FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Novi podaci pokazuju da pada broj radnika kojima se ne isplaćuju plaće i ne uplaćuju doprinosi, pa je tako u prvih devet mjeseci ove godine njih 10 do 12 posto manje nego u istom razdoblju lani, rečeno je nakon današnje sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV). Unatoč pozitivnom trendu kojim je broj radnika koji ne primaju plaće smanjen na oko 13.000, sindikati ocjenjuju da sadašnja Vlada nije uspjela riješiti taj problem. Stoga od iduće vlade očekuju formiranje jamstvenog fonda iz kojeg bi se radnicima isplaćivale plaće, istaknuo je predstavnik sindikalnih središnjica Mladen Novosel. Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta ocijenio je da su zadnjih mjeseci ipak učinjeni znatni pomaci, dodajući kako konstantno pada broj poduzetnika koji neredovito plaćaju svoje radnike. Vlada se slaže da treba nastaviti raditi na stvaranju jamstvenog fonda i osmisliti model po kojem će taj fond funkcionirati, kaže Kalmeta. Na sjednici su razmatrana i moguća rješenja za problem nelikvidnosti.

ZAGREB - Motorni benzini i eurodizel od ponoći će u Hrvatskoj poskupiti za četiri, odnosno pet lipa po litri, dok bi obični dizel pojeftinio za jednu lipu, a cijene plavog dizela i lož ulja neće se mijenjati, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je poslijepodne objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 18. do 31. listopada. Ministarstvo je najvišu cijenu eurosupera BS 95 utvrdilo na 9,76 kuna, što je četiri lipe više od dosadašnjih 9,72 kune. Primijene li naftne kompanije najviše cijene koje utvrdi Ministarstvo, a u pravilu to čine, za četiri lipe po litri poskupit će i motorni benzin sa sto oktana i eurodizel, dok će cijena benzina sa 98 oktana od ponoći biti viša za pet lipa. Naime, Ministarstvo je najvišu maloprodajnu cijenu eurosupera BS 98 utvrdilo na 10,06 kuna, eurosupera BS 100 na 10,25 kuna, a eurodizela BS na 9,29 kuna. Od ponoći bi neznatno pojeftinio, za jednu lipu po litri, obični dizel i nova mu je cijena 8,86 kuna. Najviša razina maloprodajnih cijena plavog dizela i loživog ulja od ponoći se neće mijenjati, pa i nadalje za plavi dizel iznosi 5,66 kuna po litri, plinskog (loživa) ulja s oznakom euro 6,65 kuna, a običnog loživog ulja 6,44 kune.

RIJEKA - Odbor Hrvatske brodogradnje, koji okuplja brodograditeljske sindikate u Sindikatu metalaca Hrvatske - Industrijskom sindikatu (SMH-IS), uputio je danas pismo Vladi u kojem se navodi da neće prihvatiti potpisivanje kupoprodajnih ugovora o prijenosu dionica za brodogradilišta ako se prije toga zainteresirane strane ne dogovore o sadržaju socijalnog sporazuma i potpišu ga sa SMH-IS. Odbor Hrvatske brodogradnje SMH-IS traži da se nacrti kupoprodajnih ugovora o prijenosu dionica za domaća brodogradilišta dostave sindikalnim povjerenicima i članovima povjerenstva za praćenje procesa privatizacije i prijenosa dionica kako bi mogli pravovremeno dati svoje primjedbe, a prije definiranja konačnog teksta ugovora o prijenosu dionica za svako pojedino brodogradilište. Osim toga traže i da se organizira sastanak predstavnika Vlade, resornog ministarstva i sindikata kako bi se našlo rješenje za nastavak procesa privatizacije, preustroja i ugovaranja novih poslova za brodogradilišta.

ĐAKOVO - Dvjestotinjak bivših radnika propale Đakovštine nastavili su prosvjedovati tražeći od vlade isplatu 26 milijuna kuna otpremnina, a za srijedu su najavili dolazak u Zagreb. Prosvjednici su danas na dva sata blokirali dva od tri ulaza u bivšu tvrtku, koju je u stečaju kupilo osječko Žito. "Idemo u nove akcije pa tako u srijedu s dva autobusa idemo u Zagreb, no još nije precizirnao u koliko sati", kazao je član Koordinacije za zaštitu prava bivših radnika Đakovštine d.d. u stečaju Stjepan Ljubej. "Znamo da ne možemo prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu, ali zato možemo pred veleposlanstvima. Kada se premijerka Jadranka Kosor toliko diči s ulaskom RH u EU, pitamo se kako će joj biti kada ju netko od veleposlanika zapita što rade svi ti ljudi pred njihovim sjedištima", izjavila je glasnogovornica Koordinacije Sanja Katić.

OSIJEK - U Osječko-baranjskoj županiji u prvih osam mjeseci broj turističkih noćenja veći je za gotovo 11 posto nego u isto vrijeme prošle godine, a broj posjetitelja za gotovo devet posto, ističu iz županijske Turističke zajednice. U županiji je boravilo 48.600 turista, sa 112.000 noćenja, a kako je istaknuo Antonio Sobol, direktor županijske turističke zajednice, ove godine nije bilo većih športskih događaja te se "turistički bum" temelji na stvarnim i kvalitetnim turističkim mogućnostima županije, posebice u Baranji, gdje turisti borave i po nekoliko dana na obiteljskim gospodarstvima. Sobol ocjenjuje kako se s pravom može govoriti o turističkom bumu u Osječko-baranjskoj županiji koja zauzima sve važnije ako ne i vodeće mjesto u kontinentalnom turizmu u Hrvatskoj.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio 14,3 milijuna kuna, a vrijednost dioničkih indeksa porasla je četvrti trgovinski dan za redom. Crobex je današnje trgovanje završio na 1.826,44 boda, što je 0,16 posto više nego krajem prošlog tjedna, a vrijednost Crobexa10 porasla je za 0,46 posto, na 1.011,73 boda. Milijunske promete danas bilježe svega dvije dionice, HT-a sa 3,7 milijuna kuna i Atlantic grupe s 2,5 milijuna kuna, a obje bilježe pad cijene. Cijena dionici HT-a je pala za 0,30 posto, na 247,26 kuna, a Atlantic grupe za 2,15 posto, na 501 kunu. Treća po ostvarenom prometu je dionica Atlantske plovidbe koje je protrgovano za 925,3 tisuće kuna, a cijena joj je porasla za 1,23 posto. Rast cijene za 4,34 posto bilježi dionica Belja kojom je ostvareno 830,7 tisuća kuna prometa. Promet dionicom Ericsson Nikole Tesle iznosi 787,8 tisuća kuna, a cijena te dionice je porasla za 2,80 posto. Na vrijednosti je dobila i dionica Dom holdinga, za 1,52 posto, uz promet od 652,2 tisuće kuna.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙