FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

KABUL - Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pridružio se u srijedu delegatima Loje džirge, velike skupštine plemenskih starješina i drugih uglednika, na kojoj bi trebali razgovarati o budućim odnosnima sa SAD-om i o pregovorima s talibanima. Karzai je sazvao ovu Loju džirgu kako bi se raspravljalo o budućem strateškom partnerstvu o kojem Kabul pregovara s Washingtonom nakon završetka 2014., kad se predviđa potpuno povlačenje koalicijskih borbenih postrojbi. Trebalo bi se odlučiti i o novoj strategiji u pokušaju pokretanja mirovnih pregovora s ustanicima nakon ubojstva, 20. rujna, glavnog pregovarača bivšeg predsjednika Burhanudina Rabanija, kojega je napao samoubojica predstavljajući se kao talibanski izaslanik.

AMMAN - Sirijski dezerteri napali su obavještajni centar u predgrađu Damaska u srijedu ujutro, što je prvi takav napad na sigurnosno postrojenje sirijskih vojnih snaga tijekom osmomjesečnog ustanka protiv predsjednika Bašara al Asada, objavili su pripadnici nevladinih organizacija. Članovi Slobodne sirijske vojske ispalili su nekoliko protuoklopnih raketa i otvorili vatru iz pješačkog oružja na veliki kompleks zgrada na sjevernom dijelu glavnog grada u kojem su smješteni obavještajci zrakoplovstva. Nema nikakvih podataka o žrtvama a u šire područje na kojem se dogodio napad zabranjen je pristup. Zbog zabrane pristupa stranim medijima vrlo je teško nezavisno potvrditi podatke s terena, napominje Reuters.

ALMATY - Kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev raspustio je u srijedu donji dom parlamenta i raspisao izbore koji bi se trebali održati 15. i 16. siječnja sljedeće godine, navodi se u predsjedničkom ukazu. Izbori sa stranačkih lista bit će održani 15. siječnja, a dan kasnije će preostale zastupnike izabrati Narodna skupština Kazahstana, savjetodavno tijelo lojalno Nazarbajevu. Prijevremeni izbori očekivali su se pošto je Nazarbajev (71) na predsjedničkim izborima u travnju osvojio još jedan petogodišnji mandat. Kazahstan, koji nikada nije održao slobodne i poštene izbore po ocjeni zapadnih promatrača, sada planira formalno dopustiti nazočnost oporbe u parlamentu. Glavna oporbena stranka Alga! (Naprijed), kojoj režim ne dopušta službenu registraciju, ocijenila je da je najava predstojećih izbora "ukrašavanje izloga za Zapad".

SEUL - Sjeverna Koreja nedavno je testirala novu verziju protubrodske rakete u Žutom moru, javila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap. "Vojne snage Sjeverne Koreje ispalile su protubrodske rakete s bombardera Il-28, jednu u listopadu a drugo početkom ovog mjeseca", javlja agencija pozivajući se na neimenovani izvor vlade u Seulu. Glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane nije htio komentirati ovu informaciju. "Ako Sjeverna Koreja lansira protubrodske rakete s bombardera Il-28 u blizini crte razgraničenja to predstavlja veliku prijetnju našim brodovima koji patroliraju u neposrednoj blizini", izjavio je neimenovani vladin izvor za agenciju.

WASHINGTON - Metak je pogodio blindirano staklo prozora Bijele kuće a drugi je otkriven nedaleko, izvijestila je u utorak navečer lokalna tv postaja News 4 mreže NBC. Služba zadužena za zaštitu predsjednika Baracka Obame i drugih uglednika iz njegova izvršnog tijela istražuje od petka misterioznu pucnjavu koja se čula tog dana blizu Bijele kuće. Prema sadašnjem stanju istrage, nikakva formalna povezanost nije zasad utvrđena između incidenta u petak i otkrivanja metaka ili tragova napada, dodao je News 4. Tajna služba nije se neposredno izjasnila pred novinarima glede tog događaja.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙