FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 5. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nova hrvatska vlada mora donijeti nepopularne odluke o proračunskim rezovima, prenose mediji u ponedjeljak prvu poruku agencije za ocjenu boniteta Fitch nakon netom završenih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Moramo pričekati njihov prijedlog proračuna. Na papiru čini se da ekonomski program nove vlade ide u pravom smjeru jer jasno vidimo da žele odrediti 'plafon' javnog duga na 60 posto BDP-a, a proračunski manjak srezati sa šest na tri posto BDP-a", izjava je pomoćnika direktora Fitch Ratingsa Michelea Napolitana. Fitch za iduću godinu prognozira rast hrvatskog realnog BDP-a za 0,3 posto. Zaključuju da će vlada, uz slabiji rast prihoda, morati srezati rashode, posebno u segmentu mirovina, proračuna ministarstava i plaća u javnom sektoru. "A to su nepopularne odluke", naglasio je Napolitano. Još je prerano za ocjene kako će nova vlada utjecati na kreditni rejting Hrvatske, kazao je.

BJELOVAR/ZAGREB - U Bjelovaru je danas održana prva Skupština vjerovnika Peveca Bjelovar i Zagreb u stečaju na kojoj su se o stečajnom planu pozitivno izjasnile dvije skupine vjerovnika - radnici i banke. Odlučuje se o stečajnom planu koji jamči opstanak trgovačkog lanca Pevec u kojemu u 12 centara radi 916 radnika, koji, unatoč stečaju, posluje pozitivno. Radnici i banke prihvaćaju plan, izvijestili su iz tog trgovačkog lanca. Napominju i kako je izvjesno da će se i ostali vjerovnici izjasniti za nastavak poslovanja, a tada bi novi Pevec trebao poslovati kao dioničko društvo sa 713 dioničara. Konačna odluka će se znati nakon 8. prosinca kada je zadnja skupština vjerovnika. Kako je ranije najavljeno iz Peveca Bjelovar i Zagreb u stečaju, skupštine će se održati 5.,6.,7. i 8. prosinca, a očekuje se da će na njima svi vjerovnici (banke, država, radnici i dobavljači) glasovati za stečajni plan. Prema tom planu, stečajni postupak bio bi okončan do kraja ove godine i bila bi otvorena nova tvrtka Pevec d.d.

ZAGREB - Vijeće Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) donijelo je odluku da državno jamstvo za kredit Hrvatskih cesta kod konzorcija banaka koje vodi Privredna banka Zagreb nije državna potpora u smislu Zakona o državnim potporama te je odbacilo zahtjev Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za odobrenjem tog jamstva, priopćeno je danas iz te agencije. Riječ je o jamstvu HC-u za kredit od 110 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, za financiranje obveza za potrebe građenja i održavanja državnih cesta, odnosno izgradnje infrastrukture koju je država obvezna graditi i održavati. Sukladno propisima, ulaganje u opću infrastrukturu ne smatra se državnom potporom jer se njime ne daje prednost jednom poduzetniku na tržištu nego onima koji tu infrastrukturu koriste, kaže se u priopćenju. Stoga je Vijeće AZTN-a donijelo odluku o odbacivanju zahtjeva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za odobrenjem državnog jamstva Hrvatskim cestama, zaključuje se u priopćenju.

ZAGREB - Tijekom studenoga u Hrvatskoj su prodana 3.034 nova putnička automobila, što je za 3,4 posto odnosno 108 automobila manje nego u listopadu, pokazuju podaci agencije Promocija Plus zasnovani na evidenciji Ministarstva unutarnjih poslova o novim registracijama. U odnosu na prošlogodišnji studeni broj prodanih novih automobila pao je za 10,7 posto, odnosno za 366 vozila. Od početka godine do kraja studenoga u Hrvatskoj je, po podacima Promocije Plus, prodano 38.985 automobila. U odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje to je više za 10,2 posto ili za 3.603 novih automobila. Najprodavanija automobilska marka u Hrvatskoj u jedanaest mjeseci ove godine je Volkswagen sa 4.754 automobila i tržišnim udjelom od 12,2 posto. Drugi je Opel sa 3.789 vozila i udjelom na tržištu od 9,7 posto, a slijedi Renault sa 3.613 automobila, uz tržišni udjel od 9,3 posto.

ZAGREB - U Hrvatskoj su u razdoblju od prosinca 2007. do lipnja ove godine krediti poduzećima porasli sa 86 milijardi kuna na 112 milijardi kuna, odnosno za 30 posto, a kvartalni podaci u tom razdoblju pokazuju rast udjela kratkoročnih kreditada sa 33 na 37 posto i istodobno smanjenje udjela srednjoročnih i dugoročnih plasmana za četiri postotna boda, podaci su koje iznose analitičari Privredne banke Zagreb u najnovijim PBZ tjednim analizama. Iznoseći podatke o kvartalnim kretanjima u razdoblju od prosinca 2007. do lipnja ove godine, navode kako je udio kredita s ročnošću do 3 mjeseca u ukupnim kreditima porastao s 10 posto na 16 posto, dok je udio kredita s ročnošću od 3-12 mjeseci neznatno promijenjen i snižen s 23 posto na 21 posto. Udio srednjoročnih kredita (1-3 godine) u ukupnim kreditima pao je s 18 posto na 15 posto, a udio dugoročnih kredita (preko 3 godine) ostao je relativno stabilan (49 posto u prosincu 2007., a u lipnju 2011. godine 48 posto) . Ukratko, udio kredita s ročnošću do godinu dana u ukupnim kreditima porastao je s 33 posto na 37 posto, čime je smanjen udio srednjoročnih i dugoročnih plasmana za četiri postotna boda.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze tjedan su započeli rastom, preskočivši važne psihološke granice od 1.800 odnosno 1.000 bodova po prvi put od 18. studenoga ove godine. Crobex je povećan za 0,54 posto, na 1.809,23 boda, a Crobex10 za 1,05 posto na 1.003,85 bodova, dok je redovan promet Burze iznosio 12 milijuna kuna. Indeksi su danas preskočili svoje psihološki važne granice ponajviše pod utjecajem pozitivnih kretanja na europskim burzama. Ishod parlamentarnih izbora nije iznenađenje u odnosu na ranije ankete, stoga nema značajnije reakcije na tržištu kapitala, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste & Steiermaerkische bank. Danas su samo dionice HT-a i Jadranske banke ostvarile promete iznad milijun kuna. HT-ova dionica je uz porast cijene za 0,62 posto, na 245,39 kuna, ostvarila promet od 2,5 milijuna kuna, a ona Jadranske banke promet od 1,9 milijuna kuna uz nepromijenjenu cijenu od 1.800 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙