FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao, prognoze sumorne zbog straha od širenja krize

Autor: vmom
LONDON, 18. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je ojačao u petak na međunarodnim tržištima devizama, poduprt spekulacijama da bi Europska središnja banka (ECB) mogla početi davati zajmove Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) i time pomoći posrnulim članicama eurozone, no prognoze su slabe s obzirom na strah ulagača da bi dužnička kriza mogla eskalirati.

Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao jedan posto i njime se trgovalo po 1,3602 dolara.

Dolar je bio na gubitku i prema jenu, kliznuvši na najnižu razinu u dva i pol tjedna od 76,68 jena. Pod pritiskom je bio i prema švicarskom franku, oslabjevši za 1,3 posto, na 90,95 centima.

U posljednje vrijeme jačaju pritisci na ECB da intenzivira program kupovina državnih obveznica s obzirom da su prinosi na talijanske i španjolske državne obveznice blizu neodrživih razina, a zbog ubrzanog pada potražnje ostalih ulagača. Sve dok se ne nađe rješenje kojim bi ECB postao zajmodavac u krajnjoj nuždi, što je banka dosad odbijala, euru će biti teško zadržati dobitke, upozoravaju analitičari.

Ovih dana počelo se spekulirati da bi središnja banka mogla biti spremna pozajmljivati sredstva MMF-u kojima bi fond potom pomogao posrnulim članicama eurozone.

"Kruže priče o tome da bi ECB mogao preko MMF-a pozajmljivati novac zemaljama koje trebaju pomoć. ECB bi trebala biti uključena u potencijalno rješenje zbog svoje vjerodostojnosti, tako da očekujem da će to pružiti malo podrške euru. Hoće li biti duljeg vijeka ili ne, vrlo je diskutabilno", kaže Tom Levinson, valutni strateg u ING-u.

Izgledi za euro pogoršani su ovaj tjedan zbog naznaka širenja krize na glavna gospodarstva eurozone, poput francuskog, a većina ulagača i dalje nastoji prodati eure nakon svakog uzleta.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙