FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 8. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Jedan od kandidata Republikanske stranke za predsjedničke izbore u SAD-u Herman Cain odbacio je u utorak optužbe za spolno uznemiravanje koje je protiv njega iznijela jedna žena. U izjavi za televiziju ABC Cain je rekao da će održati tiskovnu konferenciju o tim optužbama i dodao da nastavlja utrku za stranačke izbore. Sharon Bialek, majka trinaestogodišnjeg djeteta, optužila je u ponedjeljak Caina, nakon još dviju žena koje su htjele ostati neimenovane, da ju je napao tijekom susreta u srpnju 1997. u Washingtonu, koji je s njim dogovorila kako bi joj pomogao pronaći posao. Rekla je da joj je Cain na tom susretu, nakon večere, "uvukao ruku pod suknju" i privukao joj glavu prema svojim koljenima dok su bili sami u automobilu. "Upozorila sam ga da prestane i on je to učinio", dodala je. Napomenula je da govori uime "svih žena koje su spolno uznemiravane".

SYDNEY

Gornji dom australskog parlamenta odobrio je u utorak zakon o uvođenju poreza na ugljikov dioksid, nakon višegodišnje rasprave o toj temi koja je bila burna zbog žestokog otpora rudarskog lobija u zemlji. Zakon koji je donijela manjinska vlada - koalicija laburista, 'zelenih' i triju neovisnih zastupnika - koju predvodi laburistkinja Julia Gillard, prihvaćen je u utorak u Senatu s 36 glasova za i 32 protiv. Donji dom je prihvatio taj zakon u listopadu i sada ga još mora potpisati glavna guvernerka Australije Quentin Bryce. "Ovim povijesnim glasovanjem višegodišnja rasprava postaje stvarnost", istaknula je premijerka u priopćenju. Po tom zakonu, tvrtke koje ispuštaju najviše CO2 morat će plaćati porez od 1. srpnja 2012.

BEOGRAD

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio je za beogradske ''Večernje novosti'' od utorka, uoči dolaska u dvodnevni posjet Beogradu, kako za Srbiju ''nema novih uvjeta'' te da je pitanje pomagača u skrivanju haaškog optuženika Ratka Mladića samo jedna u nizu tema koje se razmatraju u okviru uobičajene suradnje Srbije s Haaškim sudom. ''U rujnu sam bio u Beogradu, da bi se zatvorilo poglavlje bjegunaca. Ovoga puta idem, po običaju, da bih finalizirao svoje izvješće za Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje treba biti poslano oko 15. studenog'', kaže Brammertz u razgovoru za taj dnevni list. Dodaje kako tek treba napisati svoje izvješće i obaviti razgovore u Beogradu te ističe kako je osnovni uvjet bio uhićenje bjegunaca i da je taj uvjet sada ispunjen. ''Sada želim saznati kako su uspjeli toliko dugo izbjegavati pravdi. To, međutim, nisu neki novi uvjeti. Ovo pitanje uopće ne vidim u tom kontekstu. Uvjetovanje je dio koji se odnosi na Europsku uniju (EU) i njima eventualno treba postaviti to pitanje'', objašnjava haaški tužitelj. Poručuje kako je, što se njega tiče, poglavlje uhićenja bjegunaca zatvoreno te da postoji svakodnevna suradnja koja se nastavlja i da on želi da istraga protiv mreže pomagača u skrivanju haaških optuženika bude nastavljena.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙