FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru zbog Italije, švicarski franak pod pritiskom

Autor: vmom
LONDON, 7. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio prema dolaru u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, pod pritiskom straha od mogućeg širenja krize na Italiju koju čeka glasovanje o javnim financijama u parlamentu, dok je švicarski franak pogođen spekulacijama o daljnjim potezima središnje banke kako bi se obuzdao njegov uzlet.

Euro je tako tijekom dana prema dolaru oslabio 0,8 posto, na 1,3688 dolara. U odnosu na franak poskočio je pak 1,2 posto i njime se trgovalo po 1,2346 franaka.

Dolar je također poskočio prema franku, za gotovo 1,5 posto na 89,74 centima. Prema jenu je bio na manjem gubitku, te se njime trgovalo na razini od oko 78 jena.

Švicarski franak potonuo je prema euru i dolaru nakon što je predsjednik švicarske središnje banke (SNB) Phillip Hilderbrand ustvrdio da je franak i dalje precijenjen u odnosu na euro. Te su izjave obnovile spekulacije da bi SNB mogao podići minimalni tečaj eura od 1,2 franka.

Analitičari više pripisuju nedavni uzlet franka događanjima u eurozoni, a švicarske monetarne vlasti uzet će to u obzir prije no što donesu odluku o podizanju minimalnog tečaja. No, s obzirom da podaci iz Švicarske govore o deflaciji u listopadu, SNB ima razloga ponovno djelovati kako bi zauzdao uzlet franka.

Spram eurozone ulagači su i dalje pesimistični, s tim da su fokus sada prebacili s Grčke na Italiju, čiji se premijer Silvio Berlusconi bori za politički opstanak i čeka ga ključno glasovanje u parlamentu u utorak. Nezadovoljnici u vladajućoj koaliciji mogli bi srušiti njegovu vladu zbog neuspjelog usvajanja strukturalnih reformi.

U takvim okolnostima u ponedjeljak je zabilježena najveća razlika između prinosa po 10-godišnjim talijanskim obveznicama i onih na referentne njemačke obveznice od 1997.

"Euro je pod pritiskom jer se razlike u prinosima povećavaju a to je doista rizičan faktor", kazao je Jeremy Stretch, čelnik odjela valutne analize u CIBC World Marketsu. "Italija je prevelika da bi je se spašavalo i tržišta strahuju da će politička neizvjesnost odnijeti i drugu žrtvu".

Glavne političke stranke u Grčkoj postigle su dogovor o formiranju koalicijske vlade, no svako olakšanje za euro i drugu imovinu proizišlo iz toga iščezlo je zbog preusmjeravanja fokusa na Italiju, novo potencijalno žarište u fokusu tržišta.

Problemi s dugovima Italije mogli bi izazvati daleko ozbiljnije rizike za 17-članu eurozonu nego Grčka, s obzirom na nezaustavljiv rast talijanskih troškova zaduživanja i 1.900 milijardi eura državnog duga.

Berlusconi se bori za podršku u glasovanju u parlamentu koje će biti test njegove političke snaga nakon ponižavajućeg summita G20 na kojem je Rim pristao na MMF-ov nadzor provedbe obećanih reformi.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙