FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 22. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Knjiga francuske novinarke i spisateljice odrasle u Sjedinjenim Američkim Državama Tatiane de Rosnay "Sarin ključ" progovara o temi koja se ne smije zaboraviti - masovnom uhićenju Židova u Parizu u srpnju 1942. godine, rekla je književnica Julijana Matanović na sinoćnjem predstavljanju toga romana u Židovskoj općini Zagreb. Predstavljanje je priređeno u sklopu redovitih kulturnih događanja utorkom u organizaciji Kulturnoga društva Miroslav Šalom Freiberger. Riječ je o romanu koju je doista svjetska uspješnica i do sada je samo u SAD-u prodano oko tri milijuna primjeraka, a ukupno ih je diljem svijeta u 40 zemlja prodano više od pet milijuna, rekao je urednik Zoran Maljković. Mozaik knjiga objavila je taj roman, a s francuskoga izvornika na hrvatski prevela ga je Tatjana Smojver koja je rekla da joj je bilo lijepo prevoditi tu knjigu pisanu suvremenim francuskim jezikom. Okosnica romana masovno je uhićenje Židova o kojemu se u Francuskoj dugo šutjelo jer, istaknula je Matanović, to uhićenje nisu počinili nacisti već su francuski policajci bili ti koji su toga 16. srpnja 1942. uhitili Židove i odveli ih na zimski biciklistički stadion da bi potom bili deportirani u sigurnu smrt u Auschwitzu.

SPLIT - Na splitskoj Rivi sinoć je spaljen Krnje, odnosno tri metra visoka maketa Snješka čime je završen tradicionlani sedmodnevni Spli'ski krnjeval. Ovogodišnji meštar od karnevala operni pjevač Stefan Kokoškov je pročitao presudu sudačkog vijeća maškara kojom se Snješko proglašava krivim i osuđuje na spaljivanje „za sve ono što se ukralo“. „Odavno su nam zatvori krcati svih tih lupeža, počela su i suđenja koja će trajati pet šest godina, a onda se može dogoditi kao što kaže stara izreka- tresla se brda rodio se miš“, kazao je meštar Kokoškov čitajući presudu. Snješko je kriv, kako se navodi u karnevalskoj presudi, jer se krade i u nogometu. „Neki su suci uzimali pineze da bi nekom klubu sudili pošteno, a onda je predsjednik (Hrvatskog nogometnog saveza –HNS-a) Vlatko Marković rekao da ne zna ništa o tome i ostao je na funkciji“, istaknuo je meštar čitrajući presudu Snješku.

Po riječima meštra od karnevala, Krnje-Snješko je kriv i zbog poskupljenja benzina.

ŽUPANJA - Tradicionalnom Seljačkom zabavom u Županji je sinoć završilo 45. šokačko sijelo, najveća priredba tradicijske kulture županjske Posavine. Šokačko sijelo tradicionalno se održava u predkorizmeno vrijeme, a ove godine od 11. do 21. veljače pod geslom "Puna srca, pune čaše neka živi što je naše". U sklopu 45. šokačkog sijela održano je dvadesetak folklornih, kulturnih i zabavnih priredbi s ciljem očuvanja bogate folklorne i tradicijske baštine županjske Posavine, dijela istočne Hrvatske koji se prostire uz rijeku Savu i granicu s Bosnom i Hercegovinom te Srbijom. Organizatori manifestacije su bili grad Županja i gradska Turistička zajednica.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙