FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: nles
ZAGREB, 29. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić i ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavili su danas, govoreći o novom zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO) koji se nalazi na javnoj raspravi, kako je MPO način liječenja te da se želi pomoći svim ženama koje imaju taj problem. Odgovarajući na pitanja novinara nakon današnje sjednice Vlade, Opačić je kazala kako je najvažnije što je novim prijedlogom zakona o MPO zamrzavanje zametaka utvrđeno kao jedan standard u liječenju neplodnosti te dodala da se njime svakom trećem paru Hrvatskoj, koji se liječio od neplodnosti, osigurava da može koristiti sve medicinske metode. Riječ je prvenstveno o medicinskom zakonu, o liječenju neplodnosti, kazala je Opačić upitana kako komentira prijepore o tome mogu li na MPO ići i žene bez partnera. Upitana koji je njezin stav treba li se se zakonskim rješenjem MPO omogućiti parovima ili i osobama bez partnera, Opačić je kazala: "Riječ je o liječenju neplodnosti, dakle, svatko tko ima tu vrstu problema mora imati pravilno liječenje".

ZAGREB - Potpredsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Sonja König primila je izvršnu direktoricu Regionalnoga centra za jednakost spolova Mary Ann Rukavinu Cipetić, koja ju je izvijestila o pojedinostima projekta "Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj", priopćila je danas Služba za odnose s javnošću Hrvatskoga sabora. Čestitavši predstavnicama Regionalnoga centra za jednakost spolova na njihovu dosadašnjem radu u Hrvatskoj i regiji, König je naglasila da su pitanja kojima se bavi taj centar iznimno važna za sve žene i za ravnopravnost spolova. Potpredsjednica König rekla je da podupire projekt "Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj" te je istaknula potrebu osnaživanja i informiranja žena u svim područjima društva. Sugovornice su sastanak zaključile dogovorom o skoroj suradnji, navodi saborska Služba za odnose s javnošću. Projekt "Žene jugoistočne Europe u Mreži za ruralni razvoj" provodi se u sedam zemalja jugoistočne Europe kako bi žene snažnije sudjelovale u ruralnom razvoju.

SPLIT - Splitski SDP predstavio je na današnjoj konferenciji za novinare Ivu Baldasara kao kandidata za gradonačelnika na lokalnim izborima koji će se održati za nešto više od godinu dana. Predsjednik Gradskog odbora SDP-a Marin Jurjević rekao je da je odluka bila jednoglasna te je za nju glasalo 39 članova. Vrijeme je da se iziđe s imenom kandidata da građani znaju koga nudimo te da stranka stoji iza njega, i ne samo stranka, nego i predsjednik Zoran Milanović i vodstvo SDP-a Hrvatske", rekao je Jurjević. Baldasar je predstavnik generacije mladih i uspješnih ljudi izraslih u stranci, istaknuo je, dodajući kako vjeruje da će Splićani prepoznati njegove vrijednosti te s punom ozbiljnošću izići na izbore i dobro odvagnuti što Splitu treba. Gradska vijećnica SDP-a Vesna Perak istaknula je da Ivo Baldasar ima veliki tim, stranku uza se, iskustvo i mudrost. "On ima viziju Splita pa vjerujem da će zbog toga biti prepoznat", dodala je.

ZAGREB - Kandidat za predsjednika HDZ-a Darko Milinović rekao je danas kako je vlada u prvih 100 dana pokazala da je nespremna preuzela "kormilo države". Ocijenio je da vlada nema jasnu viziju i nije koordinirana te je ustvrdio da se ne zna tko je vođa tima. Također je rekao kako Zoran Milanović ne pokazuje koja je njegova odgovornost i da nije povukao još nijedan državnički potez. Hrvatska nema više vremena čekati i ovih 100 dana nove vlade traži snažan odgovor oporbe, rekao je Milinović i dodao da bi to trebao biti HDZ, ali, istaknuo je, HDZ sada ne nudi konkretna rješenja za nastalu situaciju. Govoreći o radu vlade, rekao je kako njezina predsjednika Zorana Milanovića nigdje nema, da među ministrima nema koordinacije u važnim pitanjima za državu, poput privatizacije, postavljanja kadrova u nadzorne odbore javnih poduzeća i slično. Ustvrdio je kako se ne zna tko je vođa tima, dodajući da Zorana Milanovića "nigdje nema" i da ne upravlja situacijom. Ocijenio je da je ova vlada "nespremna preuzela 'kormilo države'". Milinović je istaknuo da se protivi privatizaciji Hrvatske poštanske banke, Croatia osiguranja i drugih javnih poduzeća.

ZAGREB - U sklopu akcije "Stop neosiguranim vozilima", koju već dvije godine provode Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i Centar za vozila Hrvatske u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, od sredine ožujka dijele se informativni letci "Ostanite osigurani" i organiziraju se razgovori u stanicama za tehnički pregled kojima bi trebao smanjiti broj onih koji kasne s tehničkim pregledom i sklapanjem obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti, priopćio je HUO. Aplikacija u računalnom sustavu stanica za tehničke preglede upozorava djelatnike na to da vozilo vlasnika određeno vrijeme nije bilo osigurano. Kada to uoče, djelatnici će upozoriti vlasnika vozila te mu uručiti letak "Ostanite osigurani" koji sadržava informacije o posljedicama neosiguravanja od automobilske odgovornosti. Akcijom "Stop neosiguranim vozilima" pokušava se djelovati na savjest onih vlasnika koji se izlažu opasnosti i posjeduju neosigurano, neregistrirano i tehnički nepregledano vozilo.

ZAGREB - U travnju će biti raspisan javni natječaj za obnovu prve zgrade iz programa cjelovite energetske obnove zgrada javnog sektora, a nakon toga natječaji će se raspisivati za svaku zgradu posebno, najavila je danas Irena Križ-Šelendić iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja na radionici u sklopu IPA projekta "Sudjelovanje građana u planiranju poboljšanja energetske učinkovitosti" (CENEP). Među zgradama za koje bi mogao biti raspisan natječaj mogle bi biti i zgrade Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu, Dječjeg doma Lovran - podružnica Rijeka, Doma za psihički bolesne osobe u Motovunu, Doma za odrasle osobe "Sveti Frane" u Zadru te Klinike za traumatologiju u Zagrebu. Irena Križ-Šelendić rekla je kako su im općine, gradovi i županije poslali popis zgrada koje žele uključiti u program obnove te kako se predviđa da bi u nj ove godine trebalo ući 500 zgrada. Naglasila je kako otvaraju novo tržište za projektante, graditeljstvo i one koji će montirati opremu, a kad se to tržište i ponuda otvore, bit će lakše za stambeni sektor.

RIJEKA - Prvi riječki studentski kongres RISC na temu "Obrazovna politika u visokom školstvu" otvoren je danas na Filozofskom fakultetu u Sveučilišnom kampusu. Rektor riječkog sveučilišta Pero Lučin istaknuo je važnost aktivnosti studenata u organizaciji skupa, ocijenivši da su oni snaga koja je u stanju usmjeravati procese u društvu zbog čega mogu biti primjer i starijima. Luka Juroš iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta kazao je da se ministarstvo usmjerilo na rješavanje problema subvencija za studente i školarinama i to putem programskih ugovora koje će se ponuditi fakultetima. Ministarstvo se angažiralo i u izradi hrvatskog kvalifikacijskog okvira te jačanja mobilnosti na studijima. Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Snježana Prijić Samardžija izložila je rezultate istraživanja stajališta o studentskom životu u Rijeci. Istraživanje je pokazalo da studenti drže kako su najveći problemi riječkih studenata mala mogućnost zapošljavanja nakon studija te nedovoljna mobilnost unutar sveučilišta i u odnosu na druga sveučilišta.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština većinom glasova je prihvatila odluku o građevinskom zemljištu, usuglašenu između zagrebačkog gradonačelnika i klubova gradskih zastupnika SDP-a, HSU-a i nezavisne liste Tatjane Holjevac, dok su iz HNS-a bili protiv. Morana Paliković Gruden objasnila je kako HNS ne podržava takav prijedlog jer smatra da nisu jasno definirani postupci ni kriteriji procjene vrijednosti zemljišta, što je i ključ procedure. "Ne želimo da se dogodi kaos", kazala je i dodala kako nije najbolja praksa da se Gradska skupština odriče kontrole Gradske uprave. "Zemljište je najjači i najvrjedniji resurs i protiv sam toga da sada nešto izglasamo, a poslije se kajemo", rekla je i napomenula da, kao zastupnici oporbe, nisu imali priliku pomoći da se taj sustav bolje izgradi jer prijedlog usuglašen tek u utorak nije prošao skupštinska radna tijela. Jurica Meić (SDP) je odgovorio na HNS-ove kritike rekavši kako ne stoji da se Skupština odriče kontrole nad Gradskom upravom budući da će imati dva svoja predstavnika u zajedničkom povjerenstvu.

VINKOVCI - Šest je osoba ozlijeđeno u sudaru dvaju osobnih automobila koji se dogodio poslijepodne na križanju Ulice Augusta Cesarca sa Zagrebačkom ulicom u Iloku, izvijestila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava. Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Luke Barunčića, ozlijeđene osobe prevezene su u vukovarsku Opću bolnicu, gdje će im biti pružena liječnička pomoć. Policija ne zna o kakvim je ozljedama riječ, a na mjestu nesreće obavlja se očevid.

GOSPIĆ - Nakon tri dana večeras oko 20 sati ugašen je požar koji je zahvatio šumski kompleks između Rastoke u Bužima kod Smiljana. Danas su uz vatrogasce JVP Gospić, te djeklatnike Parka prirode Velebit i Hrvatskih šuma u gašenju požara sudjelovali i protupožarni zrakoplovi kanaderi. "Tek nakon djelovanja zračnih snaga požar je danas poslije podne lokaliziran, a večeras i ugašen. Izgorjela je bukova šuma i raslinje na povrešini od 500 hektara. Drugih šteta nije bilo," izjavio je zapovjednik JVP Gospić Mile Asić. Vatrogasci će tijekom noći ophoditi i motriti požarište.

SPLIT - U šumi u blizini brane Peruče u predvečernjim je satima buknuo požar, a na gašenje je upućen kanader, izvjestila je večeras Državna uprava za zašitu i spašavanje (DUZS). Na terenu je trenutačno pet vatrogasaca s dva vozila. Gašenje vatre je u tijeku, navodi se u večerašnjem izvješću DUZS-a.Dojavu o požaru u 18,15 sati Vatrogasno operativno srdedište DUZS-a u Divuljama zaprimilo je od Vatrogasnog operativnog centra (VOC) Split.

RIJEKA - Izložba „Upali svjetlo, mrak je“ na kojoj su predstavljeni radovi iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (MMSU) koji kao radni materijal koriste svjetlo otvorena je večeras u tom muzeju. Izloženi radovi koriste svjetlo na različite načine, poput lightboxa, instalacija s reflektirajućim i prozirnim materijalima, običnih ili neonskih žarulja ili u obliku video materijala.Kustosice izložbe su Ksenija Orelj i Sabina Salamon Izložena su djela Alena Floričića, Ivane Franke, Aleksandra Garbina, Dalibora Martinisa, Zdravka Milića, Gorana Petercola, Nike Radić, Davora Sanvincentija, Aleksandra Srneca, Damira Stojnića, Silva Šarića, Gorana Škofića, Bojana Štokelja i Mirjane Vodopije. Glavnina izloženih radova je dio fundusa MMSU, a djela Floričića, Sanvincentija, Stojnića, Škofića i Popovića postavljena su temeljem poziva tim umjetnicima za sudjelovanje na izložbi.

ZAGREB - Novo zagrebačko multipleks kino "Cineplexx" otvoreno je večeras u sklopu trgovačkog centra City Center One East "Danom hrvatskog filma", besplatnim projekcijama dugometražnih te kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova novije hrvatske produkcije. Multipleks ima sedam dvorana s 961 sjedalom, a planira se da će prikazivati oko 150 filmova godišnje. Večerašnjim programom s isključivo hrvatskim filmovima to kino, koje od sutra počinje s radom, izražava potporu domaćoj filmskoj produkciji. Prema najavama i hrvatski filmovi trebali bi, uz najnovije svjetske filmske hitove, također biti na repertoaru novog kina. Kino je otvorio predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić koji je rekao kako se povećavanjem broja kino dvorana povećava i broj mjesta na kojima se mogu prikazivati hrvatski filmovi, jača njihova vidljivost, a možda i broj gledatelja. Projekcije u sklopu otvorenja počele su u poslijepodnevnim satima filmom "Koko i duhovi", koji je prošle godine vidjelo skoro 80 tisuća gledatelja, čime je to postao drugi najgledaniji hrvatski film u posljednjih deset godina.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙