FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 14. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas, komentirajući prosvjed radnika omišaljske Dina Petrokemije koji su dopodne zbog neisplate plaća zaustavili promet na krčkom mostu, da će radnici Dine zadržati svoj posao iako će tvrtka vjerojatno ići u stečaj. Pedesetak radnika Dina Petrokemije iz Omišlja na Krku danas je prosvjedovalo blokadom prolaska Krčkim mostom zbog neisplaćenih plaća i njihova neriješenog statusa, a prosvjed je trajao oko pola sata. Čačić je nakon Vladine sjednice novinarima rekao kako nije istina da radnici Dine nisu dobili ništa, za razliku od radnika Diokija. Dioki i Dina su dijelovi holdinga koji će nastaviti proizvodnju u formi koja će vjerojatno ići kroz stečajni postupak. Proizvodnja će se nastaviti, no za razliku od Diokija Zagreb, zaposlenici omišaljske Dine nastavit će raditi, poručio je Čačić.

ZAGREB - Bojeći se za opstanak i neprijateljsko preuzimanje tvrtke dvjestotinjak radnika RIZ-Odašiljača prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom gospodarstva tražeći od tog ministarstva, Vlade i agencije AUDIO da spriječe moguću pljačku te tvornice u korist pojedinaca, da izvan snage stave odluke o smjeni članova Uprave i Nadzornog odbora te imenovanju novih članova iz redova HNS-a, da se smijeni sadašnji predsjednik Uprave i da im se konačno omogući radničko dioničarstvo po modelu ESOP-a što im je vlada obećala još 2008. Današnji prosvjed radnika RIZ-Odašiljača drugi je po redu u zadnja dva tjedna, krajem svibnja prosvjedovali su i ispred AUDIO-a, budući je ta agencija odnosno država većinski vlasnik te tvrtke s 64 posto dionica, a prosvjede će, po riječima glavne sinidikalne povjerenice u RIZ-u Marine Glokević, nastaviti do ispunjenja zahtjeva. Iako su to tražili i očekivali danas ih nitko iz Ministarstva gospodarstva nije primio niti im se obratio. RIZ je tvrtka koja dobro posluje, svih 240 zaposlenih redovno primaju plaće, jedini su u Hrvatskoj, a i šire, koji proizvode najmodernije digitalne odašiljače, rečeno je. Podršku prosvjedu dali su i SSSH te Sindikata metalaca Hrvatske, pri čemu je predsjednik SSSH Mladen Novosel kazao da će se ustrajati na prosvjedima dok se ne sjedne za stol s Vladom i AUDIO-om i ne nađe rješenje odnosno omogući ESOP.

KRK - Pedesetak radnika DINA Petrokemije iz Omišlja na Krku danas je prosvjedovalo na Krčkom mostu zbog neisplaćenih plaća i njihova neriješenog statusa. Prosvjed je trajao oko pola sata, tijekom kojih su radnici, prelazeći cestu u neprekidnoj koloni kod naplatnih kućica na kopnenoj strani mosta, onemogućavali prolazak njime. Predstavnik radnika Milivoj Dražić kazao je kako je prosvjed spontano organiziran nakon devet mjeseci očekivanja rješenja, te da nisu dobili podršku sindikata koji djeluju u DINA-i. Istaknuo je da radnici očekuju da im se isplati sedam neisplaćenih plaća te da se konačno razriješi situacija oko budućnosti DINE. "Bivši vlasnik Robert Ježić je navodno izvlašćen a iza sebe je ostavio dugove. Sad se ne zna tko je vlasnik dok radnici žele raditi za svoje plaće a ne za otplatu dugova bivšeg vlasnika", rekao je Dražić. Ne zanima nas tko će biti vlasnik DINE, Hrvatska elektroprivreda (HEP) ili banke, želimo samo da se vlasnik brine za svoju imovinu i vraćanje dugova. naveo je Dražić. Istaknuo je da u DINI i dalje radi dio od ukupno 320 radnika i to bez odgovarajućih uvjeta, među kojima je i pitka voda.

VALPOVO - Osamdeset radnika Mesne industrije Valvita u stečaju iz Harkanovaca odustali su od danas najavljenog prosvjeda pred Hrvatskom poštanskom bankom (HPB) u Zagrebu, jer je jučer postignut dogovor radnika, HPB i Uprave PPK Valpovo o nastavku rada proizvodnog pogona i očuvanju radnih mjesta. O tome su danas izvijestili glavni sindikalni povjerenik sindikalne podružnice PPK Valpovo Zdravko Turčinović i regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske (PPDIV) Šimo Orešković. U svom priopćenju naveli su da su pregovori u sjedištu Hrvatske poštanske banke u Zagrebu završili jučer kasno poslije podne na zadovoljstvo predstavnika radnika Valvite, jer je izraženo čvrsto stajalište HPB-a i Uprave PPK Valpovo da se proizvodnja i zaposlenost radnika u Valviti moraju nastaviti, te da u svim opcijama dogovora radnici ostaju raditi.

OPATIJA - Program iskorištenja slobodnog hidropotencijala u Hrvatskoj, kojeg je izradila Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) s ciljem ukazivanja na prirodne potencijale koji se mogu iskoristiti u pokretanju razvoja, predstavljen je danas u Opatiji na Danima ovlaštenih inženjera građevinarstva. Kao prioriteti među značajnijim projektima, u programu se predlažu početak izgradnje HE Ombla, dovršenje projektne dokumentacije i ishođenje dozvola za početak izgradnje HE Kosinj i HE Senj II i nastavak izrade dokumentacije za HE Dubrovnik II. Prema programu, izgradnja Hidroelektrane Ombla je moguća u razdoblju od pet godina. Predsjednik HKIG i jedan od autora programa Zvonimir Sever ocijenio je da je izgradnja hidroelektrana strateški interes. Hidroelektrana je 85 posto hrvatski proizvod, angažira prvenstveno nacionalne ekonomske potencijale, od ekspertize do materijala, opreme i radova, naveo je dodavši da se kod nas sada ne mogu proizvesti jedino turbine. Istaknuo je važnost stvaranja pretpostavki za energetsku samodostatnost Hrvatske. Realizacijom preostalih značajnih projekata, vrijednih 3,4 milijarde eura, ostvaruje se proizvodnja električne energije vrijedna oko 250 milijuna eura na godinu, tj. povećala bi se proizvodnja iz hidroelektrana za gotovo 100 posto, rekao je Sever.

OPATIJA - Na redovnoj sjednici Opće konvencije ovlaštenih inženjera građevinarstva, održanoj danas u Opatiji, donesena je Deklaracija o poticanju održivog razvoja, u kojoj ovlašteni inženjeri prihvaćaju punu odgovornost u osmišljavanju, predlaganju i provedbi investicijskih projekata u skladu s principima ciljanog održivog razvoja te odbacuju svaku pomisao ili insinuaciju da su spremni sudjelovati u nečasnom djelovanju na štetu očuvanja okoliša. U Deklaraciji se navodi da se revizija razvojnih infrastrukturnih projekata mora provoditi u skladu s pravilima struke i transparentno te da se "ovlašteni inženjeri protive pokušajima da se revizija koristi za ciljanu svrhu koja je društveno upitna, posebno da se nekontrolirani upadi u struku dešavaju u prostoru odlučivanja koji kreira kratkoročne i dugoročne uvjete svakodnevnog života. Želimo ukazati na neodrživost prakse kojom se bez stvarnih i provjerljivih argumenata, u ime održivog razvoja, spriječava razvoj koji nije u suprotnosti sa zahtjevima održivog razvoja, stoji u toj deklaraciji. Deklaraciju su danas na konferenciji za novinare predstavili članovi konvencije i Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG), u sklopu Dana ovlaštenih inženjera građevinarstva, koji se do 16. lipnja održavaju u Opatiji.

ZAGREB - Hrvatske pokretne (mobilne) mreže i u prvom su ovogodišnjem tromjesečju nastavile bilježiti povećanu potrošnju minuta i to za 7,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine s ukupno utrošenih 1,5 milijardi minuta, dok se u nepokretnim (fiksnim) mrežama nastavio pad potrošnje koji je s ukupno 1,1 milijardom minuta iznosio 9,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Od ukupnih minuta u mobilnim mrežama u prvom ovogodišnjem tromjesečju većina ili 1,5 milijardi minuta utrošena je u unutarnjem prometu, što je porast od 7,5 posto u odnosu na isto lanjskom tromjesečje, dok je 16 milijuna minuta utrošenih u međunarodnom prometu pad od 11,5 posto. Za 3,2 posto porastao je i broj poslanih SMS poruka kojih je bilo 753 milijuna, a MMS poruka bilo je 3,6 posto manje ili 5,3 milijuna.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze danas su nakon dva dana pada porasli, Crobex je povećan za 0,11 posto, na 1.624,18 bodova, a Crobex10 za 0,30 posto, na 882,90 bodova, dok je redovni promet od 8,8 milijuna kuna gotovo dvostruko viši nego prethodna dva dana. No, i danas je dionica HT-a jedina s prometom iznad milijun kuna. Imala je 3,1 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla za 0,81 posto, na 194,98 kuna. Dionica Ingre je uz pad cijene od 5,34 posto, na 5,67 kuna, zabilježila 716,6 tisuća kuna prometa. Promet od 590,1 tisuću kuna imala je dionica Podravke čija je cijena porasla 0,07 posto, na 214,15 kuna. Inina je dionica ostvarila 569 tisuća kuna prometa uz nepromijenjenu cijenu od 3.600 kuna. Cijena redovne dionice Croatia osiguranja porasla je za 3,38 posto, na 6.666,66 kuna, a imala je 342,4 tisuće kuna prometa.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙