ostojić. Razdoblje od siječnja do svibnja 2012. bilježi brojku od ukupno 9.724 osobe novozaposlene u turističkom sektoru 2012., od čega je 6.650 sezonski zaposlenih radnika, 443 osobe na određeno vrijeme te 2.631 zaposlenih na neodređeno vrijeme. U odnosu na isto razdoblje prošle godine to je povećanje od 13,7 posto novozaposlenih radnika u turističkom sektoru. Trend porasta novozaposlenih vidljiv posebice od travnja kada je zaposleno više od 3,5 tisuće ljudi, a u svibnju je zaposleno gotovo 4 tisuće novih radnika.

ZAGREB - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja donijelo je odluku o daljnjoj primjeni osnovne referentne stope u iznosu od 4,74 posto, jer prosječna kamatna stopa na trezorske zapise zabilježena u zadnja tri mjeseca ne odstupa više od ±15 posto od stope utvrđene 1. siječnja, izvijestili su iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Stoga se naprijed navedena stopa primjenjuje i dalje od 1. srpnja. Referentna stopa primjenjuje se kao granična kamatna stopa pri utvrđivanju je li određeni kredit odobren pod uvjetima koji su povoljniji od tržišnih, a izračunata je temeljem prosječne kamatne stope na trezorske zapise Ministarstva financija s rokom dospijeća od 364 dana zabilježene u rujnu, listopadu i studenom prethodne godine. Osnovna referentna stopa uvećana za fiksnu maržu od 1 posto primjenjivat će se i kao diskontna stopa prilikom izračuna sadašnje vrijednosti dodijeljene državne potpore.

ZAGREB - Mršav promet i stagnacija Crobex indeksa osnovna su obilježja današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi, jer ni sa domaće niti sa svjetske gospodarske scene nema vijesti koje bi razbudile ulagače. Crobex indeks bio je oko podneva u plusu blagih 0,1 posto, na 1.623 boda, dok je Crobex10 ojačao 0,2 posto, na 883 boda. Redovni promet dionicama iznosio je samo 1,2 milijuna kuna. S prometom od oko 330 tisuća kuna do dopodneva predvodi dionica HT-a, pri čemu joj je cijena pala 0,3 posto, na 198 kuna. S prometom od oko 250 tisuća kuna slijedi dionica Konzuma, koja je pojeftinila oko pola posto, na 140 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na prethodnu tečajnicu oslabila prema euru za 0,04 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,516560 kuna. Kuna je oslabila i prema američkom dolaru za 0,61 posto i švicarskom franku za 0,06 posto, a ojačala prema britanskoj funti za 0,01 posto. Srednji tečaj dolara na današnjoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 6,051006 kuna, franka 6,261191 kunu, a funte 9,399225 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙