FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 7. prosinca 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - U idućoj godini Hrvatska mora ubrzati privatizaciju državnih poduzeća i komercijalizirati infrastrukturu kako bi potaknula značajniji gospodarski rast, rečeno je na današnjem predstavljanju Tranzicijskog izvještaja za 2011. Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Hrvatsko gospodarstvo vrlo se sporo oporavlja, pa bi za postizanje "robustnog rasta" trebalo pokrenuti restrukturiranje niza kompanija u državnom vlasništvu i time smanjiti još uvijek previsoke državne subvencije, poručio je EBRD-ov pomoćnik direktora za strategiju i politiku Peter Sanfey. EBRD očekuje nastavak komercijalizacije infrastrukture kroz provedbu strategije energetskog razvoja, kako bi cijene energenata omogućile pokrivanje troškova i potaknule rast energetske efikasnosti. U izvještaju se pohvaljuje uspješan završetak pregovora s EU i početak primjene programa gospodarskog oporavka, no upozorava se na slabe makroekonomske pokazatelje i navodi negativna stopa rasta u prošloj godini, kao i očekivanje neznatnog rasta od 0,5 posto u ovoj godini. EBRD među prioritetima svoje politike u Hrvatskoj u iduće dvije godine ističe financijske investicije u infrastrukturu potrebne za rast privatnog sektora, i to u promet, energetsku sigurnost i lokalnu komunalnu infrastrukturu.

OSIJEK - Na trećem natječaju za finaciranje projekata u sklopu IPA Prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, podnositeljima prijedloga na raspolaganju je više od 21 milijun eura, istaknuto je na današnjem predstavljanju ovoga projekta u Osijeku. Direktor Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje (RRA) Stjepan Ribić kazao je kako je ovo do sada najveći natječaj u kojem je 19 milijuna eura namijenjeno za projekte zaštite okoliša i razvoja kontinentalnog turizma, a ostatak za gospodarsku suradnju i razvoj ljudskih potencijala. Ovo je prvi slučaj da se projekti iz zaštite okoliša i turizma mogu prijavljivati na natječaj iz ovoga programa, i tu očekujemo najviše projekata, poput razvoja mreže biciklističkih staza, lova i ribolova, kulturne i tradicijske baštine. Napomenuo je kako je rok za prijavu projekata 12. ožujka iduće godine, a da se realizacija prvih projekata očekuje krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

ZAGREB - Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) dodijelila je dvije nove dozvole za uporabu radiofrekvencijskog spektra za širokopojasne bežične komunikacijske mreže tvrtkama Keter Air i Novi-net, izvijestili su danas iz HAKOM-a. Dozvole su dodijeljene za frekvencijske raspone između 10 i 10,3 GHz za uporabu na području Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, što je dobila tvrtka Keter Air na rok od 12 godina, dok je za raspon između 3.410 i 3.600 MHz odnosno za WiMAX usluge za cjelokupno područje Republike Hrvatske na rok od osam godina dozvolu dobila tvrtka Novi-net. Spomenutim dodjelama HAKOM želi potaknuti različite tehnologije širokopojasnog bežičnog pristupa i omogućiti ulaganje u razvoj širokopojasne infrastrukture koja će biti komplementarna sustavima koji se temelje na klasičnim bakrenim vodovima i svjetlovodima. Time se stvaraju i preduvjeti za povećanje broja radnih mjesta i gospodarskih aktivnosti.

ZAGREB - Tvrtka Končar - Distributivni i specijalni transformatori (D&ST) isporučila je prve distributivne transformatore za kupca u Gani, te je tako otvorila novo tržište u svom portfelju, izvjestili su iz Končara. Kupac je Elektroprivreda Volta River Authority – VRA koja pokriva prijenos i proizvodnju električne energije u sjevernom dijelu Gane. Predstavnici te tvrtke posjetili su D&ST te nakon višednevnih ispitivanja preuzeli 128 distributivnih transformatora 100 – 135 kVA (kilovoltampera), a najavljena je i mogućnost ugovaranja novih poslova, navodi se u priopćenju. Končar D&ST je na afričkom tržištu tijekom 2011. zaključio i druge velike poslove, a ukupna vrijednost izvršenih i trenutno ugovorenih poslova te tvrtke za ovu godinu na afričkom tržištu iznosi oko 13 milijuna eura.

ZAGREB - Eksen Holding Anonim Sirketi iz Istanbula izvijestio je da su njegovu ponudu za preuzimanje Banke Brod prihvatila 22 dioničara koji su prodali 1.387 dionica, pa Eksen nakon ponude drži ukupno 10.906 redovnih dionica, što čini 80,899 posto upisanog temeljnog kapitala, a koje daju pravo na 99,744 posto glasova u glavnoj skupštini. Za Eksen Holding Anonim Sirketi obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 21. lipnja ove godine sklapanjem ugovora o prodaji i kupnji dionica kojim je stekao 9.519 redovnih dionica (70,61 posto) Banke Brod, koje daju pravo na 87,06 posto glasova u glavnoj skupštini banke čije je sjedište u Slavonskom Brodu. Eksen Holding je krajem listopada ove godine objavio ponudu za preuzimanje Banke Brod u kojoj se obvezao platiti cijenu od 7.415,88 kuna po dionici. Banka Brod je među manjim bankama u Hrvatskoj s udjelom aktive u ukupnoj aktivi svih banaka u Hrvatskoj oko 0,13 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas se situacija stabilizirala nakon jučerašnjih znatnijih prodaja, pri čemu su Crobexi oko podneva bili u blagom plusu, dok niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati na dobitku 0,56 posto, na 1.786 bodova, a Crobex10 0,85 posto, na 995 boda. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva svega 2,1 milijun kuna, što je otprilike 4 milijuna kuna manje nego jučer u to doba. Najviše se trgovalo dionicom HT-a, kojom je ostvareno 642.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,55 posto, na 246,25 kuna. Među likvidnijim izdanjima su još i dionice Dukata, kojima je cijena stagnirala, potom Leda, koje su poskupjele 1,23 posto, te Ericssona Nikole Tesle, sa cjenovnim dobitkom od 2,31 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke ojačala prema euru za blagih 0,003 posto u odnosu na jučerašnju tečajnu listu, pa je srednji tečaj jedinstvene europske valute ostao na razini iznad 7,5 kuna, na kojoj je od početka ovog mjeseca. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnici HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,510151 kunu. Na vrijednosti je prema kuni izgubio danas i švicarsku franak, za 0,33 posto, te njegov srednji tečaj iznosi 6,049743 kune. Kuna je ojačala i prema britanskoj funti, za 0,14 posto, na 8,754110 kuna po srednjem tečaju. Američki je dolara istodobno ojačao prema kuni za 0,19 posto te njegov srednji tečaj iznosi 5,611290 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙