FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRATISLAVA - Slovačka je u četvrtak prihvatila širenje ovlasti europskog kriznog fonda ESEF-a, kao posljednja od 17 zemalja eurozone, uklonivši tako posljednju prepreku za njegovo stupanje na snagu. Prije nego li je prihvatio plan koji EFSF-u daje šire ovlasti za borbu protiv širenja dužničke krize, slovački je parlament odobrio održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora 10. ožujka, što je bio uvjet oporbe da glasa za plan. Nakon neuspjeha prvog glasovanja u utorak, kada jedna od stranaka vladajuće koalicije premijerke Ivete Radičove odbacila širenje ESEF-a, socijaldemokratska oporba Roberta Fica dogovorila je s ostalim vladajućim strankama da će na drugom glasovanju odobriti jačanje njegovih ovlasti u zamjenu za sazivanje prijevremenih izbora.

FRANKFURT - Europska središnja banka (ECB) ponovo je u četvrtak upozorila da bi svaki oblik otpisa vrijednosti državnih obveznica kojim bi se privatni sektor prisililo da preuzme dio gubitaka mogao naškoditi euru i bankama u eurozoni. ECB je u redovnom mjesečnom biltenu ponovio da se protivi svakom obliku obveznog otpisa. Sudjelovanje privatnog sektora (nametanjem otpisa) moglo bi naškoditi međunarodnom ugledu jedinstvene europske valute i dodatno pogoršati oscilacije na tržištima valuta, stoji u ECB-ovom izvješću. Naglašavaju i da bi otpisi mogli nepovoljno utjecati i na banke. "Može se očekivati da će sudjelovanje privatnog sektora izravno nepovoljno utjecati na bankovni sektor u cijeloj eurozoni. Mogla bi se ukazati potreba za opsežnom dokapitalizacijom banaka", upozoravaju.

MILANO - Italija je u četvrtak pribavila 6,2 milijarde eura prodajom državnih obveznica, pri čemu su za više od polovine tog iznosa zaslužne petogodišnje obveznice koje su čak prodane uz osjetno nižu kamatnu stopu nego prošli mjesec, priopćilo je tamošnje ministarstvo financija. Prodajom obveznica s rokom otplate od pet godina Italija je tako prikupila 3,5 milijarde eura, uz kamatnu stopu od 5,32 posto. To znači da se talijanska vlada zadužila po nižoj cijeni nego prošli mjesec kada je za obveznice te ročnosti bila primorana platiti 5,6 posto. Ostatak iznosa pribavila je prodajom obveznica s duljim rokovima otplate. Prije početka najnovije aukcije prinosi po 10-godišnjim državnim obveznicama poskočili su na 5,87 posto, najvišu razinu od kolovoza kada je Europska središnja banka počela kupovati talijanske obveznice. Potom je prinos po tim obveznicama smanjen na 5,818 posto.

MADRID - Španjolska je u četvrtak odgodila planove o privatizaciji operatera zračnih luka u Madridu i Barceloni, uz objašnjenje da ponuđači traže više vremena za prikupljanje sredstava. Aktualna objava španjolske vlade nadovezuje se na onu od prije dva tjedna, kada su naglo odgođeni planovo o djelomičnoj privatizaciji državne lutrije zbog previranja na tržištu. Vlada želi prodati nešto manje od 50 posto udjela u poduzeću AENA koje upravlja zračnim lukama i namjerava osnovati dva nova poduzeća za potrebe upravljanja madridskom zračnom lukom Barajas i barcelonskim El Pratom. Pritom bi 90 posto udjela u ta dva nova poduzeća trebalo biti u privatnim rukama. Rok za dostavljanje ponuda bio je kraj listopada, a sada je produljen do kraja siječnja iduće godine.

NEW YORK - Američka banka JPMorgan Chase & Co izvijestila je u četvrtak o nižoj neto dobiti u trećem tromjesečju budući da je europska dužnička kriza zakočila spajanja i akvizicije poduzeća, nepovoljno utječući na rezultate u odjelu investicijskog bankarstva. Prva velika američka banka koja je objavila podatke za treće tromjesečje priopćila je da joj je neto dobit u promatranom razdoblju iznosila 4,3 milijarde dolara ili 1,02 dolara po dionici, u usporedbi sa 4,4 milijarde dolara ili 1,01 dolara po dionici u istom razdoblju godine ranije. "Sve u svemu, vjerujemo da je zarada tvrtke bila razumna s obzirom na trenutne uvjete", kazao je izvršni direktor Jamie Dimon.

LONDON - Euro je u četvrtak pao prema drugim vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima, nakon što je Europska središnja banka upozorila na posljedice sudjelovanja držatelja obveznica u spašavanju eurozone po euro i banke u regiji. Euro se tako spustio na najnižu razinu u današnjem trgovanju na 1,3711 dolara, nakon što je dan ranije zabilježio najvišu razinu u proteklih mjesec dana od 1,3834 dolara. Na gubitku je bio prema jenu, za jedan posto, spustivši se na 105,36 jena. Unatoč jačanju prema euru i drugim valutama, dolar je bio na gubitku 0,6 posto prema jenu i njime se trgovalo po 76,73 jena.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙