FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro u plusu; ranjiv i dalje zbog grčkih pitanja

Autor: vmom
LONDON/NEW YORK, 2. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu oporavio na međunarodnim tržištima, odskočivši s najniže razine u tri tjedna prema dolaru, budući da su ulagači odlučili uzeti kratki predah nakon vala prodaja u protekla dva dana, no podložan je slabljenju zbog nervoze koju je izazvala najava grčkog referenduma.

Euro je tijekom dana prema dolaru ojačao 0,8 posto, na 1,3801 dolar. Ojačao je i prema jenu, 0,4 posto, na 107,66 jena.

Dolar je u istom postotku oslabio prema japanskoj valuti, kliznuvši na oko 78 jena.

Podršku euru pružio je bolji od očekivanja podatak o novih 110 tisuća radnih mjesta u američkom privatnom sektoru i očekivanje novog kruga ublažavanja monetarne politike u SAD-u i eurozoni.

Veće dobitke eura ipak su priječile nove nepovoljne vijesti iz gospodarstva eurozone, poput izvješća londonske istraživačke tvrtke Markit koje ukazuje na slabljenje proizvodnih aktivnosti u eurozoni. Podaci o indeksu menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru iz vodećih gospodarstva Njemačke, Francuske i Italije podupiru stajalište da je eurozona na putu izrazitijeg usporavanja i dodatno otežavaju probleme s kojima je suočen euro.

"Nakon jučerašnjeg vala prodaja očekuje se oporavak eura, no mislim da ima previše prepreka koje euro mora svladati pa s obzirom na rizične događaje ne očekujem izrazitiji uzlet. Grčki referendum pokrenuo je veći zazor prema riziku i ulaganja u dolar", kazao je Adam Myers, viši valutni analitičar u Credite Agricoleu.

Euro se tako našao pod novim pritiskom, spustivši se nakratko na najnižu razinu tijekom dana od 1,3637 dolara, nakon najave grčkog premijera Georgija Papandreua da će ubrzati održavanje referenduma o pomoći EU-a, unatoč zahtjevima zakonodavaca iz svoje stranke da dade ostavku zbog ugrožavanja grčkog članstva u eurozoni.

U središtu pozornosti tržišta bit će stoga glasovanje o povjerenju grčkom premijeru, najavljeno za petak. Ako Papandreu ne dobije podršku, vjerojatno će biti sazvani prijevremeni izbori i referendum neće biti održan. To će pak najvjerojatnije izazvati obnovljene neizvjesnosti i povećati izglede za nekontrolirani bankrot Grčke i za širenje krize.

Euro bi ipak mogao u međuvremenu malo odahnuti jer će se pozornost tržišta preusmjeriti odluci američke središnje banke Fed, a oči će od večeras biti uprte i na događanja u Cannesu, gdje u četvrtak započinje summit čelnika 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta G20. Među važnijim događajima koje će pratiti je i večerašnji susret grčkog premijera s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙