FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vodstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) predstavilo je danas svoje zahtjeve budućoj vlasti u sedam točaka. Traže uvođenje financijske discipline na tržištu, obrazovanje, jednakopravni položaj gospodarskih subjekata u poslovanju, sudjelovanje u oblikovanju gospodarske politike, povećanje konkurentnosti, fleksibilnost korištenja radne snage te osnivanje ministarstva obrta, malog i srednjeg poduzetništva. Kako je istaknuo predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec, od buduće vlasti očekuju da stvori zakonski okvir koji će omogućiti obrtnicima da nesmetano rade. Po podacima HOK-a, u Hrvatskoj posluje 90 tisuća obrta u kojima radi više od 120 tisuća radnika. HOK će, kako je najavljeno, danas svoje zahtjeve uputiti političkim strankama i očekuju da se one o njima očituju prije izbora. Traže da se njihovi zahtjevi riješe, koja god da politička opcija pobijedi.

ZAGREB - Čelnici sindikalnih središnjica na današnjoj su konferenciji za novinare zatražili od Kukuriku koalicije očitovanje na njihov zahtjev da se paralelno s referendumom o ulasku Hrvatske u EU organizira referendum o olakšavanju uvjeta za raspisivanje referenduma. Predsjednici Matice hrvatskih sindikata, Nezavisnih hrvatskih sindikata, Hrvatske udruge sindikata i Udruge radničkih sindikata Hrvatske prozvali su čelnike Kukuriku koalicije, u prvom redu Zorana Milanovića i Vesnu Pusić, zbog njihove najave da neće podržati organiziranje referenduma koji su sindikalci dogovorili s Vladom Jadranke Kosor. Izjava da je "referendum o referendumu" podvala Kukuriku koaliciji ako dođe na vlast je nedemokratska, jer je olakšavanje uvjeta za raspisivanje referenduma poticaj za razvoj izravne demokracije u Hrvatskoj, gdje se demokracija dosad shvaćala samo kao mogućnost građana da jednom u četiri godine nekome daju svoj glas, rekao je predsjednik Matice Vilim Ribić. Sindikati će znati odgovoriti na takve izjave, pa će "referendum o referendumu" sigurno biti održan, ili kao državni referendum ili kao nova peticija, najavio je.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i ustanova Kraljevine Švedske zaduženih za socijalnu skrb otvorili su danas twinnig projekt "Jačanje administrativnih kapaciteta nadležnih tijela i provedbenih ustanova na području koordinacije sustava socijalne sigurnosti". Cilj je projekta vrijednog milijun eura s rokom dovršetka u siječnju 2013. jačanje hrvatskih ustanova i tijela nadležnih za provedbu pravne stečevine EU-a u području slobodnog kretanja radnika i koordinaciju sustava socijalne sigurnosti. Tijekom provedbe planira se izrada analize utjecaja slobode kretanja radnika unutar zajedničkog tržišta Europske unije na hrvatski sustav socijalne sigurnosti. Prema istraživanjima radnih migracija između novih i starih zemalja članica EU-a, najviše migriraju mladi, između 18 i 34 godine. Većim dijelom to su muškarci, bez vlastite obitelji, viskokvalificirani ili nekvalificirani. Oni najčešće traže privremeno zaposlenje.

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića danas je počeo projekt marketinške promocije proizvoda ribarstva "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" kojim se želi potaknuti potrošnja proizvoda hrvatskog ribarstva te podići svijest potrošača o proizvodima ribarstva kao visokovrijednim namirnicama. Cilj projekta je povećati potrošnju ribe po stanovniku sa sadašnjih vrlo niskih 8 do 9 kilograma na barem 11 do 12 kilograma godišnje. Građani do 18 sati na 13 štandova-malih restorana po simboličnoj cijeni od pet kuna mogu kušati jela od raznovrsnih proizvoda ribarstva, a prikupljeni novac će se darovati u humanitarne svrhe. Projekt "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi" zajednički su pokrenuli Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska obrtnička komora i Hrvatska gospodarska komora, a u sklopu projekta u iduće tri godine u cijeloj će se Hrvatskoj intenzivno raditi na edukaciji i promociji ulova, uzgoja i prerade ribe s ciljem povećanja njene potrošnje u prehrani stanovništva. Projekt je osmišljen na nacionalnoj razini, Vlada je za njega za iduće tri godine predvidjela 3,5 milijuna kuna, a u financiranju, promociji i provedbi uz ministarstva poljoprivrede i turizma sudjeluje i HGK, HOK, Koordinacija ribarskih zadruga i brojne tvrtke.

SPLIT - Prvi međunarodni sajam putovanja i destinacija – ITDE, na kojem će biti predstavljen utjecaj društvenih mreža na razvoj turizma, otvoren je danas u splitskom hotelu Le Meridien Lav. "Ljudi još ne shvaćaju utjecaj društvenih mreža u turizmu, putovanjima i odabiru destinacija te ovim sajmom, koji će ubuduće postati tradicionalan, pokušavamo na moderan način približiti hrvatske i svjetske destinacije", rekao je Joško Nikolić, direktor ITDE-a (International Travel and Destination Expo). Sajam se održava od 24. do 27. studenoga, a Nikolić ističe kako će na seminarima tijekom sajma dvadesetak predavača iz više zemalja govoriti o utjecaju društvenih mreža, posebice Facebooka, Twittera ili blogova, na turizam i putovanja. Također će se raspravljati o mobilnoj tehnologiji i putovanjima, marketingu i brendiranju za turističke agencije, te o europskim fondovima za turističke agencije i projekte. Zemlje partneri prvog međunarodnog sajma putovanja i destinacija su Indija i Češka.

ZAGREB - Crobex indeks Zagrebačke burze dotaknuo je danas novu najnižu razinu u zadnjih više od dvije godine, nastavivši nizati gubitke osmi dan zaredom unatoč pozitivnim signalima s europskih tržišta. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,48 posto, na 1.756 bodova. Na najnižoj je razini od 8. srpnja 2009. godine, kada je iznosio 1.736 bodova. Crobex10 bio je oko podneva na gubitku 0,43 posto, na 974 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 4,9 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna kuna manje nego jučer u ovo doba. Najveći promet do podneva ostvaren je dionicom Končar Elektroindustrije, u visini od 1,03 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,85 posto, na 504 kuna. Slijedi dionica HT-a, sa 827.000 kuna prometa, i padom cijene za 0,46 posto, na 241 kunu. Među likvidnijim izdanjima najveći pad cijene bilježi dionica Leda, za 7,27 posto. Znatnije gubitke bilježe i dionice Atlantske plovidbe, za 4,86 posto te Dalekovoda, za 3,16 posto. Među rijetkim dobitnicama izdvaja se dionica Petrokemije, s rastom cijene za 2,73 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za 0,01 posto u odnosu na jučerašnju tečajnicu. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,484616 kuna. Na vrijednosti je prema kuni izgubila i britanska funta, za 0,22 posto, na 8,688897 kuna. Istodobno je švicarski franak na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a ojačao prema kuni za 0,12 posto, a američki dolar za 0,22 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,091988 kuna, a dolara 5,603516 kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙