FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 26. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Registracijom društva Pevec d.d., sa sjedištem u Bjelovaru, zaključen je stečaj Peveca d.o.o. i Pevec Zagreb d.o.o., a na čelu Uprave Peveca d.d. ostaje dosadašnji stečajni upravitelj Darko Šket, izvijestili su danas iz tog trgovačkog lanca. Nakon pripajanja Peveca d.o.o u stečaju društvu Pevec Zagreb d.o.o u stečaju izvršeno je preoblikovanje društva s ograničenom odgovornošću u dioničko društvo, a 21. lipnja je Trgovački sud u Bjelovaru donio rješenje i o osnivanju društva Pevec maloprodaja neprehrambene robe d.d. sa sjedištem u Bjelovaru, navodi se u priopćenju. "Za manje od dvije godine od odluke o izradi stečajnog plana preustroja za ta dva društva, zaključeni su stečajni postupci", ističu iz Peveca d.d. Registracijom društva, kako navode, nastavlja se poslovanje sa 888 zaposlenih u 12 trgovačkih centara, s više od 350 domaćih i stranih dobavljača. Pevec d.d. imat će 713 dioničara s temeljnim kapitalom od 123 milijuna kuna. Jedina obveza koju je Pevec d.d. preuzeo iz stečajnog postupka je isplata zaostalih plaća i otpremnina radnicima. Isplaćena ja prva od četiri rate, a najavljuje se da će druga rata biti uplaćena na račune radnika sutra, 27. lipnja, u iznosu od 6,45 milijuna kuna. Poslovnu godinu Pevec d.d. trebao bi završiti s planiranim prihodom od 650 milijuna kuna, što je 6 posto više u odnosu na 2011., a planirana dobit iznosila bi oko 5 milijuna kuna, predviđaju u tom trgovačkom lancu.

ZAGREB - O daljnjem padu građevinske aktivnosti u Hrvatskoj govore i zadnji podaci o rezultatima izvršenih radova i stanju narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih. Tako je vrijednost njihovih radova izvršenih s vlastitim radnicima u prvom tromjesečju ove godine bila za 13,7 posto manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, objavio je Državni zavod za statistku. Ukupna vrijednost izvršenih radova građevinskih tvrtki s 20 i više zaposlenih u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 3,44 milijardi kuna. Istodobno je vrijednost novih narudžbi u prvom ovogodišnjem kvartalu u odnosu na isto razdoblje 2011. bila manja za 18,5 posto. Vrijednost novih narudžbi za te tvrtke iznosi 3,2 milijarde kuna, od čega su narudžbe u vrijednosti od 1,38 milijardi kuna za zgrade, a 1,79 milijardi kuna na ostale građevine. Građevinska poduzeća s 20 i više zaposlenih u Hrvatskoj su u prvom tromjesečju ove godine završila 777 stanova, što je za 1,2 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ta su poduzeća ožujka imala u gradnji 4.396 stanova ili 7,9 posto manje nego u istom razdoblju 2011.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi jutros pali, uz nevelik obujam trgovanja, što je posljedica pada cijene dionice HT-a i nesigurnosti na svjetskim tržištima zbog produbljivanja dužničke krize. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,53 posto, na 1.626 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,27 posto, na 888 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 4,2 milijuna kuna, što je na razini prometa od četvrtka, posljednjeg dana prošlotjednog trgovanja. Dionicom HT-a do podneva je ostvaren promet od 1,2 milijuna kuna. Nakon što je prošloga tjedna skočila za 2,9 posto jer je Vlada najavila ukidanju naknade od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji, jutros je cijena dionice HT-a pala oko 1 posto, na 197,50 kuna. Nešto veći promet od pola milijuna kuna ostvaren je, pak, dionicama AD Plastika i Petrokemije. Cijene su im također pale za otprilike 1 posto. Oštro je, više od 15 posto, pala cijena dionice Istraturista, uz promet od oko 220 tisuća kuna. Osim nedostatka domaćih vijesti koje bi ohrabrile ulagače, loše na tržište djeluje nesigurnost na svjetskim burzama zbog produbljivanja dužničke krize.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,09 posto u odnosu na tečajnicu od prošlog četvrtka, a u istom je postotku ojačala i prema švicarskom franku, dok je oslabila prema britanskoj funti za 0,73 posto te američkom dolaru za 1,25 posto. Srednji tečaj eura na tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,531737 kuna. Na vrijednosti je prema kuni oslabio danas i švicarski franak, za 0,09 posto, pa njegov srednji tečaj iznosi 6,272266 kuna. Istodobno je kuna oslabila prema američkom dolaru za 1,25 posto, a srednji je tečaj dolara, po prvi put od tečajnice utvrđene 14. lipnja, premašio razinu od šest kuna i iznosi 6,023462 kune. Kuna je na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke u odnosu na tečajnicu utvrđenu prošli četvrtak oslabila i prema britanskoj funti i to za 0,73 posto, na 9,418203 kune po srednjem tečaju.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙