FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

PEKING - Postoji rizik od širenja svjetske financijske nestabilnosti ako svjetska gospodarstva ne budu reagirala zajednički, upozorila je u srijedu u Pekingu glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde. "Ne budemo li djelovali zajednički, svjetsko gospodarstvo će se izložiti riziku od širenja nesigurnosti i financijske nestabilnosti", upozorila je, misleći pritom na dužničku krizu i na prijetnju recesije, u govoru koji je održala na početku dvodnevna posjeta Kini. "Kini treba jaka valuta", kazala je također, u času kada se glavni trgovinski partneri Kine žale na nizak tečaj juana, koji je, drže, odgovoran za golem trgovinski suficit koji Peking gomila. Lagarde je doputovala u Peking u prvi posjet Kini otkako je na dužnosti glavne direktorice fonda. S kineskim čelnicima će razgovarati o posljedicama dužničke krize u Europi i uvjetima u kojima bi drugo po snazi svjetsko gospodarstvo moglo biti dovedeno u položaj da kupuje više javnog duga u Starom Svijetu.

RIM - Talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je obećao da će podnijeti ostavku nakon što parlament usvoji hitne proračunske mjere i ključne gospodarske reforme, rekao je da će vjerojatno do prijevremenih izbora u Italiji doći u veljači 2012. a da se on ne namjerava kandidirati. "Dat ću ostavku čim se usvoji proračun i pošto vjerujem da ne može doći do formiranja nove većine, vjerujem da će početkom veljače biti održani izbori na kojima neću biti kandidat, izjavio je Berlusconi u razgovoru s glavnim urednikom dnevnika La Stampa. On je kazao da će kandidat lijevoga centra za mjesto premijera biti bivši ministar pravosuđa Angelino Alfano. Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi dat će ostavku neposredno nakon što parlament usvoji proračunske mjere i ključne gospodarske reforme obećane Europskoj uniji kako bi se izbjeglo širenje krize eura, objavilo je u utorak navečer predsjedništvo Talijanske republike.

TEHERAN - Iran neće nikad odustati od svog nuklearnog programa i nastavit će suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), usprkos njezinu zadnjem izvješću, veoma kritičnom prema Teheranu, rekao je u srijedu iranski veleposlanik u toj UN-ovoj agenciji. Teheran "neće nikad odustati od svojih zakonitih prava" na nuklearnom polju, već će "kao odgovorna zemlja" i dalje "poštovati svoje obveze u okviru Ugovora o neširenju nuklearnog oružja" po kojemu IAEA ima pravo nadzora nad njegovim djelatnostima, rekao je Ali Ašgar Soltanija, a prenijela je službena agencija IRNA. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) "ozbiljno je zabrinuta" zbog vojnog karaktera iranskog nuklearnog programa, što je utvrdila na temelju "vjerodostojnih" informacija koje posjeduje, prenosi AFP, pozivajući se na povjerljivo izvješće IAEA-e.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙