FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u blagom plusu; pritisci ne popuštaju

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak nadoknadio ranije gubitke prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima, zabilježene nakon skoka prinosa na španjolske državne obveznice koji je potaknuo zabrinutost oko širenja dužničke krize i okrenuo ulagače valutama koje smatraju sigurnim utočištima za kapital.

Euro je tako tijekom dana bio u plusu prema dolaru oko 0,3 posto i njime se trgovalo po 1,3508 dolara. Na sličnom dobitku bio je i prema jenu, ojačavši 0,2 posto na 103,94 jena.

Dolar je nakratko zabilježio najvišu razinu u mjesec dana prema švicarskom franku od 92,37 centima na platformi EBS, da bi kasnije kliznuo na 91,69 centima, što znači da je na gubitku 0,25 posto.

Na neznatnom gubitku dolar je bio prema jenu, te se njime trgovalo po 76,97 jena.

Španjolska je danas na aukciji državnih obveznica s rokom otplate od 10 godina bila primorana platiti najvišu cijenu zaduživanja od 1997. kada je pezeta još bila njezina valuta. Na aukciji francuskih obveznica s rokom otplate od dvije i četiri godine zemlja s najvišom ocjenom kreditnog rejtinga 'AAA' morala se zadužiti također uz višu kamatnu stopu, za oko pola postotna boda.

Aukcije se održavaju baš u trenutku kada je dužnička kriza ušla u kritičnu fazu i zaprijetila širenjem na Francusku i druga glavna gospodarstva poput Nizozemske i Finske, što je loš znak za euro.

Europska jedinstvena valuta nadoknadila je dio gubitaka nakon što je novi talijanski premijer Mario Monti kazao da će Italija u potpunosti provesti mjere štednje koje je dogovorila prijašnja vlada, te da bi mogla razmotriti i uvođenje dodatnih mjera. Podršku euru pružili su i najnoviji podaci s američkog tržišta rada o naknadama za nezaposlene koji su nadmašili očekivanja, potpirivši apetit ulagača za rizičnijom imovinom.

Zbog pojačanih pritisaka na francuske obveznice i krizu koja prijeti širenjem na glavna europska gospodarstva, euro je ipak pojačano podložan daljnjim pritiscima i mogao bi testirati najnižu razinu u listopadu od 1,3145 dolara, smatraju analitičari.

"Mišljenja smo da postoje daljnja opasnost od spuštanja eura ispod 1,34 dolara pa i testiranje nedavno niskih razina oko 1,3150 dolara", kazao je Chris Gothard, čelnik valutne analize u Brown Brothers Harrimanu. U toj banci prognoziraju da će se euro do kraja godine spustiti ispod 1,29 dolara.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙