FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 20. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Brodogradilište 3. maj iz Rijeke bit će privatizirano tako da će kroz dvije faze njegov vlasnik postati pulski Uljanik, najavio je na današnjoj sjednici Vlade prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Po novom modelu, prvo će biti privatiziran Uljanik, u kojem država ima 84,2 posto vlasništva, kroz radničko dioničarstvo (ESOP) i dokapitalizaciju. Idućeg tjedna radnicima će se ponuditi kupnja dionica pod povoljnim uvjetima, a minimalni prag za provedbu ESOP-a je 39 posto temeljnog kapitala Uljanika. Nakon toga kreće se u dokapitalizaciju Uljanika u kojoj će sudjelovati brodarske kompanije i fondovi za gospodarsku suradnju koji će osnovati društvo posebne namjene. Njima će se potom priključiti institucionalni investitori. Tako privatiziranom Uljaniku Vlada će potom prodati 3. maj, pojasnio je Čačić koji tvrdi da je takav model privatizacije u skladu sa sporazumom s EU, pa u Bruxellesu na to neće imati primjedbi. Time Uljanik postaje točkom oko koje će se okupiti cluster sjevernojadranskih brodogradilišta. Premijer Zoran Milanović očekuje da će te složene transakcije sačuvati radna mjesta i unaprijediti kvalitetu proizvodnje u tim brodogradilištima, kao i da će se tamo graditi i brodovi za hrvatsku mornaricu i obalnu stražu.

ZAGREB - Od 1. srpnja ukinut će se šest postotni porez teleoperaterima na usluge u mobilnoj telefoniji, predložila je Vlada na današnjoj sjednici. Kako je objasnio ministar financija Slavko Linić, Vlada je u siječnju uvela taj namet jer je bila nezadovoljna ulaganjem dobiti telekomunikacijskih operatera u investicije u Hrvatskoj, kao i s njihovim previsokim tarifama u odnosu na zemlje EU. Od tada smo održali niz sastanaka s operaterima te smo od njih dobili investicijske planove i dokumente po kojima je evidentno da će ulagati u razvoj mreža u Hrvatskoj, kao i da će uskladiti tarife s onima u EU, rekao je. Vlada je također uputila u Sabor u drugo čitanje prijedlog izmjena Općeg poreznog zakona, u koje su uvrštene neke primjedbe iz dosadašnje rasprave. Prihvaćeno je da Porezna uprava može objavljivati samo dužnike čiji su dugovi stariji od tri mjeseca, te je promijenjena visina duga koji će se objavljivati. Za fizičke osobe koje se bave gospodarskom djelatnošću granica je podignuta na 100.000 kuna umjesto 50.000 kuna, za pravne osobe na 300.000 kuna umjesto 100.000 kuna, a za građane na 15.000 kuna umjesto 10.000 kuna. Vlada je dala suglasnost Hrvatskim autocestama za kreditno zaduženje od 120 milijuna eura radi financiranja plana poslovanja za 2012.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici predložila ukidanje posebnog poreza na brodice i jahte jer nanosi veliku štetu malim brodogradilištima specijaliziranim za proizvodnju takvih plovila. Poseban porez uveden je u vrijeme početka krize kao pokušaj dodatnog oporezivanja luksuza, no od njega je ostvaren vrlo mali efekt - lani je prikupljeno svega 4,2 milijuna kuna, rekao je ministar financija Slavko Linić. S druge strane, zbog tog poreza stradala su mala brodogradilišta koja proizvode samo brodice i jahte, jer im je poskupjela proizvodnja i pao interes kupaca. Budući da je u malim brodogradilištima zaposleno više od 2500 radnika i dodatno oko 4000 kooperanata, vrijeme je da ukinemo taj porez i time ponovno potaknemo potražnju, rekao je Linić dodavši kako zbog obveza prema EU neće biti ni posebnog poreza na uvoz brodica i jahti. Što se tiče posebnog oporezivanja bogatih ljudi koji si mogu priuštiti jahte, Linić kaže da će se to pitanje riješiti kroz uvođenje poreza na imovinu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici pokrenula postupak izbora savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Hrvatske poštanske banke (HPB). Država će prodati svoj vlasnički udio u HPB-u od 51,46 posto te provesti proces dokapitalizacije banke, najavio je ministar financija Slavko Linić. Vlada će sredstva iz proračuna za dokapitalizaciju usmjeriti samo prema HBOR-u, preko kojega će pokušati osigurati gospodarstvu povoljne kredite, a za HPB nema dodatnih sredstava. HPB je po opsegu mala banka, nema kamatnu politiku koja bi poticala razvoj gospodarstva, a ne može se niti uspješno nositi s konkurencijom na tržištu. Zato Vlada želi pronaći partnere za privatizaciju HPB-a, a Linić kaže kako bi željeli privući institucionalne ulagače te HPB-u osigurati više novih vlasnika. Iz Vlade se danas neslužbeno doznaje i da bi uskoro ipak mogla završiti agonija novinara Vjesnika jer je Porezna uprava podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka. Na taj će način, kažu u Vladi, prisiliti Narodne novine, koje su vlasnik propalog dnevnog lista, da isplate novinarima zaostale plaće i otpremnine.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da je izjava ministra financija Slavka Linića o ulasku države u vlasništvo Diokija krivo shvaćena jer Vlada se neće upuštati u to dok ne nađe strateškog partnera koji je spreman uložiti 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje. "Linića su krivo shvatili, jer on je rekao da kod Diokija imamo izvoznu proizvodnju i vrijednu tehnologiju, ali nemamo partnera koji je spreman uložiti tih 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje", rekao Čačić novinarima nakon današnje sjednice Vlade. Najavio je da će Dioki vjerojatno ići u stečaj, ali ne i likvidaciju, već će se kroz stečaj osigurati nastavak proizvodnje u ključnom segmentu - Dina Petrokemiji. Naglasio je da će radnici Diokija svakako dobiti svoje plaće, ili kroz stečaj ili kroz ulazak novog vlasnika, te rekao kako nema nikakvog razloga da država od vjerovnika u stečajnom postupku ne kupi zemljište pod uvjetima koji su joj prihvatljivi. To bi nam bio temelj za ulaganje u LNG terminal za koji postoji izvanredan interes, rekao je Čačić dodavši kako je o tome nedavno razgovarao s poljskim premijerom, potpredsjednikom vlade i ministrom gospodarstva.

ZAGREB - Za Hrvatsku za 2012. godinu u novim su makroekonomskim prognozama UniCredita prognozira pad gospodarske aktivnosti od 1 posto. Nakon što je potvrđeno da je hrvatsko gospodarstvo u prošloj godini stagniralo, makrooekonomski pokazatelji objavljeni u prvom tromjesečju su ukazali na novi pad gospodarske aktivnosti, napominje se. "Za 2012. godinu smo dodatno smanjili očekivanja - sada prognoziramo pad gospodarske aktivnosti od 1 posto", rekao je novi glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec u povodu objave UniCreditovog CEE Quarterly izvještaja za treće tromjesečje 2012. uz poseban osvrt na Hrvatsku kojeg potpisuje Dolenec. Pojašnjava kako su, uz nepovoljna kretanja u domaćoj potražnji, nepovoljnije prognoze za gospodarstvo u eurozoni i EU dodatno oslabile izglede vanjske potražnje pa se gubi pozitivan utjecaj robne razmjene s inozemstvom na hrvatski BDP u ovoj godini. Navodi kako su najveći rizici za njihovu prognozu kretanje investicijske aktivnosti i ekonomske aktivnosti u Europi. No, zato napominju da su nakon formiranja Vlade pokrenuti prvi koraci u procesu fiskalne konsolidacije i oživljavanja investicijske aktivnosti. Upravo bi oživljavanje investicijske aktivnosti, turizam i reforme u javnom sektoru trebali stvoriti prostor za gospodarski oporavak, pojasnio je Dolenec.

ZAGREB - Predsjednik Uprave Plive Hrvatska od 1. srpnja bit će Tihomir Orešković, koji će na tom mjestu zamijeniti Matka Bolanču, izvijestili su danas iz Plive. U priopćenju navode kako je dosadašnji predsjednik Uprave tvrtke Matko Bolanča imenovan za člana Nadzornog odbora (NO), nakon njegove odluke da napusti poziciju predsjednika Uprave, dok je dosadašnji član NO Tihomir Orešković imenovan na poziciju predsjednika Uprave s 1. srpnjem, a njegova će odgovornost biti i poslovanje Plive u regiji jugoistočna Europa. Bolanča je proveo u Plivi 11 godina, na čelnoj poziciji pet godina, a od početka 2009. bio je odgovoran za cjelokupno poslovanje Plive u Hrvatskoj i regiji južna i istočna Europa, te je vodio integraciju Plive u Teva grupu. U protekle dvije godine pokrenut je novi investicijski ciklus, prvenstveno u proširenje i dodatnu modernizaciju proizvodnih procesa. Navodi se da je u posljednjih šest mjeseci broj novozaposlenih u Plivi porastao za više od 100, s planovima rasta do kraja godine. Glavni izvršni direktor Teve Jeremy Levin izjavio je kako su proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu strateški centri za cijelu Teva grupu koji posjeduju odobrenja, osim hrvatske, i američkih, europskih i drugih regulatornih agencija.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno 5,5 milijuna kuna redovnog prometa, a dobitnica dana s porastom cijene većim od 20 posto je dionica Diokija. Dionički indeks Crobex pao je danas za 0,01 posto, na 1.619,75 bodova, a Crobex10 za 0,05 posto, na 880,84 boda. Najtrgovanija je i danas bila dionica HT-a s prometom od 1,7 milijuna kuna i cijenom od 198 kuna ili 0,76 posto višom nego jučer. Po prometu slijedi povlaštena dionica Adris grupe, sa 948,3 tisuće kuna, a cijena joj je pala 0,29 posto, na 207,50 kuna. Promet od 346,3 tisuće kuna imala je dionica Diokija čija je cijena porasla 20,56 posto, na 21,70 kuna. Ministar financija Slavko Linić najavio je jučer mogućnost ulaska države u vlasništvo Diokija s 38 posto, ali je napomenuo da je vladin problem što ne može ući sa svježim kapitalom. No, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je danas da je izjava ministra Linića o ulasku države u vlasništvo Diokija krivo shvaćena jer Vlada se neće upuštati u to dok ne nađe strateškog partnera koji je spreman uložiti 10-15 milijuna eura potrebnih za pokretanje proizvodnje.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙