FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

LONDON/ZAGREB - Agencija Moody's Investors Service ocijenila je u srijedu sposobnost grupe Hrvatska elektroprivreda (HEP) da dugoročno podmiruje sve financijske obveze ocjenom Ba1, što ukazuje na moguće probleme u njihovom servisiranju. Istom je ocjenom, 'Ba1', Moody's ocijenio i vjerojatnost da neka od članica HEP-ove grupe zakasni ili odgodi refinanciranje jednog ili više dugova (PDR). Prognoza je stabilna. Time je Moody's prvi put objavio ocjenu o HEP-ovoj sposobnosti da podmiruje financijske obveze. "Usprkos prednostima koje uključuju HEP-ovu dominantnu poziciju u hrvatskom energetskom sektoru, povoljnu mješavinu proizvodnje energije i solidnu razinu vertikalne integracije, rejting Ba1 za HEP odražava i njegove značajne potrebe za ulaganjima u budućnosti i izloženost značajnim rizicima povezanim s refinanciranjem, valutnim tečajevima i kamatama", navode iz te agencija. Ocjena Ba1 uključuje i vjerojatnost potpore vlade. Samostalna ocjena za HEP inače je ekvivalentna rejtingu Ba3.

ZAGREB - Društva HŽ Holdinga smanjit će ovogodišnji gubitak u odnosu na 2010. godinu za 33,7 posto, na 41,8 milijuna kuna, rekao je na današnjem tradicionalnom predblagdanskom susretu s novinarima glavni direktor HŽ Holdinga Zlatko Rogožar. Prema njegovim riječima HŽ bi u idućoj godini trebao poslovati s dobiti od 600 tisuća kuna. U osvrtu na godinu na izmaku naveo je ukupne prihode od 4,1 milijarde kuna, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 4,2 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 4,7 posto, na 4,2 milijarde kuna. HŽ će do kraja godine dosegnuti brojku od 50 milijuna prevezenih putnika i 12,5 milijuna tona tereta pri čemu prihodi od prijevoza putnika i roba iznose oko milijardu kuna. Te je rezultate HŽ ostvario sa 12.545 zaposlenih koliko ih trenutno radi u tom javnom poduzeću. Tijekom ove godine HŽ je investirao približno milijardu kuna, od čega u prijevozna sredstva 354 milijuna, a u infrastrukturu 656 milijuna kuna.

ZAGREB - Hrvatske željeznice danas su predstavile novi red vožnje HŽ-a koji stupa na snagu 11. prosinca i vrijedi do 8. prosinca 2012. godine. Ukupno će u tom razdoblju voziti 755 vlakova dnevno, od toga 701 u unutarnjem i 54 u međunarodnom prijevozu. Najviše vlakova vozit će na području Zagreba, 271 dnevno. U novom redu vožnje je 26 polazaka manje nego u sadašnjem, a razlog je izuzetno mali broj putnika na pojedinim linijama pa su troškovi odvijanja prometa veći od prihoda.

ZAGREB - Hrvatsko tržište informacijskih tehnologija (IT) i ove će godine, treću za redom, zabilježiti pad, i to za gotovo 3 posto u odnosu na prošlu godinu ili na 1,03 milijarde američkih dolara, a porast se očekuje tek iduće godine, od 2,3 posto, na 1,05 milijardi dolara, prognoze su analitičke kuće IDC Adriatics. Riječ je o revidiranim projekcijama rasta IT tržišta, nakon prethodne, nešto optimističnije koju je IDC Adriatics objavio u travnju ove godine. Prema novoj prognozi IDC-a, u 2011. su sve sastavnice hrvatskog IT tržišta (hardver, softver i IT usluge) zabilježile pad, a jedini segmenti koji su rasli bili su pametni telefoni, mrežna oprema te usluge vezane uz projektiranje i integraciju cloud rješenja. Potrošnja na hardver pritom i dalje zauzima oko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, a slijede ju isporuke IT usluga i softvera.

ZAGREB - Kružnih turističkih putovanja stranih brodova u hrvatskom teritorijalnom moru od siječnja do listopada ove godine bilo je 777 ili 3,5 posto manje nego u isto vrijeme prošle godine, ali je na tim brodovima u Hrvatsku došlo 4,5 posto više putnika ili njih 1,07 milijuna, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Kruzeri su u prvih deset mjeseci ove godine u Hrvatskoj boravili i 1,6 posto više dana ili ukupno 1.546 dana. Prema zastavi broda koji su u Hrvatskoj bili na turističkim kružnim putovanjima najviše ih je, 208, u deset mjeseci ove godine došlo pod zastavom Bahama, a slijedi 137 brodova s Malte te 101 iz Italije.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvaren znatno niži redovni promet nego prijašnjih dana, samo 5,7 milijuna kuna, dok je vrijednost indeksa Crobex ostala nepromijenjena u odnosu na jučer i iznosi 1.776,15 bodova. Indeksu Crobex10 vrijednost je porasla za blagih 0,06 posto, na 988,11 bodova. Dionica HT-a ostvarila je 1,3 milijuna kuna prometa uz pad cijene od 0,82 posto, na 243,01 kunu. Porast cijene od 2,22 posto, na 5.520 kuna, imala je dionica Leda ostvarivši 584,9 tisuća kuna prometa. Promet od 544 tisuće kuna zabilježila je dionica Dukata uz nepromijenjenu cijenu od 680 kuna. Za 1,85 posto, na 2.650 kuna, pala je danas cijena dionice ACI-ja, uz promet od 530 tisuća kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙