FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 19. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Novi zakon o obrtu u saborsku će proceduru biti upućen početkom jeseni, odnosno krajem rujna ili početkom listopada, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras koji je izvijestio da je za program "Poduzetnički impuls" stiglo gotovo 11 tisuća prijava, a isplate sredstava počet će idući tjedan. Po novom zakonu obrtnici više ne bi trebali jamčiti svojom imovinom za poslovanje obrta, a kako bi bili izjednačeni sa drugim gospodarskim subjektima u pogledu odgovornosti za nastale obveze plan je da se odgovornost propiše na način da bude nedvojbeno kojim dijelom imovine obrtnik odgovara za obavljenje djelatnosti. Maras je istaknuo i pozitivne trendove u obrtništvu, u prvih pet mjeseci ove godine otvoreno je 6.300 novih radnih mjesta u obrtima, što je 30 posto više nego u istom razdoblju lani. Naveo je kako je u pripremi zakon o poticanju investicija i unapređenju investicijskog okruženja. Do kraja godine bit će izrađena strategija razvoja poduzetništva za razdoblje 2013. - 2020. koja će poslužiti kao podloga za programiranje instrumenata namijenjenih poduzetnicima financiranim iz EU fondova u očekivanom iznosu od oko 100 milijuna eura godišnje u razdoblju od 2014. do 2020.

VARAŽDIN - Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak pozvao je danas u Varaždinu građevinske tvrtke da prate nove procese te da se uključe u projekte javno-privatnog partnerstva i energetske učinkovitosti i kroz njih potraže izlaz iz krize. Ocijenio je da je došlo novo vrijeme u kojem građevinski sektor mora uključiti znanje i iskustvo te pratiti neke nove procese, a u to uključuje i projekte energetske učinkovitosti. Dodao je da se na prva dva natječaja za projekte energetske učinkovitosti koje je raspisalo njegovo ministarstvo javio samo jedan ponuđač, rekavši da građevinci očito nisu prepoznali da bi to mogao biti jedan od načina da se izvuku iz problema. Pohvalio je pritom Varaždinsku županiju, rekavši da je od ukupno oko 320 objekata prijavljenih za projekt, više od stotinu iz te županije. Kazao je da će Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u četvrtak ići u prvo čitanje u Saboru te da očekuje da će do sredine srpnja proći saborsku proceduru kako bi već tijekom ljetnih mjeseci bio u primjeni.

ZAGREB - Glavna skupština Ine donijela je odluku da se dobit iz prošlogodišnjeg poslovanja od 1,96 milijardi kuna rasporedi u zakonske rezerve i zadržanu dobit te odluku o dopuni djelatnosti kompanije, navodi se u priopćenju sa danas održane Skupštine objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ina d.d. je prošle godine ostvarila dobit u iznosu od 1,96 milijardi kuna, a prema odluci Glavne skupštine iznos od 98,3 milijuna kuna rasporedit će se u zakonske rezerve, a 1,87 milijardi kuna u zadržanu dobit. Donesena je i odluka o dopuni djelatnosti kojima se bavi ta naftna kompanija, pa će se ubuduće Ina moći baviti s još 30-ak djelatnosti, među kojima je i niz djelatnosti vezanih za zaštitu od požara, skupljanjem i prijevozom otpada za potrebe drugih, skupljanjem, oporabom i/ili zbrinjavanja otpada, izvozom otpada, poslovima praćenja kakvoće zraka i emisija u zrak, stručnim poslovima zaštite od buke i od ne-ionizirajućeg zračenja, kao i upravljanjem i održavanjem nekretnina itd.

ZAGREB - Predsjednik Uprave INA-e Zoltan Aldott na današnjoj je sjednici Glavne skupštine Ine pozdravio odluku glavnih dioničara o zadržavanju dobiti iz 2011. unutar kompanije kako bi se stvorila osnova za dugoročni rast, izvijestili su iz Ine. Aldott je istaknuo važnost velikog investicijskog ciklusa koji Ina pokreće vrijednog više od dvije milijarde kuna samo ove godine, odnosno većeg od cjelokupne neto dobiti u 2011. godini od 1,96 milijardi kuna. Naglasio je kako su pred rukovodstvom kompanije veliki izazovi. "S jedne strane suočavamo se s promjenjivim vanjskim okruženjem koje značajno utječe na financijsku poziciju kompanije, a s druge strane iznimnim ulaganjima, koja će u idućem razdoblju biti posebno intenzivna upravo u Hrvatskoj, nastojimo osigurati budućnost kompanije i u nepredvidivim godinama koje su pred nama", kazao je napominjući kako je rukovodstvo kompanije fokusirano na daljnje unapređenje učinkovitosti i korištenje vlastitih resursa. "S jasnom vizijom što želimo biti - utjecajni regionalni igrač - svjesni smo da smo postavili ambiciozni cilj, no uz podršku Ininih dvaju najvećih dioničara, Vlade RH i MOL-a, uvjereni smo da možemo ostvariti planirano te time potvrditi svoj status pokretača hrvatskog gospodarstva", izjavio je Aldott

ZAGREB - Nacionalni zračni prijevoznik Croatia Airlines u prva četiri mjeseca ove godine ostvario je 591,7 milijuna kuna prihoda od prodaje, što je porast za 93,1 milijun kuna ili za 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a do kraja ove godine u toj kompaniji očekuju porast tih prihoda od 8 posto u odnosu na prošlu. O tim je rezultatima ovog tjedna na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice izvijestio član tog Vijeća, glavni direktor Croatia Airlinesa Srećko Šimunović. U strukturi spomenutih 591,7 milijuna kuna prihoda od prodaje najveći se dio odnosi na prihod na tržištu SAD-a, 123 milijuna kuna ili 18 posto više, te na prihod na hrvatskom tržištu od 122,4 milijuna kuna koji su u odnosu na lanjska prva četiri mjeseca rasli 3 posto. Porast prihoda od prodaje bilježe zapravo ove godine sa gotovo svih stranih tržišta, osim iz Švedske i Makedonije gdje imaju blagi pad. Posebno dobro stoje Francuska, Njemačka, Švicarska i Nizozemska s porastima između 10 i 24 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno samo 5,3 milijuna kuna redovnog prometa, a dobitnica dana s porastom cijene od gotovo 57 posto je dionica tvrtke Badel 1862 koja je danas objavila zainteresiranost jedne kineske kompanije za strateško partnerstvo. Dionički indeks Crobex pao je danas za 0,19 posto, na 1.619,96 bodova, dok je specijalizirani Crobex10 porastao za blagih 0,01 posto, na 881,24 boda. Milijunski promet imala je samo dionica HT-a, od 2,6 milijuna kuna, a cijena joj je povećana za 0,77 posto, na 196,50 kuna. Promet od 223,8 tisuća kuna imala je dionica Diokija, čija je cijena pala za 19,39 posto, na 18 kuna. Radnici Diokija, njih stotinjak, prosvjedovali su danas na prilazu Markovu trgu tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina. Visok rast cijene, od 56,76 posto, na 54,88 kuna, ostvarila je dionica Badela 1862 uz promet od 100,6 tisuća kuna. Badel je danas izvijestio da je 5. lipnja zaprimio pismo namjere od kineske kompanije Tadee Holding Group kojim je ta tvrtka iskazala otvoreno zanimanje za investiranje te ulazak u vlasničku strukturu Badela.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙