FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Neočekivano slabi rast BDP-a u trećem tromjesečju od tek 0,6 posto potvrđuje da je hrvatsko gospodarstvo još uvijek u velikim problemima, a niti u idućih nekoliko kvartala ne možemo očekivati značajnije pozitivne pomake, ocijenio je predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i trenutni predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća Matko Bolanča nakon današnje sjednice GSV-a. Vrijeme je da kao građani prihvatimo činjenicu kako je iz teške situacije nemoguće izaći laganim koracima, nužni su "bolni koraci" jer jedino tako možemo očekivati da u idućih nekoliko kvartala barem naznačimo pozitivan trend, upozorio je Bolanča. Vjeruje da će nova vlada napraviti duboku i opsežnu analizu stanja i razgovarati o mogućim rješenjima sa svim bitnim društvenim čimbenicima, a HUP već duže vrijeme upozorava na potrebu strukturnih promjena i uklanjanja administrativnih i zakonskih prepreka stranim investicijama. Što se tiče očekivanja da će uspješna turistička sezona omogućiti veći rast BDP-a predstavnik sindikata Mladen Novosel smatra da samo "lijepe riječi Ministarstva turizma" ne mogu napraviti ništa.

ZAGREB/LONDON - Europska banka za obnovu i razvoj u petak je objavila da sindiciranim kreditom u iznosu od 123,2 milijuna eura, dodijeljenom Hrvatskoj elektroprivredi za financiranje gradnje hidroelektrane Ombla, pomaže Hrvatskoj u razvoju obnovljivih izvora energije. Izgradnja nove elektrane, proizvodnog kapaciteta od 68 megavata, pomoći će Hrvatskoj da unaprijedi energetsku sigurnosti te da diverzificira svoje primarne izvore energije. Izgradnja hidroelektrane istovremeno će omogućiti veće količine pitke vode za grad Dubrovnik, navodi se u priopćenju EBRD-a. U EBRD-u najavljuju da će usko surađivati s HEP-om kako bi se osigurala provedba projekta u skladu s hrvatskim zakonima i relevantnim direktivama EU. Kredit za HEP uključuje dio u iznosu od 80 milijuna eura koji upisuje EBRD, dok preostalih 43,2 milijuna eura sindiciraju komercijalne banke. HE Ombla, snage 68 megavata, predviđena je kao prva podzemna elektrana u Hrvatskoj.

ZAGREB - Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici donio odluku kojom omogućava korištenje obvezne pričuve u određenom razdoblju po posebnim uvjetima, priopćeno je iz HNB-a. Razloge za korištenje tih sredstava banke će morati obrazložiti središnjoj banci, a za iznos smanjenja obveze održavanja ili izdvajanja obvezne pričuve HNB će im obračunati i naplatiti kamatu. Ta kamatna stopa bit će jednaka lombardnoj stopi uvećanoj za 1 postotni bod kod korištenja tog izvora likvidnosti do tri mjeseca, a u slučaju dužeg korištenja obračunavat će se kamata jednaka lombardnoj stopi uvećanoj za 2 postotna boda. S obzirom na opadajući trend kamatnih stopa na novčanom tržištu, Savjet HNB-ai istodobno je odlučio smanjiti lombardnu stopu s dosadašnjih 9 posto na 6,25 posto. Obje odluke stupit će na snagu danom objave u Narodnim novinama, navode iz HNB-a.

ZAGREB - Zagrebačka burza odlučila je od danas privremeno suspendirati članstvo na burzi investicijskom društvu Abacus brokeri i to do prestanka postojanja okolnosti koje su dovele do te suspenzije, a te su okolnosti povezane sa novcem klijenata tog investicijskog društva u splitskoj Credo banci. Takvu je odluku Zagrebačka burza donijela na temelju obavijesti Hanfa o pokretanju izvanrednog nadzora nad Abacus brokerima kako bi se ocijenio financijski položaj i rizici kojima je to društvo izloženo ili bi moglo biti izloženo u svome poslovanju. Hanfa je smatrala nužnim da Burza donese odluku o suspenziji Abacus brokera iz članstva Burze, navodi se u odluci Zagrebačke burze. Kako se doznaje, problemi Abacus brokera povezani su s Credo bankom, bankom u postupku likvidacije u kojoj je to investicijsko društvo držalo novac svojih klijenata. "Abucus brokeri ne mogu dobiti novac za nešto više od 2000 svojih klijenata, koji se trebao nalaziti na posebnom računu 13 u Credo banci. Novac na tom računu po Zakonu o tržištu kapitala ne može biti predmetom ovršnog postupka kao ni dio stečajne mase investicijskog društva niti kreditne institucije", kaže Petar Brkić, član Uprave Abacus brokera.

VARAŽDIN/ZAGREB - Vaba banka posluje u potpunosti stabilno, sukladno postavljenim planovima i zacrtanim ciljevima, a posljednje provedene redovne revizije Hrvatske narodne banke potvrdile su stabilnost i kvalitetu njenog poslovanja, priopćili su danas iz te varaždinske banke. Napominjući da je nakon što je u utorak objavljena vijest vezano uz pokretanje procesa likvidacije Credo banke, na hrvatskom bankarskom tržištu došlo do stvaranja nedoumica i brige za stabilnost štednih uloga, iz Vaba d.d. banke Varaždin u današnjem priopćenju poručuju da je "poslovanje Vaba banke u potpunosti stabilno, odvija se sukladno svim zakonskim, podzakonskim i internim aktima, te sukladno postavljenim planovima i zacrtanim ciljevima Banke". Posljednje provedene redovne revizije Hrvatske narodne banke potvrdile su stabilnost i kvalitetu našeg poslovanja, ističu iz Vaba banke. Navode kako je s obzirom na namjeru daljnjeg strateškog pozicioniranje na tržištu kao snažne regionalne banke za financiranje malih i srednjih poduzetnika, Vaba banka u procesu kapitalnog jačanja te je u pregovorima s renomiranim potencijalnim investitorima.

ZAGREB - Dom holding je danas putem Zagrebačke burze izvijestio da je u sustavu Središnjeg klirinško depozitarnog društva proveden upis smanjenja temeljnog kapitala sa 746,7 milijuna kuna na 373,36 milijuna kuna. Glavna skupština društva 11. listopada je donijela odluku o smanjenju temeljnog kapitala smanjenjem nominalnog iznosa redovne dionice s 100 kuna na 50 kuna. Slijedom toga temeljni kapital Dom holdinga smanjen je sa 746,7 milijuna kuna za 373,36 milijuna kuna, na iznos od 373,36 milijuna kuna. Na Glavnoj skupštini donesena je i odluka o promjeni naziva tvrtke u Valamar Adria Holding dioničko društvo za upravljačke djelatnosti holding-društava, skraćeno Valamar Adria Holding.

ZAGREB - Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je potonuo na najnižu razinu od početka svibnja 2009. godine, a prodaje dionica intenzivirane su nakon objave slabijeg od očekivanja rasta BDP-a u trećem tromjesečju, od 0,6 posto. Crobex pada deveti dan zaredom, danas je pao za 1,65 posto, na 1.721,05 bodova, a na tjednoj razini bilježi pad od gotovo pet posto. Istodobno je Crobex10 smanjen za 1,61 posto, na 957,59 bodova. Zadnji je put na nižoj razini od današnje Crobex bio 6. svibnja 2009. Redovni promet Burze danas je iznosio 16,2 milijuna kuna. Najveći promet, od 5,9 milijuna kuna, imala je dionica HT-a kojoj je cijena pala za 1,66 posto, na 237,01 kunu. Za 0,21 posto, na 489,99 kuna, pala je cijena dionice Končar elektroindustrije uz promet od 1,5 milijuna kuna, dok je redovna dionica Adris grupe ostvarila promet od 1,2 milijuna kuna uz pad cijene od 0,41 posto, na 231,05 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙