FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

RIJEKA - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević danas su na konferenciji za novinstvo u Rijeci najavili udruživanje ovih dvaju sindikalnih središnjica. Postupak udruživanja trebao bi trajati godinu dana, a SSSH i HUS se udružuju kako bi ojačali poziciju radnika u realnoj proizvodnji. Novosel je pozdravio odluku Vlade o privatizaciji 3. maja ocjenivši da je dobar svaki oblik privatizacije koji zadržava djelatnost brodogradnje, ali da Vlada mora pri tome pomoći i osigurati da tako i ostane nakon privatizacije. Matijašević je kazao da bi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić trebao hitno organizirati sastanke u ministarstvu na kojem bi sudjelovali predstavnici uprava i sindikata Uljanika i 3. maja kako ne bi iz medija morali doznavati što se događa u postupku privatizacije. Oba sindikalna čelnika ocijenili su lošim prijedlog zakona o reprezentativnosti sindikata i poslodavaca istaknuvši da je svih pet sindikalnih središnjica protiv tog zakona. Njime se neizravno mijenja Zakon o radu te zadire u slobodu kolektivnog pregovaranja. Novosel je zatražio da Vlada ili povuče ovakav prijedlog zakona ili da Sabor raspiše referendum na kojem bi građani odlučivali smije li se Zakon o radu mijenjati na takav način.

VELI LOŠINJ - Na Velom Lošinju danas je svečano otvoren novoobnovljeni Vitality Hotel Punta u čiju je obnovu, dokategorizaciju na četiri zvjezdice i tržišno repozicioniranje tvrtka Jadranka hoteli, iz sastava malološinjske Jadranka Grupe, uložila više od 12,5 milijuna eura. Hotel je za goste nakon osam mjeseci obnove otvoren već od 8. lipnja, a po riječima direktora hotela Jadranka Dumenčića buking i trenutna popunjenost su zadovoljavajući. Osim moderno opremljenih 219 soba i 16 apartmana gostima se nudi mnoštvo sadržaja za zdravlje i vitalnost. Sve je podređno prirodi i zdravlju, a takav inovativni koncept na otvaranju je pohvalio i ministar turizma Veljko Ostojić kazavši da je to, kao i precizno tržišno pozicioniranje izuzetno važno i za lošinjsku i za ukupnu hrvatsko hotelsko-turističku ponudu.To je označio i preduvjetom poslovnog uspjeha, kao i suradnju javnog i privatnog sektora u turizmu (tvrtki, turističke zajednice i lokalne samouprave), za što je Lošinj odličan i jedinstven primjer jer se tu vidi sustavan pristup u osmišljavanju novih proizvoda i kvalitetnom upravljanju destinacijom.

ZAGREB - Tradicionalni godišnji susret hrvatskih turističkih djelatnika, "Dani hrvatskog turizma 2012.", održat će se 18. i 19. listopada u Dubrovniku, izvijestili su danas iz Ministarstva turizma. Organizacijski odbor je, nakon uvida u pristiglu dokumentaciju te usporedbe pristiglih ponuda, donio odluku da će se 'Dani hrvatskog turizma 2012.' održati 18. i 19. listopada u Valamar Hotelima Dubrovnik u Dubrovniku. Tradicionalni susret hrvatskih turističkih djelatnika, koji redovito okuplja više od dvije tisuće sudionika, održava se u zajedničkoj organizaciji Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske radiotelevizije. Na najvećem skupu hrvatskog turističkog sektora bit će analizirani učinci ovogodišnje turističke godine te najavljene aktivnosti za sljedeću turističku godinu.

ZAGREB - Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture do 9. srpnja provodi javnu raspravu o Nacrtu prijedloga Zakona o poštanskim uslugama, izvijestili su iz tog ministarstva. Nacrt je izradila radna skupina sastavljena od predstavnika tog ministarstva i Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), a prigodom njegove izrade uzete su u obzir primjedbe i prijedlozi davatelja poštanskih usluga s kojima je prethodno raspravljen radni tekst nacrta prijedloga zakona. Donošenje novoga zakona o poštanskim uslugama predstavlja zakonodavnu mjeru iz Plana usklađivanja zakonodavstva Hrvatske s pravnom stečevinom EU za 2012. Novim zakonom u potpunosti će se preuzeti pravna stečevina EU sadržana u Trećoj poštanskoj direktivi, što se ponajprije odnosi na uređivanje potpune liberalizacije tržišta poštanskih usluga od 1. siječnja 2013., osiguravanje obavljanja univerzalne usluge te određivanje načina financiranja obveze obavljanja univerzalne usluge.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosila je 5.403 kune, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je za 96 kuna ili nominalno za 1,7 posto manje nego što je iznosila prosječna neto plaća za ožujak ove godine (od 5.499 kuna). Na godišnjoj razini, u odnosu na četvrti mjesec 2011. godine, prosječna je neto plaća za ovogodišnji travanj bila neznatno viša, za 7 kuna ili nominalno za oko 0,1 posto, što znači da je realno u padu. Po prvim podacima DZS-a, prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenom u pravnim osobama za ovogodišnji travanj iznosila je 7.767 kunu. Na mjesečnoj razini, u odnosu na ožujak ove godine prosječna je bruto plaća za travanj bila niža za 191 kunu ili nominalno za 2,4 posto. Na godišnjoj razini, u odnosu na travanj prošle godine, prosječna bruto plaća za isti ovogodišnji mjesec bila je veća za 17 kuna ili nominalno za oko 0,2 posto.

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosio je danas 7,7 milijuna kuna, a dionički indeksi dan su završili u plusu, Crobex je povećan za 0,97 posto, na 1.635,50 bodova, a Crobex10 za 1,18 posto, na 891,25 bodova. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a, nešto veći od 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,01 posto, na 199,99 kuna. Taj rast uslijedio je nakon što je jučer Vlada najavila ukidanju naknade od 6 posto na usluge u mobilnoj telefoniji od 1. srpnja. Slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle s prometom od 941,8 tisuća kuna i rastom cijene od 3,98 posto, na 915 kuna. Ta je kompanija danas izvijestila da će dividendu za 2011. godinu u ukupnom iznosu od 170 kuna po dionici (20 kuna redovna i 150 kuna izvanredna dividenda po dionici) isplatiti 28. lipnja. Povlaštenoj dionici Adris grupe cijena je porasla 1,20 posto, a dionici Končara EI za 2,83 posto. Nakon što je jučer skočila za više od 20 posto danas je cijena dionici Diokija pala za 12,44 posto. Jučerašnji uspon uslijedio je nakon prekjučerašnje izjave ministra financija Slavka Linića o mogućnosti ulaska države u vlasništvo Diokija, no potom je jučer prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao da je Linićeva izjava krivo shvaćena jer se Vlada neće upuštati u to dok ne nađe strateškog partnera koji je spreman uložiti 10-15 milijuna eura za pokretanje proizvodnje u Diokiju.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙