FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao zbog dokumenta o smjernicama EFSF-a

Autor: vmom
LONDON, 20. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima nakon što su objavljene glavne smjernice aktualnog kriznog fonda za eurozonu i donekle ohrabrile ulagače koji traže pojašnjenja planova političara u vezi rješenja dužničke krize u regiji.

Euro je tijekom dana u odnosu na dolar bio na dobitku 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3798 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo 1,3843 dolara, najvišu razinu u današnjem trgovanju. U sličnom postotku ojačao je i prema jenu, na 105,94 jena.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema jenu, na 76,83 jena.

Vijesti o nacrtu dokumenta pripremljenog za summit EU-a u kojem su glavne smjernice za Europski fond za financijsku stabilnost (EFSF), pomogle su oporavku eura s najniže razine u današnjoj trgovini od 1,3673 dolara na koju se spustio zbog sumnji da će europski čelnici poduzeti agresivne poteze kako bi ublažili dužničku krizu na summitu 23. listopada.

"Tržište je zahvalno za malo milosti u ovome trenutku, dok se čeka summit", kazao je Steve Barrow, čelnik odjela analize valute u G10 u Standard Banku.

Međutim, euro je ostao osjetljiv na svaki znak neslaganja među čelnicima, što bi ga moglo gurnuti ponovno prema najnižoj ovotjednoj razini od 1,3653 dolara.

Ulagači su se fokusirali na prijedloge među kojima se nalaze oni o omogućavanju EFSF-u kupnje obveznica na sekundarnom tržištu, ali samo onih članica eurozone koje imaju održiv dug.

"Pojedinosti vezane uz EFSF su slabe, no činjenica da Francuska i Njemačka idu prema određenom vidu sporazuma pozitivna je stvar", kazao je Marc Chandler, globalni čelnik valutne strategije u Brown Brothers Harrimanu. "Da se euro spustio ispod 1,3650 dolara, to bi upućivalo na jačanje pesimizma pred summit ovoga vikenda".

Podršku euru pružila je i aukcija španjolskih i francuskih obveznica koja je naišla na solidnu potražnju, umirivši time određene zabrinutosti u vezi širenja krize na neka velika gospodarstva eurozone.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙