FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam splasnuo glede Italije i Grčke; euro oslabio

Autor: vmom
LONDON, 14. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima, budući da je splasnuo ionako kolebljivi optimizam u vezi izgleda za ključnim reformama pod novim vladama u Italiji i Grčkoj, pa su se ponovno u prvom planu našli golemi dužnički problemi koji i dalje potresaju eurozonu.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 0,75 posto i njime se trguje po 1,3648 dolara. Drži se tako osjetno ispod najviše razine tijekom dana od oko 1,3815 dolara, dosegnute na platformi EBS. Na još većem gubitku bio je prema jenu, od oko 0,9 posto, i njime se trgovalo po 105,09 jena.

Dolar je također oslabio prema jenu, spustivši se nakratko na 76,811 jena, najnižu razinu od intervencije središnje japanske banke zadnjeg dana listopada.

Italija je na današnjoj aukciji bez većih teškoća prodala tri milijardi eura vrijednih državnih obveznica s rokom otplate od pet godina, a rekordna kamatna stopa od 6,29 posto naglašava izazove s kojima se suočava tamošnja nova tehnokratska vlada kako bi vratila povjerenje tržišta. U takvim okolnostima ulagači ostaju pesimistični spram eura pa je poticaj euru bio kratkog vijeka.

Talijanski predsjednik je novim premijerom imenovao ekonomista i bivšeg europskog povjerenika Marija Montija, kojemu je povjeren mandat za sastavljanje nove vlade koja bi trebala provesti hitne reforme i time okončati krizu koja je zaprijetila širenjem u druge dijelove Europe.

"Tržište svjedoči nizu mjera u Italiji i Grčkoj, no ne i rješenjima. Talijanska aukcija jedva da je pružila poticaja. Sudionici tržišta nisu baš skloni držati euro pri tečaju iznad 1,38 dolara, pa ga prodaju čim se nađe u rasponu od 1,3800 do 1,3850 dolara", kazao je Stephen Gallo, čelnik odjela analize valutnih tržišta u Schneider Foreign Exchangeu.

Nakon skoka prinosa na talijanske 10-godišnje obveznice iznad sedam posto, granice koju se smatra neodrživom, tržišta ostaju nervozna zbog mogućih posljedica novih pritisaka na to najveće tržište državnih obveznica u eurozoni.

"Činjenica da svjedočimo tehnokratskim vladama je pozitivna, u smislu da će progurati set mjera štednje koji se od njih zahtijeva", kazao je Simon Derrick, čelnik valutne strategije u Bank of New York Mellonu.

U Grčkoj će tako novi premijer Lucas Papademos započeti tešku zadaću vraćanja povjerenja financijskih tržišta u Grčku novim oštrim mjerama štednje.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙