FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati.

BRUXELLES - Povjerenje kompanija i potrošača u eurozoni pogoršalo se u studenom deveti mjesec zaredom, pri čemu je pesimizam izražen u svim privrednim sektorima osim u graditeljstvu, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Pokazatelj gospodarske klime (ESI) u eurozoni pogođenoj dužničkom krizom pao je u studenom na 93,7 bodova, smanjivši se za 1,1 bod u odnosu na prethodni mjesec. U 27-članoj Europskoj uniji umanjen je za jedan bod, kliznuvši na 92,8 bodova. "Pad je rezultat sveobuhvatnog pogoršanja raspoloženja u svim sektorima", izvijestila je Komisija, dodajući da je samo u graditeljstvu raspoloženje ostalo nepromijenjeno. Indeks ne uključuje sektor financijskih usluga, koji je zabilježio rast u studenom za četiri boda u EU, te za gotovo pet bodova u eurozoni. Ujedno je potvrđena prošlotjedna procjena o padu indeksa povjerenja europskih potrošača, na minus 20,7 bodova u EU27, te na minus 20,4 boda u eurozoni. U odvojenom je izvješću Komisija izvijestila da je i njezin indeks poslovne klime (BSI) u studenom pao deveti mjesec zaredom, na minus 0,44 boda, s minus 0,19 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

LONDON - Agencija za dodjelu kreditnih rejtinga Moody's u utorak je upozorila da bi mogla sniziti rejting obveznica s nižim prioritetom naplate 87 banaka u 15 zemalja Europske unije zbog zabrinutosti da vlade u kriznim vremenima možda neće imati dovoljno novca da isplate one koji imaju rizičniji bankovni dug. U Moody'su napominju da će najvećim dijelom reviziji rejtinga biti podvrgnute banke u Španjolskoj, Italiji, Austriji i Francuskoj. Riječ je o 21 banci u Španjolskoj, njih 17 u Italiji, devet u Austriji i sedam u Francuskoj. Slijede Nizozemska sa šest banaka, Norveška s pet, Švedska s četiri, te Belgija, Finska i Luksemburg s po tri banke. Reviziji će biti podvrgnute po dvije takve banke u Portugalu, Sloveniju, Cipru i Švicarskoj te jedna u Poljskoj. Revizija bi mogla rezultirati prosječnim potencijalnim smanjenjem rejtinga rizičnijeg duga za dvije razine, a drugorazrednog i trećerazrednog Tier 3 podređenog duga za jednu razinu, priopćeno je. Agencija upozorava i da bi se prijetnja rejtinzima podređenog duga mogla proširiti i izvan granice EU-a. "Moody's će preispitati i razmjere u kojima će izmijenjena pretpostavka potpore pogoditi ostala čvrsto integrirana tržišta izvan EU-a, poput Norveške ili Švicarske", ističe se u priopćenju.

PARIZ - Smjernice za izmjenu upravljanja eurozonom, o kojima se Pariz suglasio s Berlinom, zahtijevaju više discipline i solidarnosti pri rješavanju dužničke krize, rekla je glasnogovornica francuske vlade. "S njemačkim partnerima pripremamo prijedlog koji predviđa više discipline za eurozonu: povratak na proračunsku ravnotežu, zlatno pravilo za sve države, a istodobno više solidarnosti za eurozonu te jačanje ustanova koje bi mogle učinkovito reagirati", rekla je Valerie Pecresse. Sve države moraju prihvatiti propis "nultog deficita" rekla je glasnogovornica. Njemački tisak prenio je da bi nekoliko zemalja Europske monetarne unije moglo uvesti euroobveznice samo za države s najboljom ocjenom kreditnog rejtinga (trostruki A), no službeni je Berlin to opovrgnuo.

BERLIN - Njemačka godišnja inflacija usporila je u studenom drugi mjesec zaredom, što će vjerojatno ohrabriti Europsku središnju banku da ponovo snizi ključne kamatne stope kako bi poduprla posustalo gospodarstvo eurozone. Cijene su u Njemačkoj u studenom porasle za 2,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, poduprte u prvom redu cijenama energije za kućanstva, objavio je u ponedjeljak njemački statistički ured. U listopadu su uvećane za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Na mjesečnoj razini cijene su u studenom ostale nepromijenjene, kao i u prethodnom mjesecu, pokazali su preliminarni podaci.

MILANO - Italija je u utorak platila rekordan prinos od gotovo osam posto kako bi prodala trogodišnje dužničke papire, što se smatra neodrživom razinom na dulji rok. Prinos na nove državne obveznice s rokom dospijeća od tri godine poskočio je na najvišu razinu od uvođenja eura od 7,89 posto na aukciji kojom je Rim prikupio 7,5 milijardi eura. Prikupljeni iznos blizu je gornjem dijelu ciljanog raspona od pet do osam milijardi eura. Novo izdanje koje dospijeva na naplatu u studenom 2014. uključuje kuponsku kamatu od šest posto, najvišu za dužničke papire s takvim rokom dospijeća od 1997. Prinos na 10-godišnje obveznice koje dospijevaju na naplatu u ožujku 2022. porastao je na 7,56 posto, što je također nova rekordna razina od uvođenja eura, sa 6,06 posto na kraju listopada. Ministarstvo financija prodalo je i obveznicu iz starijeg izdanja koja dospijeva na naplatu u rujnu 2020.

NEW YORK - Bonitetska agencija Fitch Ratings u ponedjeljak je potvrdila najviši AAA-rejting SAD-u, ali je upozorila da ga može smanjiti ako se kreatori politike u Washingtonu u 2013. ne suglase oko plana za smanjenje rastućeg proračunskog deficita zemlje. Agencija je snizila prognoze za kreditni rejtning SAD-a od "stabilnih" na "negativne", nakon što posebni odbor američkog Kongresa prošloga tjedna nije postigao dogovor o mjerama za smanjenje deficita od najmanje 1200 milijardi dolara. "Negativni izgledi odražavaju opadanje povjerenja Fitcha da će uslijediti pravodobne fiskalne mjere potrebne da se američke javne financije postave na održivi put i osigura trostruki A rejting", navodi agencija u priopćenju.

ZAGREB/BRUXELLES - Uoči Božića, kao i svake godine, Europska komisija želi skrenuti pozornost potrošača na važnost sigurnosti igračaka koje se kupuju djeci za darove, ali je ovaj put naglasila da će zadaća kupaca biti puno lakša jer su od srpnja ove godine na snazi pravila po kojima igračke koje se prodaju u EU-u moraju zadovoljavati najstroža pravila u svijetu, priopćeno je iz Bruxellesa. Oni uključuju, prije svega, upozorenje da kupci nikada ne bi smjeli kupovati igračke bez znaka CE koji znači da je igračka usklađena sa svim europskim sigurnosnim pravilima. Nadalje, djeci ispod tri godine ne bi trebalo kupovati igračke koje imaju male dijelove zbog opasnosti od gušenja, trebalo bi čitati sva upozorenja i savjete za uporabu na igrački, paziti na djecu dok se igraju, kupovati igračke u provjerenim klasičnim ili internetskim dućanima te uvijek prijaviti problem s igračkom proizvođaču ili trgovcu kod kojeg je kupljena.

DURBAN - Brodari širom svijeta mogli bi prihvatiti globalnu pristojbu na emisiju ugljičnog dioksida za trgovačke brodove u okviru sporazuma kojim bi se odgovarajući prihodi usmjerili siromašnim zemljama, objavljeno je u utorak s pregovora o klimatskim primjenama u organizaciji Ujedinjenih naroda. Računa se da pomorski prijevoz stvara oko tri posto ukupne svjetske emisije stakleničkih plinova, pri čemu nisu uvedena ograničenja za taj izvor zagađenja, što zeleni aktivisti žele promijeniti. U zajedničkom priopćenju Međunarodna komora brodara (ICS), međunarodna aktivistička udruga za zaštitu prirode World Wildlife Fund (WWF) i udruga za suzbijanje siromaštva Oxfam su objavili da bi emisija ugljikovih plinova iz trgovačkih brodova mogla biti podvrgnuta "tržišno baziranim mjerama" koje bi funkcionirale kao poticaj za smanjenje tog zagađenja.

ATENA - Grčka podružnica Deutsche Telekoma OTE objavila je da pregovara o prodaji srbijanskoj vladi manjinskog udjela u bivšem monopolistu Telekom Srbija. Ako bude realizirana, prodaja 20 posto udjela u OTE-u mogla bi pomoći grčkoj kompaniji da prikupi novac za smanjenje duga i ulaganje u nove mreže budući da se na domaćem tržištu bori s teškom recesijom. "OTE pregovara s Telekom Srbija sa ciljem prodaje svojih 20 posto udjela u kompaniji ", objavio je OTE u priopćenju za atensku burzu. "Budući da su pregovori u tijeku, OTE ne može komentirati ni ishod niti rokove u tom procesu", dodaje se u priopćenju. OTE je kupio udio u Telekom Srbija 1997. ali je njegov manevarski prostor bio vezan višegodišnjim otporom Srbije da prepusti upravljačku kontrolu ili da dodatno smanji 80-postotni državni udio u kompaniji.

LONDON - Cijene nafte poskočile su u utorak na međunarodnim tržištima nakon talijanske aukcije državnih obveznica, koja je poduprla povjerenje ulagača i potaknula rast na europskim tržištima dionica. Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu 1,29 dolara, na 110,29 dolara. Na američkom tržištu bio je u plusu 81 cent, te se njime trgovalo po 99,02 dolara. Italija je platila gotovo rekordnih osam posto prinosa na trogodišnje obveznice ali se ključnim smatra prikupljeni iznos od 7,5 milijardi eura, blizu gornje granice ciljanog raspona od pet do osam milijardi eura. Aukcija je poduprla europske dionice i euro, što je dalo snažan poticaj i cijenama nafte. "To je bar donekle obnovilo povjerenje", zaključio je Simon Wardell iz IHS Global Insighta. Analitičari i trgovci napominju da su dodatnu potporu cijenama pružili i geopolitički rizici i tijesne zalihe na američkom tržištu. "Tijekom današnjeg dana i sutra dobit ćemo podatke o stanju američkih zaliha, koje bi mogle pokazati daljnji pad proizvodnje i dodatno pružiti potporu cijenama sirove nafte. Na londonskom će se tržištu cijena barela kretati unutar raspona od 105 do 110 dolara", predviđa Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

TOKYO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, dok se tečaj eura stabilizirao iznad razine od 1,33 dolara, zahvaljujući vijestima da europski lideri razmatraju nove, radikalne prijedloge za suzbijanje dužničke krize. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio u plusu više od 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji skočile između 0,4 i 2,1 posto. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je na dobitku 1,6 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto.

NEW YORK - Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, nakon sedam dana neprestanog poniranja, jer su ulagači nadaju odlučnijim mjerama za savladavanje europske dužničke krize, a ohrabrile su ih i vijesti o obećavajućem početku sezone blagdanske potrošnje u SAD-u. Dow Jones indeks ojačao je 291 bod, ili 2,59 posto, na 11.523 boda, dok je S&P 500 skočio 2,92 posto, na 1.192 boda, a Nasdaq indeks 3,52 posto, na 2.527 bodova. Cijene dionica snažno su jučer porasle u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše u energetskom i trgovačkom. S&P indeks energetskog sektora skočio je 3,6, a trgovačkog 3,1 posto. Na oprez ulagača ukazuje i mršav obujam trgovanja. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika su jučer zamijenile samo 6,2 milijarde dionica, znatno ispod prosječnog dnevnog obujma od 8 milijardi.

(Hina) xggoj ymkuz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙