FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u plusu; prognoze ipak nepovoljne

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 11. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak ojačao prema dolaru na međunarodnim tržištima, poduprt vijestima da su u talijanskom senatu prihvaćene mjere štednje, no ranjiv je i dalje na prodaje zbog ozbiljnih problema koji potresaju eurozonu.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru ojačao 0,6 posto i njime se trgovalo po 1,3684 dolara, što je osjetno iznad najniže jednomjesečne razine od 1,3484 dolara, na koju se spustio u četvrtak.

Zeleno svjetlo talijanskog senata mjerama štednje otvara put konačnom odobrenju u donjem domu parlamenta u subotu, te formiranju hitne vlade.

Pritisak prodaje eura popustio je zbog naznaka političke stabilnosti u Italiji i Grčkoj. Kao naizgledniji kandidat za novog talijanskog premijera spominje se bivši povjerenik Europske komisije Mario Monti, dok će u Grčkoj vršitelj dužnosti premijera Lucas Papademos imenovati krizni kabinet koji će uvesti mjere štednje.

"Valutna tržišta trebaju potvrdu da će Monti preuzeti kormilo a Italija provesti nužne fiskalne reforme. Ako ih dobije, euro može očekivati blago olakšanje", kazala je Audrey Childe-Freeman, valutna analitičarka u JPMorgan Private Banku. "No, zasad se kraj krize ne nazire pa će se u narednih nekoliko tjedana nastaviti neizvjesnosti i promjenjivost na valutnim tržištima."

Dolar je tijekom dana oslabio i 0,6 posto prema jenu, na 77,18 jena.

Ulagači percipiraju dolar i jen kao sigurne valute kojima se stoga okreću u neizvjesnim vremenima, ali su zelenu novčanicu pritisnule spekulacije da bi američka središnja banka Fed u konačnici ipak mogla pokrenuti novi program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙