FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U hrvatskom javnom sektoru radi četvrtina od ukupno zaposlenih osoba, no reforma javne uprave morala bi načelo efikasnosti postaviti iznad problema broja zaposlenih, rečeno je na današnjoj predstavljanju studije "Deset tema o reformi javne uprave u Hrvatskoj" koju su izradili stručnjaci s Ekonomskog instituta u Zagrebu u suradnji sa Zakladom Friedricha Eberta. Procjenjuje se da javni sektor zapošljava oko 400.000 ljudi, od kojih je 52.000 državnih službenika i namještenika, ali od same veličine javne uprave veći je problem njezina neravnomjerna raspoređenost, loša organizacija i nedovoljna kompetentnost, upozoreno je na skupu. Hrvatska će se nakon ulaska u Europsku uniju naći u natjecateljskom okruženju, pa je vrijeme za ozbiljnu reformu javne uprave koja će nam omogućiti veću konkurentnost, istaknuo je dekan Fakulteta političkih znanosti Nenad Zakošek. Za uspješnu reformu treba uvesti sustav ocjenjivanja i nagrađivanja prema djelotvornosti, te prema transparentnim i mjerljivim kriterijima, a cijeli sektor potpuno profesionalizirati i depolitizirati, predlažu stručnjaci u studiji.

OPATIJA - Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić kazao je danas na konferenciji za novinare da su dionice Liburnije Rivijera Hotela (LRH) koje posjeduje Opatija za taj grad za sada beskorisne i štetne, da se Opatiju tjera da izda obvezujuću ponudu i da kupi dionice čiju vrijednost je u pretvorbi već unijela u LRH te da Opatiji stoga prijeti bankrot. Grad Opatija i općine Matulji, Lovran i Mošćenička Draga imaju 25 posto plus jednu dionicu LRH, a prema rješenju Hanfe o obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje po maksimalnoj cijeni iz 2007. za preostalih 226.980 dionica LRH trebali bi osigurati oko 1,36 milijardi kuna. Grad Opatija podnio je Upravnom sudu žalbu na rješenje Hanfe, a mali dioničari Trgovačkom sudu tužbe kojim su zatražili da Opatija izda obvezujuću ponudu i kupi dionice po cijeni od oko 6000 kuna koliko su vrijedile 2007. u vrijeme potpisivanja sporazuma o prijenosu dionica lokalnim jedinicama. Dujmić smatra da je sada riječ o "završnom činu pretvorbene igre" jer se Opatiju tjera da kupi dionice čiju je vrijednost u pretvorbi već unijela u LRH. Ako su lokalne jedinice kada su potpisale sporazum 2007. dovedene u zabludu od tadašnjega državnog vrha, državni vrh mora naći rješenje ili nadoknaditi štetu, ističe Dujmić.

ZAGREB - Analitičari Raiffeisen banke (RBA) procjenjuju da će stopa rasta BDP-a u Hrvatskoj ove godine biti jedan posto, a stopu za iduću godinu u najnovijim su prognozama smanjili na također jedan posto. Analitičari RBA u posljednjem ovogodišnjem izdanju RBAnaliza navode kako uobičajeno Vlada pred izbore nastoji povećati podršku različitih interesnih skupina, a odluke o reformama usmjerenim na povećanje konkurentnosti gospodarstva odgađa za postizborno vrijeme. No, dok je politika zaokupljena izborima, kretanja na financijskim tržištima sužavaju manevarski prostor Vlade koja će se formirati nakon izbora, upozoravaju navodeći kako Hrvatska još nije ni izašla iz recesije, a iz okružja nam stiže novi negativni impuls putem povećanja cijene kapitala, smanjenja izvozne potražnje i povećanog pritiska na valutno sidro. Naglašavaju kako zahtjev za uravnoteženje proračuna i oporavak gospodarstva neće biti ostvariv bez brzog provođenja reformi usmjerenih na smanjenje rashoda proračuna, podizanje investicijskog rejtinga i smanjenje cijene financiranja poduzeća.

ZAGREB - Tvrtka Geofoto potpisala je danas u Veneciji ugovor o suradnji na izradi topografskih karata i topografske baze podataka za regiju Venetto i grad Veneciju, izvjestili su iz Geofota. Geofoto će izraditi topografski informacijski sustav prema novom nacionalnom modelu Italije, a korištenjem laserske tehnologije bit će izrađen i 3D model grada Venecije. Planirano trajanje projekta je 18 mjeseci, a topografski informacijski sustav bit će u potpunosti usklađen s europskim normama.

ZAGREB - Prema rezultatima ovogodišnjeg testiranja hrvatskih kampova Hrvatskog auto kluba (HAK) najbolji veliki kamp je Straško na Pagu, među srednjima Oaza Mira iz Draga kod Pakoštana, a među malim kamp Palme iz Kućišta sa Pelješca. Posebna priznanja za kontinuiranu kvalitetu dobili su kampovi Zaton kraj Zadra, Politin sa otoka Krka i Jasenovo iz Žaborića kraj Šibenika, izvijestili su danas iz HAK-a. Tradicionalno testiranje kampova HAK je i ove godine proveo u suradnji s Kamping udruženjem Hrvatske i Udrugom kampista Hrvatske od 1. srpnja do 24. kolovoza i to na uzorku od ukupno 84 kampa.

ZAGREB - Dionički indeksi Zagrebačke burze dana su zabilježili pad vrijednosti, Crobex za blagih 0,09 posto, na 1.800,98 bodova, a Crobex 10 za 0,33 posto, na 989,11 bodova, uz vrlo nisku likvidnost. Redovni promet danas je iznosio svega 6,3 milijuna kuna, a promete veće od milijun kuna imale su samo dvije dionice, Belja i HT-a. Dionica Belja dobitnica je dana, uz promet od 1,6 milijuna kuna, cijena joj je porasla za 6,76 posto, na 103,50 kuna. Promet dionicom HT-a iznosio je malo više od milijun kuna, uz pad cijene za 0,20 posto, na 247,51 kunu. Slijedeća po prometu bila je dionica Ingre, sa 507,3 tisuće kuna, a cijena joj je pala za 1,20 posto, na 8,20 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙