FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom odluke ECB-a i grčke situacije

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 3. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak bio pod pritiskom u odnosu na većinu vodećih svjetskih valuta u opreznoj trgovini na međunarodnim tržištima valuta nakon što je Europska središnja banka neočekivano snizila kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, obrazlažući taj potez pogoršanjem dužničke krize.

Eurom se u takvim okolnostima trgovalo po 1,37596 dolara, što znači da je tijekom dana bio u blagom plusu od 0,1 posto, nakon početnih gubitaka. Prema jenu zabilježio je pak isti postotni gubitak, kliznuvši na 107,25 jena, a oslabio je i prema funti, te norveškoj i švedskoj kruni.

Dolar je također blago oslabio prema jenu i njime se trgovalo po 77,97 jena.

Odluka ECB-a s današnjeg zasjedanja kojim je prvi put predsjedao novi čelnik Mario Draghi iznenadila je tržišta koja nisu očekivala promjenu kamatnih stopa. One su sada snižene za četvrtinu postotnog boda i iznose 1,25 posto.

"To nas je donekle iznenadilo no smanjenje kamatnih stopa nije bila posve neočekivana odluka. Neki su mislili da Draghi neće htjeti na svome prvom zasjedanju ostaviti dojam prevelike sklonosti sniženju kamatnih stopa. Ekonomski fundamenti ipak takvu odluku zasigurno opravdavaju", kazao je Brian Dolan, glavni valutni strateg u Forex.com-u.

Sve oči bile su uprte u prvu tiskovnu konferenciju novog čelnika ECB-a nakon što je preuzeo kormilo početkom mjeseca od Jean-Claude Tricheta.

Mario Draghi je obrazlažući odluku o sniženju kamatnih stopa istaknuo kako očekuje da će realan rast u drugoj polovini godini biti vrlo skroman i da će nove bančine prognoze u prosincu vrlo vjerojatno biti snižene. Za iduću godinu prognozira da će stopa inflacije vjerojatno pasti ispod dva posto, uz slabiji od očekivanja rast gospodarstva eurozone.

Ciljana razina godišnje stope inflacije u ECB-u iznosi 'ispod ali blizu' dva posto.

U fokusu tržišnih sudionika ostaju također sastanak 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta skupine G20 koji se održava u četvrtak i petak u Cannesu, kao i daljni razvoj situacije u Grčkoj s obzirom na spekulacije o njezinom izlasku iz članstva eurozone.

Blagu podršku euru u kasnim poslijepodnevnim satima pružio je ipak grčki premijer, kazavši da članstvo Grčke u eurozoni nikad nije bilo dovedeno u pitanje. Dodao je i da je podrška oporbe planu spašavanja velika, što znači da bi Grčka mogla ustrajati i u izvršenju preuzetih obveza u sklopu dogovorenog paketa pomoći.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙