FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 11. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

TACOMA

Vođa skupine američkih vojnika optuženih da su pogubili tri afganistanska civila 2010. osuđen je u četvrtak na doživotni zatvor na vojnom sudu države Washington. Narednik Calvin Gibbs proglašen je krivim po 15 točki optužnice među kojima su tri ubojstva s predumišljajem. Vojna porota, sastavljena od pet osoba, pet je sati raspravljala prije nego ga je proglasila krivim i pročitala presudu. Prema optužnici, mladi narednik je predvodio skupinu od pet vojnika koji su za zabavu smislili "scenarij" pogubljenja afganistanskih civila početkom 2010. u pokrajini Kandahar. Uzimali su dijelove mrtvih tijela te se slikali s posmrtnim ostacima. Tijekom suđenja narednik je priznao da je mrtvim civilima rezao prste kao "ratne trofeje", ali je tvrdio da su se pogubljenja događala tijekom neprijateljskog napada.

BEJRUT

Human Rights Watch (HRW) optužio je u petak sirijski režim za "zločine protiv čovječnosti" jer su njegove snage sustavno kršile prava civila tijekom represije pokreta otpora unazad osam mjeseci. U izvješću objavljenom u trenutku kad se Arapska liga okuplja u petak i subotu kako bi raspravljala o sirijskom dosjeu, HRW je pozvao panarapsku organizaciju "da odgodi prijam Sirije". Ta udruga za zaštitu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku zatražila je od Arapske lige da se u UN-u založi za embargo na oružje kao i sankcije protiv pripadnika režima te da dovede Siriju pred Međunarodni kazneni sud. "Sustavno zlostavljanje civila u Homsu od strane snaga sirijske vlade, uključujući mučenja i proizvonja pogubljena, pokazuje da su počinjeni zločini protiv čovječnosti", tvrdi nevladina organizacija. Oslanjajući se na izjave 110 žrtava i svjedoka, organizacija navodi da je u tom "nasilju ubijeno najmanje 587 civila" u Homsu, uporištu oporbe, od sredine travnja do kraja kolovoza, te najmanje još 104 osoba nakon 2. studenoga, datuma kad je predsjednik Bašar al-Asad pristao na arapski plan prekida nasilja.

JERUZALEM

Izraelski naseljenik ubijen je a dvojica su ozlijeđena u petak u zoru kad su vojnici otvorili vatru na njihovo vozilo na jednoj vojnoj kontrolnoj točci, na jugu Zapadne Obale, objavila je izraelska vojska. "Vojnici koji su o prolazu sumnjiva automobila bili obaviješteni, otvorili su vatru usmrtivši jednog Izraelca i ranivši još dvojicu", kazala je vojna glasnogovornica. Automobil koji se kretao iz naselja Beit Hagai prema gradu Hebronu nije se zaustavio na kontrolnoj točki. Izraelska vojska otvorila je istragu kako bi utvrdila uzroke te nesreće.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙