FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Intervencija BoJ-a oštro spustila jen prema dolaru

Autor: vmom
LONDON, 31. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Jen se u ponedjeljak oštro spustio prema dolaru nakon intervencije japanske središnje banke (BoJ) na deviznim tržištima, poduzete s ciljem obuzdavanja snažnog uzleta japanske valute, nakon čega je dolar znatnije ojačao i prema euru.

Time se dolar nakratko popeo na 79,55 jena, najvišu razinu u tri mjeseca, da bi se njime potom trgovalo po 77,83 jena, a to znači da je tijekom dana bio na dobitku 2,75 posto.

Trgovci međutim kažu da će možda ipak biti potrebne daljnje intervencije japanskih vlasti kako bi se zajamčio njihov trajni učinak.

"Ako dolar prema jenu nastavi agresivnije padati, japanske vlasti zaključit će da je potrebna nova intervencija", kazao je Sebastien Galy, valutni strateg u Societe Generaleu.

Japanski ministar financija Jun Azumi potvrdio je da je Tokio odlučio intervenirati i da će nastaviti tako djelovati dok ne bude zadovoljan rezultatima.

Trgovci procjenjuju da je BoJ intervenirao na deviznim tržištima s iznosima između 65 i 75 milijardi dolara, što bi bilo više nego pri posljednjoj intervenciji 4. kolovoza kada je utrošila rekordnih 59,4 milijarde dolara.

Oštar uzlet tečaja dolara prema jenu potaknuo je jačanje američke prema drugim vodećim valutama, zahvaljujući čemu je euro izbrisao većinu dobitaka ostvarenih prošli tjedan nakon što su europski čelnici postigli dogovor o prevladavanju dužničke krize u eurozoni.

Euro je tako prema dolaru tijekom dana oslabio više od jedan posto, na 1,3994 dolara, što je osjetno ispod najviše razine u dva mjeseca od 1,4248 dolara koju je dosegnuo krajem prošlog tjedna.

Analitičari su mišljenja da bi jedinstvena europska valuta mogla ostati slaba pred ovotjedno zasjedanje Europske središnje banke (ECB), zakazano za četvrtak, na kojem bi se moglo razmotriti eventualno snižavanje kamatne stope u prosincu.

Dolar bi se pak ponovno mogao naći pod obnovljenim pritiscima ako američka središnja banka na ovotjednom sastanku objavi da planira istražiti daljnje mjere ublažavanja monetarne politike kako bi poduprla gospodarski rast. Fed zasjeda 1. i 2. studenoga.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙