FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom rasta troškova zaduživanja država u eurozoni

Autor: vmom
LONDON, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u utorak na međunarodnim tržištima deviza našao pod pritiskom skoka prinosa na državne obveznice članica eurozone koji su istaknuli goleme teškoće s kojima se suočavaju političari u pokušaju da suzbiju dužničku krizu u eurozoni.

Euro je tijekom dana prema dolaru tako oslabio oko 0,8 posto i njime se trgovalo po 1,3511 dolara. Na gubitku je bio i oko jedan posto u odnosu na jen, spustivši se na najnižu razinu u mjesec dana od 103,95 jena na platformi EBS.

Zbog spekulacija o mogućim novim mjerama švicarske središnje banke pod pritiskom se našao švicarski franak. Euro je tako u ranijoj trgovini prema franku ojačao 0,4 posto, na 1,2407 franaka. Dolar je prema franku bio na dobitku jedan posto, dosegnuvši 91,70 centima.

Dolar je pak oslabio 0,15 posto prema jenu i njime se trgovalo po 77 jena.

Troškovi zaduživanja Italije rastu i dalje unatoč imenovanju bivšeg europskog povjerenika Marija Montija na čelo buduće tehničke vlade. Španjolski prinosi također su porasli pred aukciju novih državnih obveznica s rokom otplate od 10 godina, najavljenu za četvrtak.

Skok prinosa zahvatio je i zemlje izvan perifernog dijela eurozone. Tako su razlike između prinosa na francuske, belgijske i austrijske 10-godišnje državne obveznice i onih na referentne njemačke obveznice dosegnule rekordne razine od uvođenja eura. U slučaju odgovarajućih danskih državnih obveznica ta je razlika u prinosima najveća od prve polovine 2009.

"Dužnička kriza u eurozoni i dalje eskalira. Konačni rasplet još uvijek nije jasan; hoće li eurozona ići korak dalje prema fiskalnoj integraciji ili će se raspasti u prilično kaotičnim okolnostima", tumači Lee Hardman, ekonomist za valute u BTMU.

"Javio se optimizam nakon imenovanja tehnokratskih vlada u Italiji i Grčkoj, no bio je kratkog vijeka", kazao je, dodajući da postoji opasnost da tržišta počnu uračunavati u cijene nekontrolirani rasplet krize.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙