FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prodaje oštro spustile euro zbog situacije u Italiji

Autor: vmom
LONDON, 9. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu našao pod većim pritiskom na međunarodnim tržištima valuta u odnosu na sigurna utočišta američki dolar i japanski jen zbog intenziviranih prodaja nakon što su prinosi na talijanske državne obveznice premašili sedam posto uslijed nepopustljive dužničke krize.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 1,5 posto, na 1,3628 dolara, nakon što je u jutarnjoj trgovini nakratko dosegnuo visokih 1,3860 dolara. Na sličnom postotnom gubitku bio je i prema jenu, te se njime trgovalo po 105,86 jena.

Oslabio je znatnije i prema švicarskom franku, spustivši se na 1,2305 franaka. Dolar je prema franku poskočio za jedan posto, na 90,47 centima.

Dolar pak nije zabilježio veće promjene prema jenu i njime se trgovalo po 77,62 jena.

Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice premašili su sedam posto, budno praćenu razinu koju ekonomisti smatraju neodrživom za to najveće tržište državnih obveznica u eurozoni.

"Tečaj eura prema dolaru čini se nevjerojatno promjenjivim u ovome trenutku. Svi su došli do zaključka da je ECB jedini kupac talijanskog duga, tako da je potrebna puno veća premija rizika u euru i nije jasno kako će to završiti", kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u ING-u.

Po njegovim riječima, pogoršanje raspoloženja spram eurozone moglo bi u skorije vrijeme spustiti euro na 1,34 dolara.

Analitičari su potvrdili da će euro u srednjoročnom razdoblju vjerojatno ostati pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi formiranja nove talijanske vlade nakon što je premijer Silvio Berlusconi najavio da će odstupiti s dužnosti nakon što parlament izglasa hitne reforme proračuna. Teškoće u vezi formiranja grčke vlade dodatno pridonose neizvjesnosti u vezi s prognozama.

Mnogi ulagači i analitičari mišljenja su da će euro slabjeti u srednjem roku budući da dužnička kriza u eurozoni postojano prkosi nastojanjima političara da spriječe njezino širenje.

"Mišljenja smo da će euro u kratkom roku pasti na 1,35 dolara. Njegova povezanost s europskim dionicama snažna je, tako da će euro početi silaznu putanju ako dionice budu slabjele", kazao je Stuart Frost, čelnik valute u RWC Partnersu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙