FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski robni izvoz, izražen u kunama, u prvih je deset mjeseci ove godine iznosio 54,99 milijardi kuna, što je 2,9 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dok je uvoz istodobno porastao za 1,9 posto, na 91,8 milijardi kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. Tako je deficit u robnoj razmjeni s inozemstvom u prvih deset mjeseci ove godine iznosio 36,9 milijardi kuna i veći je za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Pokrivenost uvoza izvozom u prvih deset mjeseci ove godine iznosi 59,9 posto. Izraženo u eurima, hrvatski robni izvoz u razdoblju od siječnja do kraja listopada iznosio je 7,4 milijarde eura, što je za 0,8 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, dok je uvoz istodobno smanjen za 0,3 posto i iznosio je 12,4 milijarde eura. Manjak u robnoj razmjeni s inozemstvom izražen u eurima u prvih deset mjeseci bio je 4,9 milijarde eura, što je za 1,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Statistika robne razmjene s inozemstvom samo za listopad pokazuje da je u desetom mjesecu ove godine izvezeno robe u vrijednosti 666,5 milijuna eura, što je 26,1 posto manje nego u listopadu lani, dok je uvoz istodobno povećan za 1,7 posto, na 1,3 milijarde eura. Tako je deficit u listopadu iznosio 608,6 milijuna eura, što je 73,6 posto veći deficit nego u listopadu lani.

ZAGREB - Stopa rizika od siromaštva u Hrvatskoj u 2010. godini iznosi 20,6 posto, prag rizika od siromaštva za samačko kućanstvo u prošloj je godini iznosio 25.200 kuna, a za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece 52.920 kuna, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To znači da je četveročlano kućanstvo za prelazak praga rizika od siromaštva u prošloj godini trebalo mjesečno najmanje 4.410 kuna, a samačko kućanstvo 2.100 kuna mjesečno. Pokazatelji siromaštva, navode statističari, izračunati su prvi put iz podataka prikupljenih istraživanjem Anketa o dohotku stanovništva. To je novo istraživanje uvedeno u statistički sustav Republike Hrvatske u 2010., usklađeno je s uredbama EU-a i metodologijom Eurostata. Stoga je uporedivo sa zemljama EU za koje stopa rizika od siromaštva, prema procjeni Eurostata, u prošloj godini iznosi 16,4 posto. Najrizičnije skupine u Hrvatskoj su i nadalje starije osobe, posebice starija samačka kućanstva, nezaposleni i umirovljenici, obitelji s više djece kao i samohrani roditelji.

ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) traži da se donese odluka o legalizaciji svih objekata u poljoprivredi izgrađenih do 2011. godine, jer je to jedini način za opstanak obiteljskih gospodarstava, rekao je član Upravnog odbora HPK-a Mato Mlinarić na današnjoj konferenciji za novinare. Da bi poljoprivrednici nakon ulaska u Europsku uniju mogli prijavljivati projekte za poticaje, treba legalizirati poljoprivredne objekte, naglasio je. Napominje kako u Hrvatskoj ima oko 80 tisuća bespravno izgrađenih poljoprivrednih objekata pa bi za njihovu legalizaciju, s obzirom na sve koji bi trebali biti u to uključeni, bilo potrebno 12 godina i 7,5 milijardi kuna. Stoga u HPK smatraju da je jedini način za opstanak sela nova odluka o legalizaciji svih objekata izgrađenih do 2011. Ukoliko se to ne napravi poljoprivrednici neće moći nakon ulaska u (EU prijavljivati projekte za milijunske poticaje, kazao je Mlinarić.

ZAGREB - Vaba banka iz Varaždina danas je objavila da je potpisala ugovor o povjerljivosti s renomiranim američkim investicijskim fondom, kao potencijalnim investitorom, pa će uskoro započeti proces dubinskog snimanja poslovanja banke, te da je primila i pismo zainteresiranosti za dokapitalizaciju od strane velikog domaćeg investicijskog fonda. Nakon prihvaćanja indikativne ponude za dokapitalizaciju Vaba banke od strane Uprave, Nadzornog odbora i većinskih dioničara, Vaba banka danas je potpisala Ugovor o povjerljivosti s renomiranim američkim investicijskim fondom, kao potencijalnim investitorom te će uskoro započeti proces dubinskog snimanja poslovanja Banke u cilju daljnje realizacije moguće investicije, navodi se u priopćenju. Osim toga, Vaba banka je danas također primila i "pismo zainteresiranosti za dokapitalizaciju od strane velikog domaćeg investicijskog fonda koji je zainteresiran za ulaganje u konsolidaciju malih banaka u Republici Hrvatskoj te slijede daljnji pregovori u cilju postizanja dogovora o iznosu i uvjetima dokapizalizacije s dioničarima banke, nakon čega bi također uslijedio proces dubinskog snimanja".

ZAGREB - Redovni promet na Zagrebačkoj burzi iznosi danas 16,3 milijuna kuna, a dionički indeksi su poslijepodne uspjeli nadoknaditi prijepodnevni pad te trgovanje završavaju s rastom vrijednosti za oko jedan posto. Vrijednost Crobexa porasla je za 1,02 posto, na 1.739,20 bodova, a Crobexa10 za 0,89 posto, na 962,23 boda. Najtrgovanija je i danas dionica HT-a s prometom od 4,2 milijuna kuna, uz zadnju cijenu od 236 kuna što je 0,42 posto manje nego jučer. Po prometu slijedi dionica Podravke koje je prodano za 2,16 milijuna kuna, a cijena joj je pala 0,83 posto, na 238 kuna. Među milijunaše uvrstila se još i redovna dionica Adris grupe s prometom od 1,3 milijuna kuna, a cijena joj je ostala nepromijenjena i iznosi 231 kunu.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙