FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neizvjesnosti u vezi Grčke spustile euro prema dolaru

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 4. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog neizvjesnosti u vezi paketa pomoći EU-a pred ključno glasovanje u Grčkoj o povjerenju vladi, koja je potisnula u drugi plan naznake poboljšanja na američkom tržištu rada.

Euro je tijekom dana prema dolaru u tim okolnostima oslabio 0,5 posto i njime se trgovalo po 1,3747 dolara. Na putu je tako da zabilježi najlošiju tjednu izvedbu od 11. rujna.

Ranije je nakratko dosegnuo najvišu razinu u tjedan dana prema švicarskom franku, od 1,2248 franaka, temeljem navodnih kupovina švicarskih kompanija i spekulacija da bi švicarska središnja banka mogla podići ciljani minimalni tečaj eura od 1,2 franka.

Dolar je tijekom dana ojačao i prema franku, poskočivši 1,2 posto na 88,96 centima. Prema jenu je bio na manjem dobitku, od gotovo 0,2 posto, te se njime trgovalo po 78,18 jena.

Grčkog premijera Georgea Papandreua čeka večeras glasovanje o povjerenju, o čijem ishodu možda ovisi i sudbina međunarodnog programa pomoći Grčkoj, te globalno gospodarstvo. Grčka vlada u četvrtak je odlučila opozvati referendum o pomoći EU-a koji bi mogao ugroziti njezino članstvo u eurozoni. Time su ublaženi strahovi od bankrota Grčke.

"Još čekamo rezultate glasovanja o povjerenju u Grčkoj i definitivan odgovor na pitanje hoće li Papandreu ostati na dužnosti premijera", kazala je Kathy Lien, direktorica odjela analize valuta u GFT-u u Jersey Cityju.

Negativna vijest za euro bile su izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da je tek malen broj zemalja u skupini 20 vodećih gospodarstava svijeta G20 spreman sudjelovati u europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). Čelnici eurozone na summitu 26. listopada dogovorili su povećanje kriznog fonda, no zasad nisu objavili pojedinosti o izvorima dodatnih sredstava.

S druge strane Atlantika stigle su pak umirujuće vijesti s američkog tržišta rada. Iako su američki poslodavci zaposlili manje radnika u listopadu nego što se očekivalo, blago poboljšanje stanja na američkom tržištu rada signalizira podatak da je stopa nezaposlenosti pala na najnižu razinu u šest mjeseci, te da su revidirani podaci pokazali veći rast novih radnih mjesta u prethodna dva mjeseca nego što se prethodno mislilo.

"To nije neki fantastičan oporavak, ali je dobar, s obzirom na to što se događa na globalnoj razini. Stvarnost je ipak takva da će cijene ovisiti o tome što se događa u Europi", kazao je Karl Schamotta, viši streteg u Western Union Business Solutionsu u Calgaryju.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙