FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 17. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati

PRIMORSKI DOLAC

Predsjednik Republike Ivo Josipović za današnjeg je posjeta Primorskom Dolcu, općini u zaleđu Trogira, rekao kako se Vlada u prvih gotovo 100 dana ponašala realistično, a da bi uskoro mogli imati i "prve dobre rezultate". "Rekao bih da je uspostavljena dobra osnova te da je realistično smanjen proračun", izjavio je Josipović odgovarajući na novinarski upit o skorašnjih prvih 100 dana nove Vlade. Istaknuo je kako sada ulazimo u "novu fazu" kada se od Vlade očekuje da otvori put novim investicijama, te s tim u vezi očekuje kako će uskoro završiti prva faza stvaranja organizacijskih pretpostavki, profiliranja institucija i novih ljudi pa bi uskoro mogli imati i "prve dobre rezultate". Najvažnija stvar koju na neki način svi očekujemo od Vlada, a to je ona i obećala, jeste da se popravi investicijska klima, da budemo sposobni i spremni promjeniti sve one komplicirane propise zbog kojih nam investitori kažu da im je ovdje prekomplicirano i da radije odlaze negdje drugdje", rekao je Josipović. Na novinarski upit radi li vlada dobro ili ne, Josipović je istaknuo kako "zasad radi kako je i obećala, a uvijek možemo očekivati više i bolje". Na pitanje što bi poručio "očajnim radnicima koji ostaju bez posla", Josipović je rekao kako je njegova preporuka- "čuvajte zdravlje i borite se za svoja prava." Pri tomu je naglasio kako socijalna država i njeni čelnici na vodećim dužnostima, moraju brinuti o onima koji su ostali bez posla.

ZAGREB

Glavni odbor SDP-a počeo je prijepodne raspravljati o raspisivanju unutarstranačkih izbora, a prije sjednice dio članova sadašnjeg stranačkog vodstva novinarima je najavio da će se na izbornoj konvenciji ponovno kandidirati za čelna mjesta u SDP-u. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović izjavio je kako će se kandidirati za potpredsjednika SDP-a jer smatra da ima dovoljno znanja, sposobnosti i energije da doprinese da SDP, sada kad je na vlasti, bude još bolji nego dok je bio u oporbi. "Mislim da je to bitno i za SDP, za Hrvatsku i sve građane. Prema tome, to je nešto što smatram svojom obvezom. Ne činim to zbog funkcije, imam dovoljno posla u Ministarstvu, smatram da se stranka ne smije zapustiti i da je to moj doprinos kvalitetnijem radu SDP-a", rekao je Jovanović. Članica Predsjedništva SDP-a Biljana Borzan kazala je kako vjeruje da će se ponovno kandidirati za tu funkciju, a Zlatko Komadina će se kandidirati za potrpedsjednika stranke. Ministar uprave Arsen Bauk najavio je da će se kandidirati za člana Predsjedništva stranke. Kandidaturu za neku od funkcija najavili su i Ranko Ostojić i Gordan Maras.

ZAGREB

SDP će unutarstranačku izbornu konvenciju održati 2. lipnja, odlučio je danas Glavni odbor stranke, koji je donio i odluku o raspisivanju neposrednih i tajnih izbora za predsjednika ili predsjednicu SDP-a za 12. svibnja. Nakon završetka sjednice, predsjednik Glavnog odbora Josip Leko novinare je izvijestio da će, sukladno SDP-ovim statutarnim pravilima, svi članovi stranke 12. svibnja neposredno birati predsjednika ili predsjednicu stranke po načelu "jedan član - jedan glas". Na izbornoj konvenciji 2. lipnja će, pak, oko 2300 stranačkih delegata birati potpredsjednike SDP-a te Predsjedništvo, novi sastav Glavnog odbora i nadzorno tijelo. Glavni odbor danas je u tom smislu osnovao Središnju izbornu komisiju, te donio zaključak kojim od stranačkog Predsjedništva traži da izvrši analizu postoji li potreba da se promijeni SDP-ov Statut, s obzirom na okolnost da SDP više nije u oporbi, već je stranka na vlasti. Tim će izmjenama Statuta, rekao je Leko, biti reguliran broj potpredsjednika SDP-a i članova Predsjedništva, a to će, najavio je, razmatrati Predsjedništvo stranke na svojoj sjednici idući tjedan. Odluči li mijenjati Statut, stranka će odlučiti i koliko će ubuduće imati potpredsjednika - dva kako je sada ili četiri - te koliko će biti članova Predsjedništva. Svoju kandidaturu, dodao je, svatko treba najaviti Središnjoj izbornoj komisiji, a nakon toga dobiva upute za prikupljanje potpisa potpore.

ZAGREB

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatko Komadina rekao je danas kako se osjeća solidno te najavio da se nakon mjesec dana bolovanja zbog gastroenteroloških tegoba, zbog kojih je bio i bolnički liječen, u ponedjeljak vraća na posao u ministarstvo. "Solidno se osjećam, prikrpio sam zdravlje, što bi rekli. Od ponedjeljka na posao. Ako možemo birati i biti birani, tako je to i sa zdravljem, malo sam se razbolio, danas sam tu, a u ponedjeljak na poslu", izjavio je Komadina novinarima nakon sjednice SDP-ovog Glavnog odbora u središnjici stranke. Komadina je 17. veljače primljen u Zavodu za gastroenterologiju zagrebačkog KBC-a Rebro, gdje je hospitaliziran četiri dana kasnije. Na kućno liječenje pušten je 24. veljače. Osim ranije dijagnosticirane višežilne koronarne bolesti, utvrđena je ulkusna bolest dvanaesnika te lezija meniska desnog koljena.

ZAGREB

Na Izbornom saboru Hrvatske narodne stranke - liberalnih demokrata (HNS), koji je danas počeo u Zagrebu, i na kojem će više od tisuću izaslanika birati najviše stranačko vodstvo, premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović poručio je da su oni koalicija osuđena na dobar rezultat. Milanović je u pozdravnom govoru naglasio da SDP s HNS-om dijeli - ne slučajno - povjerenje i svjetonazorsku bliskost i da bi rado ostao do kraja Sabora družiti se s kolegama iz HNS-a, ali da ima sjednicu Glavnog odbora svoje stranke. "Mi smo koalicija koja je osuđena na dobar rezultat", ocijenio je Milanović podsjetivši i na uspjeh na prethodnim parlamentarnih izborima kad su, rekao je, obećali da će odgovornost i za uspjeh i za neuspjeh imati svoje ime i prezime. "Tako se ponašamo od prvog dana", dodao je. Naglasio je da ih čeka ogroman posao pred ulazak Hrvatske u EU za manje od godinu i pol dana te da je ključno da Hrvatska razvija svoje potencijale i slijedi svoj identitet. Milanović je rekao da kao lijevi centar i kao liberalni žele zdravi liberalni duh, a ne neoliberalni, sebični i pohlepni duh. "To u našoj vladi ne stanuje", dodao je i naglasio kako će se zalagati za jaku i uspješnu hrvatsku slobodnih ljudi. Pozdravno pismo uputio je hrvatski predsjednik Ivo Josipović poručivši kako je uvjeren da će sabor HNS-a potvrditi njihovu odlučnost da rade na korist Hrvatske i izlazak iz krize.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙