FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - U listopadu je inflacija u Hrvatskoj dosegnula 2,6 posto na godišnjoj razini, što je veći rast potrošačkih cijena nego što su očekivali analitičari i najviša razina inflacije u ovoj godini. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u listopadu su cijene dobara i usluga, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u odnosu na rujan porasle za 0,6 posto, dok su u odnosu na listopad prošle godine bile veće za 2,6 posto. To predstavlja jačanje inflacije, s obzirom da je u rujnu iznosila 2,2 posto na godišnjoj razini. Inflacija od 2,6 posto zabilježena je u ovoj godini još samo u ožujku.

DUBROVNIK - Usvajanjem zaključaka danas je u Dubrovniku završen 24. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) koji je okupio više od 500 sudionika, a među zaključcima su i oni da se u Hrvatskoj omogući donošenje niže stope PDV-a na hranu od 8 posto, uvede jedinstven model obrazovanja za strukovna zanimanja i spriječi nelegalno poslovanje. Niža stopa PDV-a na hranu u skladu je, kako stoji u zaključcima, s dugogodišnjim traženjima ugostitelja, a sada se aktualizira s obzirom na predstojeće usklađivanje hrvatskih poreznih zakona s direktivama EU-a. Zbog zaštite struke i legalnog poslovanja u ugostiteljskoj djelatnosti u zaključcima se traži jače angažiranje lokalne razina, sustava obrtničkih komora i udruženja obrtnika, cehova i sekcija ugostitelja u sprečavanju svakog nelegalnog poslovanja, koje odnosi velik dio mogućih prihoda.

ZAGREB - U sklopu EU projekta "Zdravlje i zaštita na radu" nabavljena je informatička oprema, medicinska oprema i 37 automobila u cilju jačanja kapaciteta institucija koja djeluju na području zdravlja i zaštite na radu, rečeno je na današnjem svečanom predstavljanju. Oprema namijenjena Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, Državnom inspektoratu, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu financirana je sredstvima iz europskog pretpristupnog fonda IPA 2007. s više od 800 tisuća eura, uz sufinanciranje iz državnog proračuna s udjelom od 30 posto. Osim 37 automobila koja će omogućiti veću mobilnost državnih inspektora, nabavljeno je i 149 prijenosnih računala, 96 stolnih računala, 146 mobitela, kao i mobilni printeri, monitori, projektori i serveri.

ZAGREB - Na 5. festivalu mladih maslinovih ulja, gastro delicija i vina, koji se od danas do 19. studenog održava u Zagrebu, predstavlja se 30-tak proizvođača iz čitave Hrvatske. Festival, čiji je organizator Wine&Gastro Academy Zagreb, prilika je da se najbolja hrvatska maslinova ulja predstave i približe najširoj publici, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare. Kustos Festivala, maslinar i vlasnik oleoteke Uje iz Splita Leopold Botteri kazao je kako je ovaj festival promocija hrvatskog maslinarstva. Vlasnica maslinovog brenda Balija iz Fažane Nicoletta Balija kazala je kako je ovaj festival hvale vrijedna inicijativa jer se njime promoviraju najbolja hrvatska maslinova ulja te potiče potrošnja maslinovog ulja. Osvrnuvši se na ovogodišnju berbu kazala je kako je ulja malo, suša je uzela danak, no ono ulje koje je proizvedeno vrhunske je kvalitete.

ZAGREB - Prvi svjetski kongres gastronomije-IAGI (International Art of Gastronomy in Istria) s naglaskom na tradicionalnoj i autohtonoj kuhinji održat će se od 1. do 4. ožujka iduće godine u Umagu, a organizatori očekuju više od 400 kuhara iz 20-ak zemalja svijeta i Hrvatske, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. Taj prvi međunarodni gastronomski kongres u Hrvatskoj zajednički organiziraju Udruga kuhara Istarske županije, Internacionalna novinsko-nakladnička kuća Robinson iz Zagreba te dvije revije za gastronomiju Svijet hrane i Food Magazine, dok su pokrovitelji ministarstva turizma i poljoprivrede, te Istarska županija.

ZAGREB - U Hrvatskoj 15 posto stanovnika posjeduje neki pametni telefon (smartphone), čime se svrstala na peto mjesto među 15 zemlja u regiji srednje i istočne Europe (CEE) u kojoj u prosjeku 14 posto stanovnika ima takav telefon. Pokazalo je to uz ostalo GfK istraživanje "CEE Telco Industry Report" objavljeno iz GfK Hrvatske, provedeno od svibnja do srpnja ove godine na uzorku od po tisuću stanovnika u 15 zemalja regije CEE. Najviše pametne telefone imaju Slovenci odnosno 28 posto stanovnika te zemlje. Slijedi Turska u kojoj 24 posto stanovnika ima smartphone, dok su na trećem i četvrtom mjestu Litva sa 19 posto i Kazahstan sa 16 posto.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi danas je ostvareno svega 7,2 milijuna kuna redovnog prometa, a burzovni su indeksi zabilježili pad vrijednosti, Crobex za 0,79 posto, na 1.830,78 bodova, a Crobex10 za 0,55 posto, na 1.008,02 boda. Svega su dvije dionice danas ostvarile promete veće od milijun kuna, HT-a i povlaštena Adris Grupe. Dionica HT-a imala je 1,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala za 0,20 posto, na 243,52 kune. Povlaštena dionica Adris Grupe ostvarila je promet od 1,5 milijuna kuna, uz blagi porast cijene, za 0,09 posto, na 219,20 kuna.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙