FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NUSA DUA, Indonezija

Bijela kuća je u subotu priopćila da se Iran suočava s dosad neviđenim stupnjem izolacije budući da su glavne svjetske sile ujedinjene u stajalištu da Teheran ne smije razviti nuklearno oružje. "Rusija, Kina i Sjedinjene Države, mogu vam reći, dijele zajednički cilj, a to je da ne žele da Iranci napreduju prema razvoju nuklearnog oružja", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon. "Stupanj izolacije Irana je dosad neviđen", dodao je Donilon aludirajući na rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prihvaćenu u petak kojom se Iran oštro kritizira zbog sumnje da možda razvija atomsku bombu. Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je o iranskim nuklearnim ambicijama s čelnicima Rusije i Kine prošli tjedan tijekom summita APEC-a na Havajima.

NUSA DUA, Indonezija

Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je u subotu ujutro s kineskim premijerom Wen Jiabaom, na marginama summita zemalja jugoistočne Azije na indonezijskom Baliju, objavila je Bijela kuća. Obama je s kineskim premijerom razgovarao o vrijednosti kineske valute kao i o američkim interesima u Južnom kineskom moru. "Ključni fokus sastanka bila je ekonomija", rekao je novinarima Tom Donilon, najviši Obamin savjetnik za nacionalnu sigurnost. "Bio je to dobar sastanak", rekao je Donilon. Dodao je da su SAD zainteresirane za to da osiguraju slobodu plovidbe i slobodan protok trgovine u Južnom kineskom moru te za mirno rješenje tamošnjih nesuglasica.

LJUBLJANA

Stranka bivšeg slovenskog premijera Janeza Janše dobila bi najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima 4. prosinca, a sa zaostatkom od tri postotna boda slijedi je stranka ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića, pokazala je anketa koju je u subotu objavilo ljubljansko "Delo". Prema telefonskoj anketi na reprezentativnom uzorku od 706 ispitanika, provedenoj u utorak i srijedu ovoga tjedna, Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS) bi dobila 18,1 posto glasova, nešto više u odnosu na anketu istog lista tjedan dana ranije (17,7 posto). Na drugom je mjestu stranka Pozitivna Slovenija ljubljanskog gradonačelnika Jankovića sa 15,3 posto glasova (u prošlotjednoj anketi 15,2 posto). Na trećem je mjestu Građanska lista Gregora Viranta sa 8,6 posto glasova, s velikim padom u odnosu na anketu vodećeg slovenskog lista u odnosu na ispitivanje prije tjedan dana, kada je dobila 18,8 posto.

BANGKOK

Trgovačko i financijsko središte glavnog grada Tajlanda Bangkoka, kojemu je tjednima prijetila poplava dosad neviđenih razmjera, sada je sigurno, izjavila je u subotu tajlandska premijerka Yingluck Shinawatra. "Sigurno je da će središte Bangkoka biti zaštićeno od poplave, budući da su se mjere obrane pokazale uspješne", rekla je u tjednom obraćanju naciji koje su prenosile radijske i televizijske postaje. Najteže poplave u zadnjih nekoliko desetljeća u Tajlandu odnijele su 595 života od konca srpnja i pogodile milijune ljudi, poglavito na sjeveru i u središtu zemlje.

NEW YORK

Glavna skupština UN-a velikom je većinom glasova u petak prihvatila rezoluciju u kojoj je osudila navodno planiranje ubojstva saudijskog veleposlanika u Washingtonu, te zatražila suradnju Irana u istrazi o tom slučaju. Za rezoluciju je glasovalo 106 zemalja, devet ih je bilo protiv, a 40 je bilo suzdržano. Iran je odlučno odbacio bilo kakvu umiješanost u tu aferu. U rezoluciji se "izražava žaljenje zbog planiranja ubojstva veleposlanika Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama" i "pozivaju sve države da donesu dodatne mjere kako bi na svom teritoriju spriječile planiranje, financiranje i organiziranje sličnih terorističkih čina". U rezoluciji se poziva Islamsku Republiku da "surađuje s državama koje nastoje izvesti pred sud sve koji su sudjelovali u planiranju, organiziranju i izvođenju urote radi ubojstva veleposlanika" Saudijske Arabije u SAD-u.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙