FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Žene se sve više probijaju u top menadžment i postale su obrazovanije od muškaraca, no njihov udio u upravljačkim strukturama poslovnog svijeta još je uvijek premalen, upozoreno je na današnjem skupu Žene u biznisu 2011. u organizaciji poslovnog tjednika Lider. Sve je više žena na voditeljskim funkcijama u kompanijama, pa i u za njih netipičnim industrijama kao što su telekomunikacije, IT i razne procesne industrije. Ipak, i u razvijenim zemljama žene još uvijek često ostaju zarobljene na razini srednjeg menadžmenta i teško se probijaju na vodeće položaje u tvrtkama, ustvrdila je Melanie Seier Larsen, viša menadžerica u konzultantskoj tvrtki A. T. Kearney. U Hrvatskoj se procjenjuje da poduzetnika muškaraca ima dvostruko više nego poduzetnica, a među top menadžerima svega je šest posto žena, iako čine 52 posto stanovništva. Istraživanja pokazuju da je na čelnim mjestima u domaćim tvrtkama 27 posto žena, u nadzornim odborima ih je 19 posto, a tek je 25 posto žena osnivačica trgovačkih društava. Na skupu na kojem sudjeluje oko 180 menadžerica, poduzetnica i žena iz raznih vidova biznisa, predstavljena je tradicionalna Liderova lista "300 najmoćnijih žena hrvatskog biznisa". Prva je na listi, kao i lani, Ljerka Puljić iz Agrokora, na drugom je mjestu Nevenka Bečić, koja osim vođenja poslova Keruma postaje i saborska zastupnica, a treća je Davorka Tancer, predsjednica Uprave Inine kompanije Prirodni plin.

ZADAR - Sindikat i radnici Remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana u stečaju poručili su s današnjeg skupa kako su uvjereni da će uz pomoć nove Vlade osigurati bržu isplatu radničkih potraživanja i nastavak poslovanja jedinog remontnog brodogradilišta te vrste u Hrvatskoj. Nauta Lamjana ne može se spasiti bez pomoći nove Vlade, za koju smo uvjereni da će spasiti hrvatsko gospodarstvo od kolapsa, poručio je pravni zastupnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija. Krajnji nam je cilj stečajni preustroj brodogradilišta, odnosno prodaja, za što ima zainteresiranih tvrtki iz Hrvatske i inozemstva, dodao je Uranija. Radi se o jedinom hrvatskom brodogradilištu koje je radilo remont platformi i brodova, a zbog dugova od 80 milijuna kuna prije dva mjeseca je otišlo u stečaj. Glavni uzroci propadanja Nauta Lamjana nisu gospodarski problemi nego kriminal i pljačka, za što sindikalci optužuju bivšeg vlasnika, švicarsko – britanski fond Jupiter Adria.

OSIJEK - Gospodarstvo Osječko-baranjske županije je u stagnaciji te bilježi pad prihoda i veliki iznos nepodmirenih obveza, a pozitivni su rezultati ostvareni u vanjskotrgovinskoj razmjeni, istaknuto je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća osječke županijske gospodarske komore. Predsjednik osječke komore Zoran Kovačević kazao je kako je gospodarstvo županije u prvih devet mjeseci ove godine ostvarilo ukupan prihod od 18,3 milijarde kuna, što je za 0,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. No, prihodi su ipak za 342 milijuna kuna bili veći od rashoda koji su smanjeni za 4,7 posto u odnosu na devet mjeseci lani. Na kraju rujna ove godine u županiji su evidentirane su 1.454 insolventne pravne osobe, što je 7,5 posto manje u odnosu na prošlu godinu, a nepodmirene obveze iznosile su 1,34 milijarde kuna, što je smanjenje za 13,9 posto. Unatoč takvim kretanjima, Kovačević ističe da je nelikvidnost i dalje na vrlo visokoj razini te da ohrabruju najave predstavnika nove vlasti o borbi protiv nelikvidnosti kao jednoj od prvih mjera pomoći gospodarstvu.

ZAGREB - U zagrebačkom Hotelu Westin danas je počeo trodnevni edukacijski program za menadžere u hrvatskom hotelijerstvu koji je, u organizaciji Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH) i u suradnji s talijanskim sveučilištem SDA Bocconi, okupio 20-ak menadžera iz 16 hotelskih tvrtki. Cilj je povećati kompetentnost vodećih kadrova u hotelijerstvu Hrvatske, efikasniji razvoj i usavršavanje ljudskih resursa u turizmu, istaknula je direktorica UPUHH-a Iva Bahunek. To je i nastavak edukacijskog programa kojeg UPUHH organizira uz podršku Ministarstva turizma, a Bahunek podsjeća da su sličnu, prvu edukaciju organizirali prije godinu dana u suradnji s američkim sveučilištem Cornell. Na ovoj će edukaciji stručnjaci sveučilišta SDA Bocconi uz ostalo predavanja posvetiti i ključnim faktorima za uspješnu tržišnu utakmicu u hotelijerstvu.

ZAGREB - Hrvatske ceste najavile su danas da bi uskoro trebala započeti obnova stare zagorske magistrale, odnosno državne ceste D1, na dionici D205-čvor Žaprešić, a vrijednost radova na toj 16,3 kilometra dugoj dionici je 51,4 milijuna kuna (bez PDV-a) Radovi će započeti odmah po odobrenju privremene regulacije prometa, a to bi, kako se neslužbeno doznaje, moglo biti za koji tjedan. Dionica u duljini 16,3 kilometra obnovit će se u sklopu programa Betterment II, što će u konačnici rezultirati potpuno novom cestom, navodi se u priopćenju Hrvatskih cesta o u utorak održanom sastanku na temu privremene regulacije prometa za vrijeme izvođenja radova. Investitor radova su Hrvatske ceste, nadzor je povjeren Institutu IGH, a radove će izvesti Hidroelektra. Predviđeno trajanje radova je 14 mjeseci i kako bi se mogli nesmetano i u dogovorenom roku izvesti radovi, u tom je razdoblju potrebno dionicu zatvoriti za promet o čemu su se zainteresirane strane usuglasile na održanom sastanku.

ZAGREB - Bez smjernica i vijesti iz poslovnog sektora, na Zagrebačkoj burzi danas je promet još slabiji nego jučer, a Crobexi su kliznuli naniže. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,85 posto, na 1.761 bod, a Crobex10 0,46 posto, na 983 bodova. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom HT-a, svega 473.000 kuna. Cijena joj je oslabila 1,24 posto, na 242,22 kune. Promet iznad 100.000 kuna ostvarile su još i dionice Končar Elektroindustrije, uz rast cijene za 1,56 posto, te Belja, uz pad cijene za 0,37 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,05 posto, a srednji tečaj jedinstvene europske valute i dalje je na razini iznad 7,5 kuna, na kojoj je od početka ovog mjeseca. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,506058 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubio danas i američki dolar, za 0,11 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 5,604882 kune. Istodobno je prema kuni ojačala britanska funta, za 0,56 posto, na 8,803727 kuna, a porastao je i srednji tečaj švicarskog franka, za 0,29 posto, na 6,067463 kune.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙