FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

SPLIT - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na današnjoj je tribini u Splitu pod nazivom "Što nam donosi Zakon o poticanju zapošljavanja" kazao je kako će mjerama predviđenim tim zakonom biti zaposleno na jednogodišnje razdoblje oko 10.000 mladih uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna. Ova je zakon stupio na snagu 1. lipnja i na temelju njega do sada je, u proteklih desetak radnih dana, stiglo 106 zahtjeva za angažiranje visokoobrazovanih kadrova od kojih je 70 posto iz privatnog, 30 posto iz javnog sektora, izvijestio je Mrsić. Podsjetio je kako se mjere iz ovog zakona odnose na visokoobrazovane mlade ljude sa završenim fakultetom, koji nemaju radnog iskustva ili je ono manje od godinu dana te će im se na ovaj način pomoći da steknu jednogodišnje radno iskustvo i time olakšati stalno zaposlenje. Odbacio je primjedbe kako bi ovim mjerama mogla pasti cijena rada u Hrvatskoj. Po njegovim riječima u Hrvatskoj je 130.000 mladih ljudi na burzi rada, a njih 60.000 nema niti dana radnog iskustva. Najavio je i skoro donošenje Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, kojim bi se reguliralo upisivanje mladih za školovanje za ona zanimanja za kojima postoji potreba na tržištu rada, a u njegovu pripremu uključena su ministarstva rada i mirovinskog sustava, znanosti, obrazovanja i sporta te regionalnog razvitka i fondova EU-a.

ZAGREB - Postoji velik interes hrvatskih tvrtki za poslovanje na tržištu Rusije, a područja moguće suradnje su energetika, strojogradnja, brodogradnja i brodska oprema, graditeljstvo i infrastruktura, drvna i drvoprerađivačka industrija, poljoprivredna i prehrambena, kemijska i farmaceutska industrija, istaknuto je na današnjem seminaru "Kako poslovati s Rusijom" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK). Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta kazala je kako je cilj seminara pružiti tvrtkama najvažnije informacije kako poslovati u Rusiji budući je velik interes hrvatskih tvrtki za poslovanje na tom tržištu. Iznjela je podatke o robnoj razmjeni između dvije zemlje koja je u 2011. iznosila 1,9 milijardi američkih dolara pri čemu je hrvatski izvoz bio 320,4 milijuna dolara, dok je iz Rusije uvezeno roba za 1,6 milijardi dolara. Trnokop-Tanta je kazala i kako je Rusija pokazala interes za ulaganja u Hrvatsku. Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Robert Markarjan istaknuo je kako rusko tržište ima velik potencijal, no uvjeti ulaska na to tržište su složeni i potrebno je stvoriti bolju investicijsku klimu. Previše birokracije, elementi korupcije postoje i kod nas i kod vas i to je razlog što se suradnja sporo odvija, kazao je.

ROVINJ/ZAGREB - Tvornica duhana Rovinj (TDR) kontinuirano širi svoje poslovanje na nova tržišta, prošlu je godinu obilježio iskorak u Rusiju, a ove godine na tržište Bugarske, gdje će se uskoro prodavati dvije marke njenih prozvoda, izjavio je na susretu s novinarima iz zemalja jugoistočne Europe predsjednik Uprave TDR-a Davor Tomašković. Napomenuo je kako ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU) stavlja pred TDR dodatne izazove u poslovanju u jugoistočnoj Europi. Naime, ulaskom u EU i izlaskom iz CEFTE značajno će porasti carine za sve hrvatske proizvođače koji svoje proizvode izvoze u zemlje regije. Zato je iznimno važno da hrvatska Vlada u pregovorima s EU institucijama pokuša stvorila uvjete koji će te promjene ublažiti za TDR i sve vodeće hrvatske izvoznike, kazao je. Naveo je kako se izlaskom iz CEFTA-e carinske stope na cigaretne proizvode proizvedene u Hrvatskoj povećavaju u Srbiji s 15 posto na 57 posto, u BiH s 0 na 15 posto, u Makedoniji s 27 na 42 posto, na Kosovu s 0 na 10 posto. Efekti ovih promjena za TDR znače oko 10 milijuna eura godišnje više plaćenih carina.

ZAGREB - U Hrvatskoj je od siječnja do travnja ove godine boravilo nešto više od milijun turista, koji su ostvarili 2,8 milijuna noćenja, što je 2,8 posto više dolazaka turista i 3,5 posto više noćenja nego u istom razdoblju prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Nešto malo više od polovine ukupnih turističkih dolazaka ili 575,3 tisuće ostvareno je u ovogodišnjem travnju, koji je po tome za 0,3 posto bolji od istog mjeseca prošle godine. ipak, s 1,6 milijuna noćenja slabiji je za 1,5 posto od travnja lani. I u travnju i u prva četiri mjeseca većinu turističkih dolazaka i noćenja ostvarili su strani turisti, kojih je bilo više nego lani, dok je domaćih gostiju bilo manje. U prva četiri mjeseca u Hrvatsku je došlo 727,3 tisuće stranih turista ili 5,6 posto više nego lani, a porast od 4,3 posto ostvarili su i s 2 milijuna noćenja. Domaćih je turista u četiri mjeseca bilo 318 tisuća ili 3 posto manje, ali su s 786,3 tisuće noćenja zabilježili plus od 1,4 posto u odnosu na lanjska prva četiri mjeseca.

ZAGREB - I dok na svjetskim burzama cijene dionica rastu, na Zagrebačkoj burzi Crobexi danas nemaju snage pratiti pozitivna kretanja izvana, a nešto izraženije gubitke bilježe dionice građevinskog sektora. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,4 posto, na 1.617 bodova, a Crobex10 0,28 posto na 880 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 2,2 milijuna kuna, što je otprilike milijun kuna manje nego jučer u to doba. Do podneva niti jednim izdanjem nije ostvaren milijunski promet. Najlikvidnija je bila dionica HT-a, sa 799.000 kuna prometa i padom cijene za 0,33 posto, na 193 kune. Najveće minuse ostvaruju dionice građevinskog sektora. Pritom je dionica Ingre u minusu 6,36 posto, na 5,3 kune. Po gubitcima, do podneva, slijedi dionica Viadukta, s padom cijene za 3,45 posto, potom dionica Dalekovoda, koja je pojeftinila 0,38 posto te IGH, 0,11 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,09 posto te 0,24 posto prema tečajnici od prošloga petka. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,546428 kuna.

Na tjednoj je razini kuna ojačala i prema ostalim promatranim inozemnim valutama. Američki je dolar izgubio na vrijednosti na tjednoj razini 1,41 posto te njegov srednji tečaj iznosi 5,977842 kune. To je prvi put od 23. svibnja da je tečaj dolara pao ispod 6 kuna. Švicarski je franak na tjednoj razini oslabio 0,23 posto, na 6,283977 kuna po srednjem tečaju, a britanska funta 0,72 posto, na 9,295920 kuna. U odnosu na jučerašnju tečajnicu HNB-a kuna je ojačala prema dolaru za 0,63 posto, prema franku za 0,11 posto i prema funti za 0,36 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙