FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: nbrc
ZAGREB, 23. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Strah od isisavanja kapitala iz hrvatskih banaka zbog krize u eurozoni potpuno je neutemeljen jer je kapital u hrvatskim bankama premalen za spas njihovih inozemnih vlasnica, a velike inozemne banke ionako imaju izvor za likvidnost u Europskoj središnjoj banki, rečeno je na današnjoj međunarodnoj konferenciji o dužničkoj krizi u Europi i posljedicama po Hrvatsku. Zagrebačka banka nije od Unicredit Grupe dobila instrukcije o smanjenju aktivnosti u idućoj godini, ali mora voditi računa o rizičnosti svoje aktive, rekao je predsjednik Uprave Zabe Franjo Luković na konferenciji u organizaciji magazina Banka i Zaklade Friedrich Ebert. Po njegovim riječima, svaka Vladina odluka koja će doprinijeti smanjivanju percepcije rizičnosti poslovanja u Hrvatskoj pozitivno će utjecati na oživljavanje rasta, a ključne riječi za iduće razdoblje su razduživanje, štednja i privatizacija. Glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb istaknuo je važnost fiskalne konsolidacije, jer će Hrvatska time sačuvati kreditni rejting, omogućiti "utiskivanje" većih sredstava iz banaka u privatni sektor, te potaknuti optimizam, a time i rast BDP-a.

ZAGREB - Prehrambena industrija Podravka, OTP Bank i MOL Hungarian Oil and Gas Company sklopili su danas Ugovor o nagodbi kojim prestaju sva međusobna potraživanja i obveze između ugovornih strana, a koje proizlaze iz ugovora sklopljenih u ožujku 2009., izvijestili su iz Podravke. Navedenim Ugovorom o nagodbi prestaju sva međusobna potraživanja i obveze između ugovornih strana, a koja proizlaze iz ugovora sklopljenih dana 27. ožujka 2009., a u svezi 10,64 posto dionica Podravke. Po ispunjenu ugovornih obveza iz Ugovora o nagodbi Podravka će ostvariti pozitivan utjecaj na rezultat poslovanja za 2011. u iznosu od 19 milijuna kuna s naslova raspuštanja već prije rezerviranih sredstava, navodi se u priopćenju Podravke. Inače, riječ je o ugovorima iz ožujka 2009. o kupovnoj i prodajnoj opciji između Podravke i mađarske OTP Banke te OTP Banke i FIME AMI Limited, a koji se odnose na 10,64 posto dionica Podravke poznatih iz afere 'Spice' koje su bile registrirane na tvrtku FIMA AMI i dane su u zalog za OTP-ov i MOL-ov kredit kako bi FIMA premostila dug prema Merrill Lynchu. Za otplatu je pak jamčila Podravka i dionice dane u zalog, uz opciju da će Podravka u slučaju prodaje tih dionica morati namiriti razliku između nabavne i prodajne cijene. OTP je te dionice prodao u srpnju ove godine, po cijeni manjoj od nabavne, pa je krajem srpnja od Podravke zatražio naknadu razlike u iznosu od 11,58 milijuna eura.

ZAGREB - Upravno vijeće Agencije za upravljanje državnom imovinom (AUDIO) s današnje je sjednice predložilo Vladi da prihvati ponudu američke tvrtke "Traubi International" za kupnju 79,82 posto dionica Dalmacijavina, pod posebnim uvjetima, objavio je AUDIO na svojim internet stranicama. Upravno vijeće AUDIO-a prihvatilo je izvješće o prodaji dionica društva Dalmacijaviono d.d. Split te u zaključku predložilo Vladi Republike Hrvatske da donese odluku kojom se prihvaća ponuda ponuditelja "Traubi International corp. SAD" za kupnju 620.618 dionica društva, što čini 79,82 posto temeljnog kapitala, pod posebnim uvjetima, prema odluci Vlade RH, navodi se u obavijesti. Sjednica Upravnog vijeća AUDIO-a održana je jutros, a zaključak o Dalmacijavinu mogao bi se, kako se neslužbeno doznaje, već sutra naći na Vladi. Sredinom studenog ove godine Salamon Berkowitz, vlasnik tvrtke Traubi International, objavio je da kupuje Dalmacijavino te da se o tome dogovorio s predstavnicima Vlade, a posjetio je i proizvodni pogon te tvrtke u splitskoj trajektnoj luci te razgovarao s radnicima kojima je obećao da neće biti otpuštanja. Tih je dana najavio i da će s Vladom uskoro potpisati i sporazum, da u Dalmacijavino planira uložiti do 10 milijuna eura, te da ne kupuju Dalmacijavino za kunu nego će zbrinuti 500 ljudi i pokriti 100-ak milijuna kuna dugova.

ZAGREB - Stotinjak radnika Industrogradnje prosvjedovalo je danas ispred Industrogradnjina nebodera u Savskoj ulici tražeći isplatu zaostalih plaća i otpremnina u iznosu koji Sindikat graditeljstva Hrvatske procjenjuje između tri i pet milijuna kuna. Prosvjednici su optužili Upravu tvrtke da ih konstantno vara najavama isplate novčanih potraživanja, a poslovodstvu zamjeraju i srozavanje nekadašnje perjanice hrvatskog građevinarstva na tvrtku sa samo stotinjak zaposlenih. Predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević podsjetio je kako je Industrogradnja u zadnjih pet godina otpustila 2.100 radnika, istovremeno povećavajući vrijednost svojih nekretnina. Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel smatra da su radnici Industrogradnje, kao i mnogi drugi hrvatski radnici, žrtve Zakona o trgovačkim društvima koji omogućuje izdvajanje imovine poduzeća u posebno društvo, a ostanak radnika u poduzećima bez imovine. Tada se nad tom tvrtkom otvara stečaj i ona uglavnom propada, a radnici ne mogu naplatiti svoj rad, kaže Novosel.

DUBROVNIK - U dubrovačkoj luci Gruž danas je uz prigodnu svečanost otvoren novi dio operativne obale u sklopu projekta Batahovina 1. Riječ je novih 230 metara operativne obale kojima se osposobljava taj dio luke za potrebe trajektnog međunarodnog i domaćeg linijskog prometa, povećava se mogućnost prihvata kruzera, a ujedno se i rasterećuje promet u Gruškoj luci. Radovi u vrijednosti od 60 milijuna kuna, počeli su u veljači ove godine, a financirani su kreditom Europske banke za obnovu i razvoj uz jamstvo hrvatske Vlade.

ZADAR - U Zračnoj luci Zadar danas je svečano otvoren dograđeni terminal domaćeg dolaska čime je završena druga faza uređenja putničke zgrade. Dogradnjom domaćeg dolaska dobilo se novih 690 metara četvornih prostora, a vrijednost radova je 5,6 milijuna kuna, od čega je 4,39 milijuna kuna osigurano iz državnoga proračuna, a ostatak je osigurala Zračna luka Zadar. Ovo je do sada najuspješnija sezona za Zračnu luku kako po broju putnika koji će ove godine iznositi oko 285 tisuća, tako i po realiziranim infrastrukturnim projektima, istaknula je direktorica zadarske Zračne luke Katica Pupić - Bakrač. Do početka turističke sezone 2012. najavila je završetak i treće faze dogradnje putničke zgrade. Najavila je i projekt produljenja uzletno-sletne staze sa 2500 na 3200 metara, vrijedan oko 15 milijuna eura, a bit će kandidiran i za sredstva iz fondova EU.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je nastavljeno slabašno trgovanje, a zbog loših signala s europskih burzi ne očekuju se znatnije promjene do kraja trgovinskog dana. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,63 posto, na 1.771 bod, nastavivši negativni niz sedmi dan uzastopno. Crobex10 bio je na gubitku 0,43 posto, na 984 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 7,33 milijuna kuna, što je oko 4 milijuna kuna više nego jučer u ovo doba. Do podneva je najveći promet ostvaren dionicom Privredne banke Zagreb, u visini od 2 milijuna kuna. Pritom joj je cijena oslabila 0,9 posto, na 500 kuna. Milijunski promet ostvaren je i dionicom Končar Elektroindustrije, a cijena joj je porasla 1,52 posto, na 510 kuna. Znatniji promet ostvaren je i dionicom Leda, u visini od 820.000 kuna, uz pad njezine cijene za 0,59 posto, na 5.150 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke u odnosu na jučerašnju tečajnu listu ojačala prema euru za 0,08 posto. Srednji tečaj eura, na tečajnoj listi HNB-a koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,485469 kuna. U odnosu na druge važnije valute kuna je oslabila, najviše za 1,01 posto prema američkom dolaru, prema britanskoj funti je oslabila za 0,46 posto, a prema franku za 0,34 posto. Srednji tečaj dolara na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 5,591178 kuna, funte 8,708084 kune, a franka 6,084263 kune.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙