FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Vlada će uštedjeti dvije milijarde kuna na rashodima za zaposlene u javnom sektoru, bez obzira na zahtjev sindikata da se raspiše referendum o produženoj primjeni kolektivnih ugovora, ustvrdio je danas ministar financija Slavko Linić. Sigurno ćemo uštedjeti dvije milijarde kuna, Vlada za to ima na raspolaganju niz metoda, uključujući i rezanje plaća, poručio je Linić sindikalcima nakon današnjeg poslovnog ručka s Američkom gospodarskom komorom. Sindikalne središnjice su danas zatražile od Hrvatskog sabora raspisivanje referenduma o produženoj primjeni pravnih pravila iz kolektivnih ugovora, pozivajući se na 717.149 potpisa za raspisivanje referenduma koje su prikupili prije dvije godine. Za Linića takav zahtjev nije iznenađenje jer dio sindikata je već na prvom sastanku o izmjenama kolektivnih ugovora u javnim i državnim službama, koje bi trebale omogućiti uštede na materijalnim pravima, pokazao da nije voljan razgovarati. Drugi dio sindikata je dovoljno ozbiljan i voljan pregovarati, zadnji puta su pregovori bili vrlo korektni s ljudima koji to žele, a oni koji to ne žele ne moraju. Vlada će pronaći načina za uštede i bez ukidanja ili izmjene kolektivnih ugovora, bilo kroz izmjene osnovice za plaću, bilo kroz koeficijente zaposlenih u javnom sektoru, rekao je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić najavio je danas vrlo skori početak privatizacije HPB-a i Croatia Osiguranja, vjerojatno već na idućim sjednicama Vlade, za što su pripremljeni svi dokumenti. Najavio je i da će Vlada iduće godine smanjiti doprinos za zdravstveno osiguranje za dodatnih dva posto, nakon što je ovoga proljeća već smanjila zdravstveni doprinos s 15 na 13 posto. U sklopu mjera za daljnje rasterećenje cijene rada i podizanje konkurentnosti gospodarstva Vlada će dodatno smanjiti doprinos za zdravstvo, ali to neće značiti manje novca za zdravstveni sustav jer će se taj iznos nadomjestiti uvođenjem poreza na imovinu, rekao je Linić na poslovnom ručku u organizaciji Američke gospodarske komore. Također je najavio da će Vlada uskoro predložiti Zakon o financijskom poslovanju za koji se nada da će biti usvojen u Hrvatskom saboru do kraja godine. Tim zakonom želi se riješiti problem nelikvidnosti koji je eskalirao na 43 milijarde neplaćenih računa i ogroman broj insolventnih pravnih subjekata, a Linić ocjenjuje da treba šest mjeseci za sanaciju postojećeg stanja. Rokovi plaćanja morali bi biti 60 dana, u protivnom se u roku 30 dana treba postići dogovor s vjerovnicima, a ako to ne uspije ide postupak nagodbe. Više neće biti stečaja s preustrojem, budući da su trgovački sudovi provodili postupak prosječno preko 10 godina. Ubuduće konsolidacija ide kroz nagodbu, ako ona ne uspije tvrtka prestaje postojati, a vjerovnici mogu uzeti preostale nekretnine.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u svom resoru, koji obuhvaća i vodno gospodarstvo i šumarstvo, ima gotovo dvije milijarde kuna vrijednih projekata koji su trenutno u tijeku ili će se razvijati kroz ovu i iduću godinu, kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na današnjem susretu s novinarima, na kojem je najavio i da će isplata drugog dijela poticaja poljoprivrednicima krenuti krajem lipnja. Naveo je kako su projekti u vodnom gospodarstvu vrijedni 1,5 milijardi kuna, za neke su već raspisani natječaji ili su u najavi, dio tih sredstava su sredstva Hrvatskih voda i Ministarstva, a 150 milijuna eura su krediti Europske investicijske banke (EIB) od kojih će se 40 milijuna eura realizirati u ovoj, a ostatak u idućoj godini. Najavio je i kako će isplata drugog dijela poticaja poljoprivrednicima krenuti krajem lipnja, sukladno zakonskoj obvezi, a riječ je o iznosu od 1,2 milijarde kuna. U prvih šest mjeseci isplaćeno je 1,3 milijarde kuna poticaja. Napomenuo je kako je oko 7.858 podnositelja zahtijeva za poticaje ostalo uskraćeno, no to su korisnici čije su obveze prema državi puno veće od iznosa potpora koje bi trebali dobiti i njima nisu poticaji isplaćeni dok ne reguliraju svoje obveze prema državnom proračunu.

ZAGREB - Ministar turizma Veljko Ostojić sastao se danas s predsjednicima najvećih strukovnih udruga koje djeluju u turizmu, a u razgovoru o turističkoj sezoni Ostojić je istaknuo kako očekuje fizičke rezultate turističkog prometa na razini prošle godine, uz ukupan porast prihoda od turizma za 3 do 5 posto, izvijestili su iz Ministarstva turizma. Sa Kristianom Šustarom iz Udruge poslodavaca u hoteljerstvu Hrvatske, Borisom Žgombom iz Udruge hrvatskih putničkih agencija, Tihomirom Nikolašem iz Kamping udruženja Hrvatske te Šimom Klarićem iz Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, Ostojić je razgovarao o dosadašnjim turističkim kretanjima te trenutnom stanju bukinga za glavni dio sezone i post sezonu te su se složili oko optimističnih predviđanja za nadolazeću turističku sezonu. Kao ključni cilj cjelokupnog turističkog sektora istaknuto je povećanje konkurentnosti hrvatskog turizma, pri čemu su predstavnici udruga naveli kako su odluka o primjeni diferencirane stope PDV-a od 10 posto od početka 2013., te smanjenje fiskalnih davanja za zdravstveno osiguranje, velik poticaj za razmatranje politike cijena za iduću godinu. Uz to, razgovaralo se o potrebi daljnjeg rasterećenja turističkog sektora u budućnosti.

ZAGREB - U Hrvatskoj gotovo 60 posto građana ne vidi budućnost za sebe i svoje bližnje, 75 posto ih smatra da političke stranke ne rade u interesu građana, 44 posto ih kaže da Hrvati lažu, 47 posto da su pohlepni, a 48 posto da su zavidni, a ipak su još uvijek relativno sretni, neki su od rezultata posebnog istraživanja Nacionalni indeks sreće (NIS). To istraživanje provedeno je na uzorku od 600 građana Hrvatske iznad 15 godina u travnju i svibnju ove godine, a godinama ga zajedno rade magazin Banka, agencija Hendal i Allianz koji su ga danas i predstavili na okruglom stolu "U što Hrvati vjeruju?". Ove je godine u odnosu na prošlu primjetno smanjenje povjerenja građana u perspektivu zemlje, jer ih lani 45 posto nije vidjelo tu perspektivu, dok je povjerenje prema političkim strankama u padu već godinama. To prema politologu Nenadu Zakošeku pokazuje da se razina povjerenja u državu i Vladu smanjila unatoč velikim očekivanjima pred prošlogodišnje parlamentarne izbore, kao i da su građani sve nezadovoljniji jer se efekt promjene vlasti na bolje još ne vidi. Vladi su ispitanici dali vrlo nisku ocjenu zadovoljstva, 2,36 na skali od 1 do 5, čak 64 posto ih je iskazalo i potpuno nezadovoljstvo prilikama u Hrvatskoj za pristojan život, a 65 posto ih je potpuno nezadovoljno i načinom na koji vlast upravlja prirodnim bogatstvom zemlje.

ZAGREB - Hibridni sustav baznih stanica Vipneta i Končara osvojio je svjetsku nagradu "Global Telecom Business Awards 2012", izvijestili su danas iz Vipneta i Končara dodajući da je dodjela tih nagrada održana sinoć u Londonu. Inicijativa za hibridni sustav baznih stanica bila je Vipnetova, tehničko rješenje razvijeno je u Končarovom Institutu za elektrotehniku, a jedinstveno je jer se napaja obnovljivim izvorima energije te za proizvodnju električne energije uz sunce i vjetar prvi put koristi i gorive članke. Vipnet je bazne stanice s takvim rješenjem napajanja postavio u Slavoniji, a planira i u drugim hrvatskim regijama. Odlika hibridnog sustava bazne stanice je raspoloživost energije od 99,9 posto koju je inače teško postići korištenjem obnovljivih izvora energije, poput sunca i vjetra. Proizvod je u potpunosti razvijen i proizveden u Hrvatskoj, a plod je dugogodišnjeg istraživačko-razvojnog rada vrhunskih stručnjaka i znanstvenika. Global Telecoms Business vodeći je svjetski magazin za pružatelje komunikacijskih usluga širom svijeta i namijenjen je višem menadžmentu.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno svega 5,9 milijuna kuna prometa, a dionički su indeksi zabilježili pad - Crobex za 0,88 posto, na 1.622,43 boda i Crobex10 za 1,24 posto, na 880,3 boda. Milijunski promet danas je ostvarila samo dionica HT-a, od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,25 posto, na 193,42 kune. Dionica Vira bilježi 765,9 tisuća kuna prometa, a cijena te dionice ostala je nepromijenjena i iznosi 450,03 kune. Blagi pad cijene za 0,01 posto bilježi dionica Dalekovoda koje je protrgovano za 641,7 tisuća kuna, dok je dionica Đuro Đaković Holdinga prodano za 483,2 tisuće kuna, a cijena joj je porasla 1,55 posto. Promet povlaštenih dionica Adris grupe iznosio je 195,7 tisuća kuna, uz pad cijene za 3,72 posto, na 207 kuna. Od danas se tom dionicom trguje bez prava sudjelovanja u isplati dividende. Naime, prema odluci glavne skupštine dioničara, dividenda od 7 kuna po dionici bit će isplaćena 13. srpnja i to vlasnicima dionica Adrisa koji su kao takvi zavedeni u evidenciji SKDD-a na dan 15. lipnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙