FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović izjavila je za beogradski dnevnik Politiku od subote kako se Zakonom o ništetnosti određenih pravnih akata bivše JNA, SFRJ i Srbije, koji je nedavno usvojio Hrvatski sabor, dalja suradnja Srbije i Hrvatske vraća na početak. "Smatram da je zaoštravanje po tom pitanju u službi predizborne kampanje, koja je u tijeku u Hrvatskoj, a iskustvo ukazuje da svakoga puta kada se politika umiješa u pravo imamo krizu u međusobnim odnosima. Uvjerena sam da će nakon izbora prevagnuti zdrav razum i da će odnosi između dvije zemlje nastaviti kretati uzlaznom putanjom i biti primjer dobre suradnje u regiji", navela je Malović. U Hrvatskom saboru 21. listopada je usvojen zakon o ništetnosti određenih pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Srbije, kao i deklaracija o nekim pitanjima suradnje pravosudnih tijela Hrvatske i Srbije.

HONOLULU - Američki predsjednik Barack Obama je stigao u svoj rodni grad Honolulu gdje će u subotu i nedjelju predsjedati godišnjim summitom 21 zemlje članice Foruma Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC). Osim summita Obama će voditi odvojene razgovore s kolegama iz Kine Hu Jiantaom, Rusije Dmitrijem Medvedevom i Japana Yoshihikom Nodom. U nedjelju će održati konferenciju za novinare i zatim otputovati u Australiju. U Indoneziji će sudjelovati na summitu Jugoistočne Azije.

LJUBLJANA - Stranke koje vode Janez Janša, Gregor Virant i Zoran Janković i dalje su u velikoj prednosti za dobivanje najviše mjesta u novom sastavu slovenskog parlamenta na prijevremenim izborima 4. prosinca, ali je izbornog pobjednika i sastav koalicijske vlade teško prognozirati, sudeći po dvjema anketama koje su u subotu objavili slovenski mediji. Prema telefonskoj anketi koju je na 1000 ispitanika za televizijsku postaju POP-TV i dnevni list "Dnevnik" sredinom tjedna napravila agencija Ninamedia, tri tjedna pred izbore i dalje je u prednosti Slovenska demokratska stranka (SDS) nekadašnjeg premijera Janeza Janše za koju bi glasovalo 29,7 posto ispitanika, dva posto više nego u ispitivanju iste agencije prije dva tjedna.

YANGON - Oporbena mianmarska čelnica Aung San Suu Kyi će se vjerojatno kandidirati na djelomičnim izborima koji bi se trebali održati sljedećih mjeseci, rekao je u subotu jedan glasnogovornik njezine raspuštene stranke koja je bojkotirala sporne izbore u studenom 2010. gosine. Nacionalna liga za demokraciju (NLD) će se "vjerojatno registrirati i Suu Kyi će sudjelovati na sljedećim djelomičnim izborima", rekao je Nyan Win. Središnji odbor NLD-a se treba sastati u Yangonu u vezi odluke o registraciji, godinu i pol nakon što ju je hunta raspustila. Prema visokim dužnosnicima stranke članovi će se izjasniti za registriranje. Povratak Nacionalne lige za demokraciju je omogućen nedavnom promjenom zakona o političkim strankama. Djelomični izbori, čiji datum održavanja još nije određen, održat će se za 40 mjesta u donjem i gornjem domu parlamenta koji zajedno imaju 664 zastupnika.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙