FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 16. veljače 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

STRASBOURG - Europska unija usvojila je zakon koji će poboljšati pregovaračke pozicije proizvođača mlijeka u odnosu na industriju, no mnogi i dalje smatraju da neće spriječiti krize zbog pada cijena mlijeka. Kompromis koji su potvrdili zastupnici Europskog parlamenta omogućuje državama članicama koje to žele da učine obveznim potpisivanje ugovora o isporuci mlijeka, te da dopuste proizvođačima da kolektivno pregovaraju. Zakon je donesen jer se 2015. planira ukidanje kvota za mlijeko. Proizvođači mlijeka sada često ne znaju koliko će u trenutku isporuke dobiti novca za svoje mlijeko, jer mljekare cijene ponekad određuju naknadno. Osim toga, često uopće ne mogu birati mljekaru kojoj će ga prodati kao niti prijevoznika. Pojedina organizacija proizvođača mlijeka moći će sama pregovarati o najviše 3,5 posto europske proizvodnje mlijeka, odnosno 33 posto nacionalne proizvodnje. Predviđene su iznimke za male zemlje kao što su Malta, Cipar i Luksemburg, u kojima bi se moglo pregovarati o 45 posto nacionalne proizvodnje.

MADRID - Španjolska se u četvrtak glatko zadužila za 4,1 milijardu eura prodajom triju izdanja obveznica koja su privukla snažan interes ulagača unatoč zabrinutostima vezanim za stanje u gospodarstvu i neizvjesnostima u vezi drugog paketa pomoći za Grčku. Španjolsko ministarstvo financija prodalo je tako obveznice u iznosu 2,3 milijarde eura s rokom vraćanja 30. srpnja 2015., uz prosječnu kamatnu stopu od 3,32 posto, ipak nešto višu u usporedbi s 2,86 posto, koliko je iznosila na aukciji održanoj početkom mjeseca. Madrid je prodao i daljnjih 733 milijuna eura obveznica s rokom vraćanja 31. siječnja 2015. Prosječna kamatna stopa iznosila je 2,966 posto. Dodatnih 1,1 milijardu eura namaknuto je prodajom obveznica s rokom vraćanja 31. listopada 2019., uz prosječnu kamatnu stopu od 4,832 posto. "Vidimo da se ministarstvo zadužilo za najviši planirani iznos, uz snažnu potražnju, što je znak povjerenja u španjolsko gospodarstvo i mjere koje se poduzimaju", kazao je španjolski ministar gospodarstva Luis de Guindos.

FRANKFURT - Kontrolori leta u zračnoj luci u Frankfurtu stupili su u četvrtak u dvodnevni štrajk zbog spora s poslodavcem oko povećanja plaća, objavili su sindikati. Oko 200 kotrolora prekida s radom od 15 do 22 sata, a štrajk će se nastaviti u petak od 8 ujutro do 22 sata. Sindikalci smatraju da je taj potez nužan zbog "izostale reakcije" uprave Fraporta, tvrtke koja upravlja jednim od najvećih aerodroma na svijetu. Smatraju da plaće trebaju rasti zbog dodatne složenosti posla koja je posljedica otvaranja četvrte piste u frankfurtskoj zračnoj luci. Uprava Fraporta osudila je štrajk kao "neodgovornu i nerazumnu" akciju i najavila da će poduzeti sve kako bi bilo što manje kašnjenja i otkazivanja letova.

DETROIT - Američki proizvođač automobila General Motors ostvario je rekordnu dobit u 2011. ali i ogromne gubitke u europskom poslovanju. Kompanija je u prošloj godini ostvarila dobit od 7,6 milijardi dolara, što je 62 posto više nego u 2010. U europskom poslovanju zabilježila je pak gubitak od 700 milijuna dolara, te od 100 milijuna dolara u Južnoj Americi. GM je prije samo dvije godine balansirao na rubu stečaja da bi u prošloj godini prodao više od devet milijuna vozila, 7,6 posto više nego u 2010. Velik dio tog rasta ostvaren je na tržištu Sjeverne Amerike, gdje je GM-ova dobit u 2011. više nego utrostručena i iznosila je 7,19 milijardi dolara. Poduzeće je najavilo da će 47.500 radnika, koliko ih zapošljava širom svijeta, isplatiti 7.000 dolara bonusa, u odnosu s 4.300 dolara koliko je isplaćeno godinu dana ranije.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice oslabile su u četvrtak nakon što se Grčka suočila s dodatnim preprekama u nastojanjima da osigura paket pomoći, što je ponovo prizvalo strah od bankrota koji bi dodatno pogoršao dužničku krizu eurozone. Indeks Londonske burze FTSE oslabio je 0,5 posto na 5.864 boda, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,8 posto na 6.703 boda, dok je pariški CAC bio u minusu 0,7 posto i iznosio 3.367 bodova. Najveći su pad vrijednosti zabilježili španjolski zajmodavci, među kojima je Banco Popular oslabio 6,8 posto nakon što je Madrid ukinuo zabranu špekulativne trgovine bankovnim dionicama. "Bojazan u vezi s bankama uglavnom se temelji na riziku širenja zaraze na Portugal, Irsku i donekle Španjolsku i Italiju, koje se još nisu izvukle iz nevolja", rekao je Luca Solca iz tvrtke Cheuvreux. Među ostalim bankama izdvajao se Deutsche Bank, u minusu 1,33 posto, i Commerzbank, koji je oslabio 2,2 posto.

LONDON - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima pao prema dolaru na najnižu razinu u tri tjedna, jer su dužnosnici eurozone odgodili odluku o novom paketu pomoći Grčkoj za idući tjedan, obnovivši time strahove od nekontroliranog bankrota. Euro je u takvim okolnostima pao ispod psihološke granice od 1,3 dolara, na 1,29744 dolara, najnižu razinu od 25. siječnja. Potom se njime trgovalo po 1,2985 dolara, što znači da je ba dnevnom gubitku od 0,65 posto. Dolar je dosegnuo najvišu razinu prema jenu u posljednja tri i pol mjeseca, te se njime trgovalo po 78,83 jena. Ministri financija eurozone nisu uspjeli postići dogovor o novom paketu pomoći za Grčku, odgodivši odluku za ponedjeljak, kada bi se trebali ponovno sastati. Analitičari kažu da bi izostanak dogovora u ponedjeljak mogao spustiti euro na niske razine od 1,2624 dolara, na koje se spustio sredinom siječnja.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙