FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro se stabilizirao, dužnički problemi Italije i dalje prijetnja

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 10. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak konsolidirao na međunarodnim tržištima nakon oštrih gubitaka od prethodnog dana, poduprt kupovinama državnih ulagača iz zemalja izvan Europe, no veće dobitke priječila je bojazan da bi skok troškova zaduživanja Italije u konačnici mogao dovesti do raspada eurozone.

Euro je tako tijekom dana ojačao 0,7 posto, na 1,3646 dolara. Prema jenu se također stabilizirao, ojačavši tijekom dana za 0,5 posto, na 105,92 jena.

Ulagače brine da bi nastavak rasta prinosa po talijanskim obveznicama mogao primorati Rim da zatraži vanjsko financiranje.

Takvo ozračje vjerojatno će nastaviti pritiskati euro u nadolazećem razdoblju, upozoravaju analitičari.

Banke, već suočene s golemim gubitcima na ime otpisa grčkog duga, mogle bi biti prisiljene prodavati talijanske obveznice, što bi dovelo do veće promjenjivosti na tržištima obveznica i prelijevanja kapitala u druge kategorije imovine. U sadašnjem obliku krizni fond eurozone premalen je da bi se njime spašavala Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone.

Premda su tržišni sudionici i dalje pesimistični spram eura, mala je vjerojatnost da se ponovi situacija od jučer kada je nakon skoka troškova zaduživanja Italije iznad ključne granice od sedam posto euro potonuo oko dva posto. To je najveći dnevni pad eura prema dolaru u posljednjih 15 mjeseci.

"Mislimo da je fer vrijednost eura između 1,35 i 1,36 dolara. Pesimistični smo spram eurozone, ali smo također svjedoci potpore koju mu pružaju kupovine državnih fondova s Bliskog istoka i Azije", kazala je Ankita Dudani, valutna strateginja G-10 u RBS Global Bankingu.

Ojačala su i očekivanja da će Europska središnja banka ubrzati smanjenje kamatnih stopa i nastaviti kupovati talijanske državne obveznice kako bi se suzbila dužnička spirala.

Italija je danas prodala pet milijardi eura 12-mjesečnih trezorskih zapisa uz veću kamatnu stopu od 6,09 posto i najvišu za navedene dužničke papire te ročnosti od rujna 1997. Aukcija je ipak privukla veću potražnju no što se očekivalo.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙