FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu porasla za 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je bolji podatak nego što se očekivalo, no pokazuje da je domaća potrošnja i dalje slaba, kao i inozemna potražnja. Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u listopadu pala za 0,6 posto u odnosu na rujan, dok je u odnosu na listopad prošle godine porasla za 0,6 posto. To je bolji podatak nego što se očekivalo, s obzirom da je pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo u prosjeku da je u listopadu industrija oslabila za 0,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. "Podatak o industrijskoj proizvodnji odražava stanje gospodarstva, stagnaciju. A pozitivna stopa rasta posljedica je učinka baznog razdoblja i rasta zaliha za više od 10 posto", kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja u Raiffesienbank Austria.

ZAGREB - U Hrvatskoj je u listopadu broj zaposlenih pao ispod 1,4 milijuna, krajem tog mjeseca bilo je 1.391.565 ukupno zaposlenih, što je za 16.956 osoba ili za 1,2 posto manje nego krajem rujna, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Listopad je tako treći uzastopni mjesec u kojem broj zaposlenih pada, a u tom je mjesecu i u apsolutnim brojkama i u postotku najviše smanjen u obrtu i slobodnim profesijama. Krajem listopada u obrtu i slobodnim profesijama bilo je 215.925 zaposlenih, što je 8.454 osobe ili 3,8 posto manje nego u rujnu. Pravne su osobe krajem listopada zapošljavale ukupno 1.144.991 osobu, što je 8.313 osoba ili 0,7 posto manje nego u rujnu. Zaposlenih osiguranika poljoprivrednika bilo je 0,6 posto ili 189 osoba manje nego krajem rujna i, po podacima preuzetim iz evidencije aktivnih osiguranika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem listopada bilo ih je 30.649.

ZAGREB - Obrtnici, mali i srednji poduzetnici zaslužuju veću pažnju nositelja ekonomske politike u idućem razdoblju, istaknuli su predstavnici Udruge malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore i Hrvatskog saveza zadruga na današnjoj konferenciji za novinare. Kao prvi značajniji korak koji bi trebalo poduzeti radi poboljšanja njihovog položaja naveli su osnivanje posebnog ministarstva za obrt, malo i srednje poduzetništvo u sastavu nove vlade. Upozorili su da se sve teže nose s golemom nelikvidnošću, previsokim državnim nametima, sporom birokracijom te oskudnim i skupim financiranjem. Po iznesenim podacima, u Hrvatskoj postoji oko 170 tisuća obrta, malih i srednjih poduzeća koja zapošljavaju oko 600 tisuća ljudi. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajac smatra da je jačanje konkurentnosti obrtništva važna zadaća i razlog osnivanja posebnog ministarstva.

ZAGREB - Jedina hrvatska poslovno-turistička burza, 13. po redu burza Put/Way, koja se u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik održava danas i sutra, okupila je najviše sudionika do sada, njih gotovo 200 iz osam zemalja i Hrvatske, među kojima su predstavnici 121 turističke tvrtke, od kojih je oko 80 putničkih agencija. Organizator burze je varaždinska tvrtka Vall042-ADM-Agencija za destinacijski marketing, dok su suorganizatori Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) te Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ) kao domaćin. Sudionici na poslovnim radionicama i u direktnim razgovorima dogovaraju konkretne poslove za iduću godinu. Među sudionicima iz stranih zemalja na burzi su oni iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Slovačke te predstavnik agencije iz SAD-a koja ima programe za Hrvatsku.

ZAGREB - IKEA i tvornica Feroplast iz Buja potpisali su trogodišnji ugovor o proizvodnji žičanih košara vrijedan 12 milijuna kuna, izvijestili su iz IKEA-e. Košare će se prodavati u IKEA robnim kućama diljem svijeta. Feroplast tako od rujna ove godine za tvrtku IKEA proizvodi nekoliko stotina tisuća košara godišnje u tri dimenzije ukupne vrijednosti od oko 12 milijuna kuna. Komplement košare najčešće se koriste kao ladice i mogu se pronaći kao dio Ikeinih ormara iz serije PAX. Direktor IKEA Hrvatske Dragan Skalušević kazao je kako potpisivanje ugovora s Feroplastom potvrđuje njihove prijašnje tvrdnje kako se s približavanjem trenutka otvorenja prve IKEA robne kuće u Hrvatskoj i regiji otvaraju prilike za uspostavom suradnje s hrvatskim dobavljačima iz različitih industrija.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze do podneva su gotovo u potpunosti izbrisali jučerašnje dobitke uslijed neizvjesnosti investitora u vezi rješenja dužničke krize u eurozoni kao i obeshrabrujućih domaćih makroekonomskih pokazatelja. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na gubitku 0,99 posto, na 1.727 bodova, a Crobex10 1,16 posto, na 954 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,5 milijuna kuna. Najveći promet do podneva bio je ostvaren dionicom HT-a, u visini od 1,2 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,4 posto, na 237,05 kuna. Slijedi dionica Dukata, s prometom od 698.000 kuna, i blagim rastom cijene, za 0,07 posto, na 680 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) oslabila prema euru za 0,11 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu, a oslabila je i prema švicarskom franku, dok je ojačala prema američkom dolaru. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,498586 kuna. Na vrijednosti je prema kuni ojačao danas i švicarski franak, za 0,17 posto te njegov srednji tečaj iznosi 6,101372 kune. Porasla je i vrijednost britanske funte, za 0,21 posto, na 8,740629 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je američki dolar oslabio prema kuni za 0,15 posto pa srednji tečaj dolara iznosi 5,588869 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙