FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 6. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Stotinjak pilota, članova Hrvatskog sindikata prometnih pilota, prosvjedovalo je danas pred sjedištem Agencije za civilno zrakoplovstvo protiv pravilnika koji omogućuje produljenje radnog vremena pilota i time smanjuje sigurnost zračnog prometa. Piloti traže da Agencija ukine odluku o prihvaćanju pravilnika Croatia Airlinesa kojim se definira radno vrijeme letačkih posada, čime je omogućeno produženje radnog vremena pilota uz minimalne odmore, što izravno utječe na umor pilota i ugrožava sigurnost putnika, osoblja i zrakoplova. Uvođenjem novog tumačenja podijeljenog radnog vremena ionako liberalni hrvatski sigurnosni standardi, kad je riječ o umoru pilota, dodatno su sniženi, a umoran pilot je opasan pilot, upozorio je predsjednik sindikata Andre Šarinić. Sindikalne zahtjeve podupro je Nico Voorbach, predsjednik Europske udruge pilota, koji tvrdi kako je ta odluka u suprotnosti sa sigurnosnim standardima većine EU zemalja. No, direktor Agencije za civilno zrakoplovstvo Omer Pita ističe da je odobreni pravilnik posve u skladu s propisima i s praksom u zemljama EU, pa bi Agencija, u slučaju da je odbila zahtjev Croatia Airlinesa, dovela domaću aviokompaniju u nepovoljan položaj. Pita odbija optužbe o ugrožavanju sigurnosti letenja.

ZAGREB - Dan pomoraca i brodaraca i blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i brodova, danas je svečano obilježen u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dodjelom priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama te potpisivanjem 11 ugovora o dodjeli ukupno 3,4 milijuna kuna državnih potpora za ovu godinu za obnovu putničke i izletničke flote malih brodara. Na svečanosti, na kojoj se okupilo oko 300 predstavnika lučkih uprava iz cijele Hrvatske te udruga i tvrtki iz pomorstva, državni tajnik u Ministarstvu mora Mario Babić kazao je kako je ova godina bila dobra za pomorski promet i hrvatske pomorce. U nacionalnoj plovidbi brodari su ove godine, nakon dvije stagnirajuće, zabilježili porast broja putnika od 2 posto, na njih 11 milijuna, a poraste su imale i gotovo sve hrvatske luke, uključujući i većinu riječnih za koje je kazao da ih čekaju veliki radovi i oživljavanje.

ZAGREB - Hrvatski naftni stručnjaci uglavnom nisu iznenađeni objavom austrijskog OMV-a da razmatra prodaju svojih podružnica u Hrvatskoj i BiH, dio ih kao zainteresirane potencijalne kupce izdvaja kompanije koje su već prisutne u Hrvatskoj, dio pak smatra da bi to ponajprije bile dvije ruske kompanije prisutne u susjednim zemljama, Gazprom Neft ili Zarubezhneft, a predsjednik Nadzornog odbora Ine volio bi da i Ina razmotri kupnju. "Sugerirao bih Upravi Ine, a to ću i napraviti na Nadzornom odboru, da se napravi studija isplativost kupnje", kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu predsjednik Inina Nadzornog odbora Davor Štern. OMV je u svojoj objavi najavio da će razgovori s potencijalno zainteresiranim stranama početi u idućih nekoliko mjeseci. Pritom su, kako se doznaje, otvoreni za cijeli niz opcija i namjera im je završiti prodaju obiju podružnica do kraja 2013.

ZAGREB - Natječaj za dodjelu koncesije za Zračnu luku Zagreb (ZLZ) neće se više produljivati nego će se, kako je i planirano nakon trećeg produljenja roka, ponude otvoriti 12. prosinca u 14 sati u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, potvrdio je danas državni tajnik u tom ministarstvu i predsjednik stručnog povjerenstva za koncesiju novog putničkog terminala ZLZ-a Tomislav Mihotić. Mihotić je to novinarima kazao u Ministarstvu prije obilježavanja Dana pomoraca i brodaraca, dodajući da nema nikakvog razloga za daljnje produljenje tog natječaja te da su dosadašnja produljenja bila na zahtjev natjecatelja, potencijalnih investitora. Naveo je i da je u prvom krugu natječaja bilo deset ponuditelja, pa ih je ostalo šest, koliko će ih sada dati ponudu znat će se 12. prosinca. Procijenjena vrijednost cijele investicije, koja uključuje izgradnju novog putničkog terminala, upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i infrastrukturom, iznosi oko 190 milijuna eura.

OPATIJA - U Primorsko-goranskoj županiji se od siječnja do kraja listopada ove godine odmaralo više od 2,1 milijun turista, koji su ostvarili 11,7 milijuna noćenja, što je 8 posto više turista i 7 posto više noćenja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, podaci u s danas održane skupštine Turističke zajednice Kvarnera. Na skupštini je rečeno da je ovogodišnja turistička sezona na Kvarneru bila najbolja od osamostaljenja Hrvatske. Prema podacima sa skupštine TZ Kvarnera, u prvih deset mjeseci u Hrvatskoj je boravilo 10,9 milijuna turista, koji su ostvarili 64,4 milijuna noćenja, što je 7,8 posto više turista i 7 posto više noćenja nego u istom razdoblju lani. Na Kvarneru je ostvareno 20 posto od ukupnog broja dolazaka turista i 18 posto od ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj.

ZADAR - Na ispitnom ročištu u provođenju stečaja nad remontnim brodogradilištem "Nauta Lamjana" iz Kali, održanom danas na Trgovačkom sudu u Zadru, stečajni upravitelj Edvin Šimunov priznao je više od 6,5 milijuna kuna tražbina bivših radnika. Ukupno je priznato više od 68,5 milijuna kuna potraživanja. Najveći vjerovnik je Erste Banka s udjelom od 82 posto potraživanja, a koja ujedno polaže i takozvano razlučno pravo. Na radnike koji su prvom višem isplatnom redu otpada nešto manje od 10 posto potraživanja. Radnici Nauta Lamjane, njih 75, plaće nisu dobili od ožujka. Stečajni upravitelj Šimunov predložio je davanje u najam i prodaju dijela imovine čime bi se barem dijelom namirili dugovi. No prije toga, potrebna je odluka Vlade, dodao je.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas se nije uspio zadržati iznad psihološki važne granice od 1.800 bodova, a specijalizirani Crobex10 iznad 1.000 bodova, koje su jučer uspjeli preskočiti prvi put od 18. studenoga. Crobex je danas pao za 1,82 posto, na 1.776,23 boda, a specijalizirani Crobex10 smanjen je za 1,62 posto, na 987,55 bodova. Redovni promet Burze iznosio je 12,9 milijuna kuna, a milijunske promete imale su svega dvije dionice. Dionica HT-a ostvarila je 3,8 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 0,15 posto, na 245,01 kunu. Promet od 1,2 milijuna kuna imala je dionica Plave lagune, čija je cijena smanjena za 3,13 posto, na 1.550 kuna. Pad cijene za 6,91 posto, na zadnje 132 kune, zabilježila je dionica Tiska uz promet od 841,1 tisuću kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙