FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 12. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

MOSTAR - Supredsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je u intervju za banjolučke Nezavisne novine kako se vodeće hrvatske stranke u BiH zauzimaju da se u ustavnim reformama uspostavi većinska hrvatska federalna jedinica unutar BiH te da je njegova osobna želja biti prvi predsjednik tako ustrojenog dijela zemlje. "Danas hrvatska politika očekuje rješenje kroz jednu federalnu jedinicu, koja će imati svoje sjedište u Mostaru, i mislim da je to u prilog stabilnosti europske BiH ", rekao je Čović kako ga u subotu citiraju Nezavisne novine. Dodao je kako je to trajno opredjeljenje hrvatske politike i realnost odnosa u BiH kako bi se spriječila majorizacija brojnijih naroda nad Hrvatima.

TOKIO - Glavna direktorica MMF-a Christine Lagarde pozdravila je u subotu tijekom boravka u japanu "značajne političke napretke" u Grčkoj i Italiji. "MMF želi političku stabilnost i jasnoću u te dvije zemlje", objasnila je Lagarde u vezi Grčke i Italije novinarima u Tokiju. Naglasila je da drži da su ostvareni značajni napreci. "Veselim se imenovanju premijera Lukasa Papademosa kojeg dobro poznam i s kojim možemo razmatrati plaćanja šeste tranše i nastavak odnosa između MMF-a i Grčke", istaknula je Lagarde. "U pogledu Italije veseli me da je Senat izglasao plan reforme koji je predan parlamentu. Danas se očekuje glasovanje u Zastupničkom domu", rekla je Lagarde.

ISTANBUL - Turske snage sigurnosti ubile su u subotu ujutro otmičara, vjeruje se kurdskog militanta, u akciji spašavanja 20 putnika koje je 12 sati držao kao taoce na trajektu u sjeverozapadnoj Turskoj. Napadač u dobi između 28 i 30 godina nosio je uređaj za aktiviranje eksploziva koji pirotehničari analiziraju. Ranije su mediji izvještavali da su trajekt otela petorica kurdskih militanata naoružanih eksplozivom. Ministar prometa Binali Yildirim je rekao da ima informacije kako je za otmicu odgovorna Radnička stranka Kurdistana (PKK) koji se bori za kurdsku autonomiju na jugoistoku zemlje. PKK se za sada nije oglasio.

ISTANBUL - Broj žrtava potresa koji je u srijedu pogodio turski grad Van je narastao na 27 nakon što su u noći na subotu pronađena nova tijela u ruševinama dvaju hotela tog grada, izvijestila je u subotu agencija Anadolija. Prethodni podaci govorili su o 22 poginule osobe. Potres u srijedu magnitude 5,6 s epicentrom 17 km jugozapadno od grada Van, izazvao je rušenje 25 zgrada već oštećenih u prethodnom potresu. Nakon prvog potresa 23 zgrade su ispraženjene, ali ne i dva hotela u kojima su se nalazili uglavnom novinari i humanitarni djelatnici.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙