FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 18. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Nakon završetka štrajka u 16 sati je u Zračnoj luci Zagreb (ZLZ) ponovno uspostavljen prihvat i otprema putnika i zrakoplova u punom opsegu, priopćio je Ured za odnose s javnošću ZLZ-a. Očekujemo da će se u vrlo kratkom vremenu promet potpuno normalizirati. U međuvremenu, nastavljaju se pregovori s predstavnicima koordinacije sindikata oko predloženih izmjena Kolektivnog ugovora (KU), kaže se u priopćenju. ZLZ obavještava putnike koji su planirali putovanje prema ili iz Zagreba početkom idućeg tjedna da postoji mogućnost nastavka štrajka u ponedjeljak, 21. studenog, od 6 do 24 sata, o čemu će ZLZ pravodobno obavijestiti javnost. Uprava ZLZ-a ustrajava u nastojanjima da se pregovori sa sindikatima nastave kako bi se izbjegao štrajk i posljedice koje bi imao po putnike i sve ostale korisnike usluga, kaže se u priopćenju. Koordinacija sindikata ZLZ-a organizirala je danas štrajk od 11 do 16 sati kako bi prisilili Upravu na potpisivanje KU-a kojim će biti zajamčena sadašnja zaštita radnika i nakon što zagrebački aerodrom preuzme mogući koncesionar. Sindikalci odbacuju tvrdnje Uprave da traže povećanje prava koja bi tvrtku stajala dodatnih 17 milijuna kuna i traže ostavku direktora ZLZ-a Tončija Peovića. Ako se ne postigne dogovor o izmjenama KU-a, sindikati su za ponedjeljak, 21. studenog, najavili cjelodnevni štrajk te za idući ponedjeljak, 28. studenog, štrajk do ispunjenja zahtjeva.

SPLIT - Salamon Berkowitz, vlasnik američke tvrke Traubi International, koji je prije dva dana u Zagrebu objavio da je postigao dogovor s predstavnicima Vlade o kupovini Dalmacijavina, danas je posjetio proizvodni pogon te tvrtke u splitskoj trajektnoj luci i razgovarao s radnicima kojima je obećao da neće biti otpuštanja. "Razumljiva mi je zabrinutost radnika za njihovu i budućnost tvornice, ali ja nemam namjeru otpuštati zaposlenike i svih 500 radnika ostaje u Dalmacijavinu jer sam socijalno osjetljiv", izjavio je Berkowitz novinarima. "Vjerujem da sam im dao nadu", dodao je, napomenuvši kako su radnici bili "bombardirani krivim informacijama o stotinama otkaza". Najavio je da u Dalmacijavinu želi razvijati proizvodnja vina, te naglasio kako je za to potreban golem trud i ulaganje da bi se stvorio brend za tržišta u Europi, SAD-u i Južnoj Americi. Spomenuo je da mu je važno i izraelsko tržište. Berkowitz je također rekao kako je bio oduševljenjem saznanjem da se u Dalmacijavinu proizvode i bezalkoholna pića, spomenuvši posebice Pipi, za koji vjeruje da može postići uspjeh na svjetskom tržištu.

ZAGREB - Hrvatski olimpijski centar (HOC) Bjelolasica, koji je teško oštećen u požaru krajem siječnja, sredinom prosinca ove godine mogao bi biti spreman za početak zimske sezone i to pod upravljanjem državne tvrtke Club Adriatic d.o.o., najavljeno je u priopćenju o danas održanoj skupštini HOC-a Bjelolasica koja je dala suglasnost na Ugovor o vođenju poslovanja. Skupština HOC Bjelolasica donijela je i odluku o opozivu dosadašnjeg direktora tog centra Mare Mišića te imenovala novog direktora Željka Lipoščaka, navodi se u obavijesti koju na svojim web stranicama prenose HOC Bjelolasica te Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), pod čijim krovom djeluje i Club Adriatic. Direktor Cluba Adriatic d.o.o. Ivica Prevolšek upoznao je članove skupštine s dosadašnjim tijekom aktivnosti poduzetih na sanaciji objekta i kotlovnice, deblokadom računa i reprogramiranjem postojećih obveza prema bankama i dobavljačima kako bi, kako se navodi, HOC Bjelolasica pod upravljanjem Cluba Adriatic sredinom prosinca ove godine bio spreman dočekati početak zimske sezone. U požaru koji je 25. siječnja ove godine poharao HOC Bjelolasicu izgorjela je središnja zgrada sa recepcijom, restoranom, kuhinjom, saunom i dvoranom za fitnes.

ZAGREB - Kada postoji dobra ravnoteža između privatnog i poslovnog života sve su uključene strane na dobitku, roditelji s jedne strane mogu zadovoljavati potrebe obitelji i svog privatnog života, a s druge strane raste im motivacija i odanost poslodavcu te mogu predanije obavljati svoj posao, kazala je Silvija Stanić iz Udruge roditelja Korak po korak na okruglom stolu pod nazivom "Radno mjesto prijateljsko za obitelj". Skup je održan u sklopu projekta "Vuk sit, koza cijela - zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete" koje je Udruga pokrenula prošle godine. Cilj projekta je senzibilizacija javnosti, poslodavaca i roditelja o prednostima radnog mjesta prijateljskog za obitelj, kazala je Stanić. Poruka je projekta da se ne mora birati između toga hoćemo li biti zaposlenik i roditelj. Dobrom organizacijom i fleksibilizacijom, raznim mjerama da se uspostavi ta ravnoteža dolazimo do toga da nije potrebno birati, istaknula je. Na skupu je predstavljeno i istraživanje o ravnoteži poslovnog i privatnog života koje je portal MojPosao proveo u listopadu na više od 500 ispitanika. Rezultati su pokazali da na 70 posto ispitanika poslovne obveze imaju izrazit utjecaj. Kao najčešće razloge zbog kojih dolazi do neravnoteže između privatnog i poslovnog života ispitanici navode stres na poslu, broj sati provedenih na radnom mjestu te opterećenost poslom.

ZAGREB - Hrvatski kampovi ove su se godine s rekordnih 15,1 milijun noćenja ili 7 posto više nego prošle godine svrstali na 8. mjesto u europskom kampingu, dok su po kapacitetima na 10. mjestu, a po cijeni kampiranja na 5. mjestu, izvijestili su danas iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH) po završetku 5. kongresa hrvatskog kampinga održanom ovog tjedna, od 15. do 17. studenog, u Zadru. Iz KUH-a osim ukupnog rekordnog broja noćenja ističu da je najviše noćenja, 8,1 milijun, ostvareno u istarskim kampovima. Na drugom i trećem mjestu su kampovi Primorsko-goranske i Zadarske županije s 3,1 odnosno 1,6 milijuna noćenja. Najbrojniji turisti u kampovima bili su s 32 posto Nijemci, a slijede Slovenci s udjelom od 18 posto, Nizozemci s 10 posto. Hrvatskih kampista bilo je 3 posto. U Hrvatskoj je, po podacima KUH-a, ukupno 518 kampova, od čega 268 u domaćinstvima. Ukupno u svim kampovima u jednom danu može boraviti oko 231 tisuća osoba. Tek 20 kampova, koji čine 19 posto ukupnih kapaciteta, ima standard od četiri zvjezdice, dok ih tri zvjezdice ima 58 ili 35 posto kapaciteta. Kamping predstavlja i 25,5 posto ukupnih turističko-smještajnih kapaciteta Hrvatske u kojima se ostvaruje 25 posto ukupnih noćenja.

ZAGREB - Svega 5,6 milijuna kuna redovnog prometa, samo dionica HT-a s milijunskim prometom, te daljnji pad dioničkog indeksa Crobex, obilježje su današnjeg trgovanja na Zagrebačkoj burzi. Indeksu Crobexu vrijednost je pala četvrti dan za redom, danas za 0,53 posto, na 1.811,05 bodova. S minusom je trgovanje završio i specijalizirani indeks Crobex10, pao je za 0,34 posto, na 1.000,77 bodova. Najtrgovanija dionica s prometom od 1,7 milijuna kuna bila je HT-ova dionica kojoj je zadnja cijena 242,50 kuna, što je 0,41 posto niža cijena nego jučer. Dionica Atlantic grupe protrgovano je za 858,7 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,50 posto. Dionica Zagrebačke banke je, uz pad cijene za 0,32 posto, ostvarila 556,7 tisuća kuna prometa. Promet povlaštenom dionicom Adris grupe iznosio je 435,4 tisuće kuna, a cijena im je pala za 0,92 posto. I većina ostalih trgovanijih dionica danas bilježi pad cijene, dok su među rijetkim dobitnicama dionice Končar Elektroindustrije s rastom cijene za 0,99 posto te dionice Auto Hrvatske kojima je cijena porasla za 6,10 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙