FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Predstavnici Vlade i sindikata javnih službi danas nisu postigli dogovor o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za službenike i namještenike u javnim službama, a nastavak pregovora najavili su za ponedjeljak. Ovo je danas bio očekivani uvodni krug kolektivnih pregovora, a na temelju Vladina prijedloga u pet točaka. Očekivano nije došlo do konačnog izjašnjavanja i dogovaranja o sadržaju izmjena, izjavio je novinarima potpredsjednik Vlade Neven Mimica nakon gotovo četverosatnih razgovora s predstavnicima sindikata javnih službi. Očekuje se da se sindikalna strana dogovori, da zauzme stavove o svakoj od pet predloženih izmjena, kazao je Mimica. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske rekao je kako su čuli dosta argumenata Vlade, ali još uvijek nedovoljno da donesu odluku o smislenosti i pravednosti odricanja. Vladinih pet prijedloga osigurava smanjenje ukupnih izdataka za plaće za dvije milijarde kuna u ovoj godini, kratko je kazao Mimica koji, kao ni Mihalinec, nije želio iznositi bilo kakve detalje pregovora. Bez odgovora je tako ostalo i pitanje da li je među prijedlozima i smanjenje koeficijenta za minuli rad s 0,5 posto po godini staža na 0,3 posto. Neslužbeno se pak može doznati da su među vladinim prijedlozima, uz to smanjenje koeficijenta za minuli rad i ukidanje božićnice u ovoj godini, i prijedlog o smanjenju dnevnice u Hrvatskoj sa 170 na 150 kuna te prijedlog da iduće godine nema ni jubilarnih nagrada niti regresa.

ŽUPANJA - Predsjednik Republike Ivo Josipović obišao je danas Tvornicu kombajna "Žetelica" d.o.o. koja posluje u sastavu talijansko-njemačke grupacije "Same Deutz Fahr" (SDF), te je s čelnicima te tvrtke razgovarao o proizvodnji i daljnjem razvoju. Nakon obilaska tvornice predsjednik Josipović izjavio je novinarima kako su poduzetništvo i poljoprivreda te investicije u poduzetništvu i poljoprivredi "stvar koju posebice moramo njegovati i razvijati". "U situaciji kada nemamo dovoljno vlastitoga svježeg kapitala vrlo je poželjno i dobro da imamo strane investitore, posebice kada su ovako uspješni, jer izvozi se, novac ostaje u Hrvatskoj, plaćaju se svi porezi i doprinosi, a ljudi imaju osigurane, koliko čujem, iznadprosječne plaće", rekao je Josipović. Županjska tvornica proizvela je 2011. godine 262 kombajna te ostvarila prihod od 36,1 milijun eura. U 2012. u planu je da 340 zaposlenika "Žetelice" proizvede 350 kombajna te ostvari prihod od 44,5 milijuna eura, izvijestili su predstavnici tvrtke dodajući da će SDF u razvoj županjske tvornice ove godine uložiti oko 3,5 milijuna eura. Oko 97 posto proizvodnje kombajna izvezu na tržišta Njemačke, Francuske i Poljske.

ŽUPANJA - Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je danas u Županji kako očekuje da se ovoga ljeta s polja u Hrvatskoj požanje oko 700.000 tona pšenice uz prosječan prinos od 4,2 do 4,5 tona po hektaru, a najavio je i da ovoga tjedna kreće drugi krug isplate poticaja u poljoprivredi. S prosječnim prinosom pšenice nismo zadovoljni i mislim da u budućnosti može biti veći, ali je tu potrebna suradnja proizvođača s znanstvenom zajednicom odnosno institutima i fakultetima, kazao je Jakovina. Odgovarajući na novinarsko pitanje o otkupnoj cijeni pšenice, koja treba biti stvar dogovora proizvođača i otkupljivača, Jakovina je naveo kako se, s obzirom da cijena pšenice na burzi u Budimpešti iznosi 1,38 kuna, a u Parizu 1,57 kuna, može očekivati da ovogodišnja otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj bude na razini prošlogodišnje, odnosno iznosi između 1,30 i 1,40 kuna po kilogramu

ZAGREB - Investicijski ciklus Hrvatske elektroprivrede za ovu godinu planiran je u iznosu od 3,5 milijardi kuna, a u razdoblju do 2016. u visini od 19 milijardi kuna, istaknuo je predsjednik Uprave HEP-a Zlatko Koračević koji je na konferenciji "Elektroenergetski sustav RH" izvijestio da je Nadzorni odbor jučer usvojio Plan restrukturiranja HEP-a za naredne četiri godine. Projekti HE Ombla i TE Plomin spremni za realizaciju, a za projekt Ombla bit će krajem srpnja dogotovljena najnovija studija utjecaja za okoliš, kazao je. Od početka godine HEP je ugovorio nabave vrijedne 1,4 milijarde kuna, otvoreni su natječaji u vrijednosti od oko 700 milijuna kuna, a svih 3,5 milijardi kuna bit će oglašeno putem javnih natječaja do kraja lipnja, naveo je Koračević na konferenciji održanoj u organizaciji magazina Banka i Programa Ujedinjenih naroda za razvoj. Izvijestio je da je Nadzorni odbor HEP-a jučer usvojio Plan restrukturiranja HEP-a za naredne četiri godine, koji obuhvaća čitav niz akcija i aktivnosti u podizanju ukupne konkurentnosti, a prije svega se govori o promjeni organizacije.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić izjavio je danas kako ima saznanja da je više tvrtki zainteresirano za kupnju OMV-ovih benzinskih postaja u Hrvatskoj. OMV prodaje svoje poslovanje u Hrvatskoj, a na pitanje novinara ispred Banskih dvora ima li saznanja da je za kupnju benzinskih postaja te tvrtke zainteresirana INA i je li to dobra investicija, Čačić je odgovorio kako ima saznanja da su za to zainteresirane najmanje tri tvrtke. "Imam saznanja da bi najmanje tri tvrtke, koje znam, a možda i više, bile zainteresirane za kupnju OMV-ovih crpki i vjerojatno svaka od njih procjenjuje da bi to bila dobra investicija - što je dobro. Ne vidim ni jedan razlog zašto to INA ne bi učinila, kao i Lukoil ili Zarubežnjeft, Antunović, za koje znam da su pokazali interes", rekao je. Upitan postoji li mogućnost da dođe do prekomjerne koncentracije na tržištu, odnosno da INA ima prevelik udio u maloprodaji, Čačić je rekao da za to postoje precizni parametri o zaštiti tržišnog natjecanja kojih se potrebno držati.

ZAGREB - Uprava Podravke donijela je odluku o izradi programa zbrinjavanja viška radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina i to tijekom rujna i studenog ove godine, a programom bi moglo biti obuhvaćeno oko 200 radnika u Grupi Podravka, izvijestili su iz Podravke putem Zagrebačke burze. "Nastavljajući započete promjene u kompaniji te s ciljem optimizacije troškova i racionalizacije procesa poslovanja, Uprava Podravke donijela je odluku o izradi programa zbrinjavanja viška radnika uz isplatu stimulativnih otpremnina i to tijekom rujna i studenog 2012.", navodi se u priopćenju Podravke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ovakva odluka, kako se ističe, donesena je u interesu usklađivanja poslovanja Podravke s uvjetima tržišnog gospodarstva odnosno zbog povećanja učinkovitosti poslovanja.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 0,26 posto, na 1.622,05 bodova, a Crobex10 smanjen je za 0,40 posto, na 881,93 boda. Redovni promet iznosio je vrlo niskih 4,1 milijun kuna, a blok prometom dionica Euroherc osiguranja ostvaren je promet od 6,1 milijun kuna. U redovnom prometu ni jedna dionica nije ostvarila promet veći od milijun kuna. Najviši je bio promet dionicom HT-a, od 884,7 tisuća kuna, a cijena joj je porasla za 0,50 posto, na 198,50 kuna. Dionica Istraturista dobila je na cijeni za 5,01 posto i dan uz promet od 673,5 tisuća kuna završila na 105 kuna. Po prometu slijedi dionica Ingre s oko 390 tisuća kuna i padom cijene od 7,02 posto, na 4,90 kuna. Cijena je danas pala i dionici Petrokemije za 0,85 posto, povlaštenoj dionici Adris grupe za 0,88 posto, Luke Rijeka za 1,55 posto.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙